Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rbh - помощник
Здравейте,
Имам желание да си направя парно с камина на дърва в къщата на село в родопите където ходим през почивните дни и празниците. Къщата е гредоред, каменни зидове ~50см без изолация. Преди време прекарахме тръби ф16 al pex до помещението където е банята и бойлера. Къщата е на 3 етажа а самото парно ще е на 2-ри среден етаж. Имам няколко въпроса за избор на каминна KW и избор на панелни радиатори тип22 или алуминиеви. Прилагам нарисувана скица да придобиете представа за помещенията и разположенията.
Прикачен файл:
IMG_0496.JPG

1. Чудя се дали е необходимо да предвидя радиатори в помещението където ще бъде камината?
Помещението е ~16м2 с преход към още една стая ~12м2 с общо три прозореца.
2. В другата стая пак ~16м2 с тераса и 2 прозореца дали два радиатора тип 22 400x1000 или 500х1000 под всеки прозорец ще бъдат достатъчни. С една тръба ф16 Pex al ли да захраня двата радиатора или на всеки по отделно от колектора.
3.Коридора ~ 13-14м2 е с вътрешно стълбище и само с един прозорец. Дали ще бъде достатъчен един панелен радиатор пак тип22 400х1000 или 500х1000 или да предвидя още един срещу прозореца на стената.
4. В банята имам монтиран бойлер мисля, че е 60L със серпентина до който вече са прекарани тръби ф16 под дюшемето с изолация на тях. Може ли паралено на него да се върже една лира ~ 1kW.
5. Другото помещение до банята ~12-13м2 може ли да прекарам тръбите близо до тавана или да разклоня от банята ф16 за още един радиатор 400х1000 или 500х1000. Но на този кръг ще станат бойлер, лира и радиатора незнам дали ще успее да ги захрани.
6. Не на последно място каква камина с водна риза трябва да търся като мощност. Заглеждам прити 13-15kW номинал с 15-18л обем водна риза както и балкан енерги с номинал 12kW, но с по-голям обем водна риза 34л.
Ще бъда благодарен за съвети.
Извинявам се за нескопосаната скица.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
С какво ще пълниш системата?
rbh - помощник
чет дек 19, 2024 12:07 pmn_a написа:
С какво ще пълниш системата?
Къщата е със сменена дограма PVC и рядко пада температурата под нулата вътре. Мислех си с вода или Антизамръзваща течност.
Значи ракията няма да иде зян.
Николов Н. - специалист
Запълни системата с разтвор на пропилен-гликол.
Мислех, че не пиеш (вода от бойлера), но явно бъркам.
rbh - помощник
чет дек 19, 2024 4:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
Мислех, че не пиеш (вода от бойлера), но явно бъркам.
Пропилен гликола нали е безвреден и не токсичен доколкото знам.
Иначе топла вода не пия само от студената за разредител :)
Николов Н. - специалист
Оня мисли като ..., че пропилен-гликола ще го слагаш в самия бойлер ,а не в системата за БГВ. Не му обръщай внимание, простено му е,той толкова си може.
Саше, мина ли допинг контрола?
Ако имаш проблеми, мое са окъпеш у "парната" ми инсталация! Около 600л течност. Не знаеш, че къпя статистките на Пентхаус, понеже си "нов тук и нямаш думата". Забрави ли, сам го написа?!

rbh, пиша след друг, което ще рече, че щом не съм цитирал, постът ми е към него.
Той пък какво си мисли, че на мен ми е в главата, е друго нещо.
Пропилен гликол се пълни в слънчеви инсталации предимно.
Има резон да си напълниш инсталацията заради серпентината на бойлера. Като се пробие, в определени случаи навлиза в бойлера. Затова се "притесних" че бат кемал е започнал да пие вода от бойлера. На него виненките са му домашни любимци. Николов е партизанското му име. Инак е Андри, Кемо....

Досега веднъж съм имал случай да се пробие серпентина. Беше на 17 годишен бойлер.
Николов Н. - специалист
С една малка забележка-налягането във водопровода е винаги по-голямо от това в серпентината.
Но тези работи не се учат в АПК-то. Оня за N-ти път "откри топлата вода" :lol:

Тема "Парно за етаж от къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: