Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
В момента строя нещо като къща за гости на един етаж за лично ползване, тъй като е в същия парцел с къщата в която си живеем постоянно. Състои се от Салон 30кв, спалня 25кв,баня 5кв и склад 5кв.
Тя ще се използва само при събирания и евентуално като имаме гости.
Та въпроса ми е..
Да слагам климатици в двете стаи или да монтирам камина с водна риза за отопление(на пелети или дърва) + климатици за охлаждане?

Благодаря за помоща
XpacTa - специалист
Според мен камина + климатици. Първо, може да има гости и през лятото, и ще им трябва охлаждане. Второ - щом ще се ползва само инцидентно ще е необходимо бързо затопляне, за което си е нужна камина. Освен това дори и евтините климатици си стават за отопление, ако нещо се случи с камината.
съб дек 07, 2024 4:18 pmXpacTa написа:
Според мен камина + климатици. Първо, може да има гости и през лятото, и ще им трябва охлаждане. Второ - щом ще се ползва само инцидентно ще е необходимо бързо затопляне, за което си е нужна камина. Освен това дори и евтините климатици си стават за отопление, ако нещо се случи с камината.
А какъв тип камина би била подходяща?
Отворена/затворена?
Пелети/дърва?
С или без водна риза(подово и радиатори)?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Вече мога ли да си донеса пуканките?
brum - майстор
Я мисли разумно. Камина, радиатори, инсталация и за какво? За да го пускаш веднъж на 3 години? Тая камина ще седи за красота само.

Слагай климатици. Ще ги пускаш ако е нужно един ден по-рано. Веднъж, че от тях по-евтино няма и второ, че натискаш копчето и забравяш.
iliya_i - майстор
За бързо стопляне (разбирай 24 - 48 часа зимата) - 2 сухи печки на дърва.
Всичко останало - климатици, пелети, водни ризи с антифризи, не е за такива условия на ползване.
пон дек 09, 2024 8:34 amiliya_i написа:
За бързо стопляне (разбирай 24 - 48 часа зимата) - 2 сухи печки на дърва.
Всичко останало - климатици, пелети, водни ризи с антифризи, не е за такива условия на ползване.
А зидана отворена камина?
iliya_i - майстор
Сигурен ли си, че ще намериш читав изпълнител?
Защото това не е просто да се наредят едни тухли.
нед дек 15, 2024 10:58 pmiliya_i написа:
Сигурен ли си, че ще намериш читав изпълнител?
Защото това не е просто да се наредят едни тухли.
Знам , че не е проста работа, но ще намерим кой.
Мисълта ми е дали няма да опушва стаята..А и идеята е да топли 2 стаи (гърба на камината ще е другата стая), не само да придавя уют.
Николов Н. - специалист
Сложи затворена,суха камина. При отворената има опастност от пожар,ако върне при вятър.

Тема "Климатик или камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: