• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
Здравейте колеги!
Живея в стара паянтова къща и се отоплявам от 12-13 години с камина с водна риза /самоделка/.Същата е преоразмерена,често прегрява,образува конденз и сажди,комина е доста голям 40/50,запалва се понякога а това в къща с гредоред е ужасно.С една дума решил съм да я разваля,да изградя нов комин с керамични тела ф250 и да я подменя с нещо друго-но с какво?Камината е в приземен етаж, в стая ,която ползвам като механа.Инсталацията е приблизително 12квт + бойлер 80л.,затворена система.Горивото - дърва.Имам желание да включа и буфер.
Моля,дайте идеи!
lux_e_on - специалист
Котел 18 kW, но и той не ползва такъв огромен комин.
Мунчо - специалист
lux_e_on написа:
Комина не е проблем, но ми е интересно как изчисли киловатите при липса на каквато и да е информация за жилището :shock: :?
filmatoplo - майстор
:) Човека пише приблизително 12 клв + бойлер 80 л , та близо е до 18 клв :wink: .
Transporterr - специалист
filmatoplo написа:
:) Човека пише приблизително 12 клв + бойлер 80 л , та близо е до 18 клв :wink: .
"филме" колко близо 100на метра има ли или повече :)
minca - специалист
Мунчо написа:
lux_e_on написа:
Комина не е проблем, но ми е интересно как изчисли киловатите при липса на каквато и да е информация за жилището :shock: :?
Тя инсталацията си я има.5 радиатора по2квт +бойлер, но не мога да реша с котле или с печка-камина да заменя сега съществуващата.Че ще направя нов комин е сигурно,но ако е с котле дали няма да пуши.Все пак е обитаемо помещение.В един пост на Филма четох,че в Бургас в някаква църква са монтирани два Де Дитриха и си работят и пеят,но...
Мунчо - специалист
Някак не мога да си представя котел в хола примерно, ама хора разни :)
minca - специалист
Ако трябва да съм откровен,и на мен не ми се слага котел,но хубавите камини/имам впредвид надеждни/са над 5-6хил.Не знам как се държат българските,например на Прити
Мунчо - специалист
minca написа:
Ако трябва да съм откровен,и на мен не ми се слага котел,но хубавите камини/имам впредвид надеждни/са над 5-6хил.Не знам как се държат българските,например на Прити
Хубавите и евтините стоки се продават на различни щандове :) То е както с колите - и Мерцедес и Москвич ще те закарат от точка А до точка Б, ама има разлика :yawinkle: Прити се държат като за толкова пари, толкова ... :yawinkle:
AntonBM - специалист
minca написа:
В един пост на Филма четох, че в Бургас в някаква църква са монтирани два Де Дитриха и си работят и пеят, но...
Скоро бях в тази църква. За работа, работят си, ама грозна картинка... В църквата се мотаят едни кюнци не ти е работа. Отоплението е с вентилаторини конвектори- църквата е много висока! Долу студ, а под покрива сигурно е над 40°С. И беше задимено... Не съм сигурен дали от котлите или от многото свещи, но определено се чувстваше неприятнен дим. На вън си беше студ и когато някой отвори входната врата му викаха всички дружно да затваря... Тази църква е стара и няма много възможности за насаждане на отоплителна инсталация, но на новата, която сега правят в Меден Рудник, отоплението ще е с водно подово – чилър и пелетен котел. Аз им предложих тази схема, на поповете им хареса, но май са затруднени с парите и все мрънкат на изпълнителите за дарения.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Котел,камина..-какво да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: