Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bgl
Привет,

Създавам темата понеже съм в голяма дилема какво да избера за отопление. В момента правя ремонт на апартамент от около 100 квадрата, има изградена система за парно и старо електрическо котле 24 kw което не е в изправност. Не е и използвано през последните 10 години заради космическите сметки за ток и апартамента се отоплява на климатици и духалки.

На жената обаче не и харесва топлото от климатика и иска и друг вариант особено за спалнята, затова сега обмислям дали да махна старите радиатори и да сложа електрически конвектори на мястото им или да отоплявам по тоя начин или просто да взема нов електрически котел с по малка мощност с надеждата че новото поколение може и да са по икономични.

Изолацията ми е добра. Кой вариант бихте препоръчали, като най добър съотношение цена - качество и комфорт на топлината.

Мерси за съдействието предварително!
kalin72 - майстор
По един добър (Airelec, примерно) конвектор в стая, мисля, ще реши проблема. Не премахвай тръбите за отоплителната инсталация, щото не се знае след 5 години какво ще решиш.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нов котел не. Ако инсталзцията е добра - термопомпа, ще я изплатиш за 2-3 години от разликата в месечните сметки на котела или ел.конвекторите.
ESPACE - майстор
пет фев 21, 2025 5:20 pmbgl написа:
На жената обаче не и харесва топлото от климатика
Сложи подови климатици, топлото от тях ще и хареса.
torbalan - Дървен философ
пет фев 21, 2025 6:07 pmLazarGanev написа:
Нов котел не. Ако инсталзцията е добра - термопомпа, ще я изплатиш за 2-3 години от разликата в месечните сметки на котела или ел.конвекторите.
Инсталацията най-вероятно е правена за 70/50 градуса и радиаторите ще са малки за термопомпа.
kalin72 - майстор
Ама как, нали има и високотемпературни термопомпи, които работят отлично с радиатори :)
PIP - майстор
Лазаре, уж с това се занимаваш, а пишеш глупости. Как ще изплати термопомпа за 2-3 години от разликата в сметките? Имам котел на ток и сметките са си като за цена 26ст/квтч, най-високата сметка, която съм плащал за отопление на 150м2 в къща е била 435лв за януари 2023г (явно не е било много студено, но все пак сметката не е в космоса). И на три да падне с термопомпата няма как да се избие за 2-3г.
Ако инсталацията е с радиатори/лири в баня и коридори бих ползвал котел, така навсякъде ще е комфортно. Ако не е все тая.
LazarGanev - "Велик майстор"
PIP, и аз мога, но защо трябва да се обиждаме? Като знаеш, че се занимавам с това (вече 20 години), как допусна, че ще говоря глупости?
hidrazin - майстор
пет фев 21, 2025 5:20 pmbgl написа:
... да взема нов електрически котел с по малка мощност с надеждата че новото поколение може и да са по икономични.
За съжаление законите на физиката през тези години не са се променили.
Няма и и изглед да се променят...
:partyman:
Николов Н. - специалист
Променят се само технологиите ,материалите и от там ефективноста на системите..

Тема "Електрически котел или конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: