• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kirova_B - помощник
Здравейте,

Блокът ни е панел от края на 60те, отопляваме се с ТЕЦ.
Аз съм на последен етаж.

Преди два отоплителни сезона в щранг лирата в банята (две доста дебели тръби) започна шум от циркулацията на водата по търбите.
Отговорникът за абонатната станция (една за три входа) направи обезвъздушаване и шумът спря.

Този сезон, въпреки неколкократното обезвъздушаване, шумът се подновява през неравномерни периоди от време,
като че ли зависи от най-вече от промените във външната температура. Нама проблем с отоплението,
парното си работи перфектно, само циркулацията се чува - понякога тихо, понякога доста силно.

Преди две години съседи на първия етаж смениха щранг лиратга в банята с две доста тънки ПВЦ (предполагам) тръби.
По принцип искаха премахването на лирите, за да не се плаща за отопление, но съседите (а и аз) не бяха съгласни.

Имам няколко въпроса:
- възможно ли е заради смяната на тръбите на първия етаж циркулацията на водата да се е нарушила, и това да води до честа поява на шумове?
- каква би могла да е причината за появата им, при положение, че допреди два сезона (преди ремонта на първия етаж) шумове никога не е имало - нито в лирата, нито в радиаторите в стаите?
-възможно ли е да се монтира обезвъздушител на лирата, така че да се изпуска въздух на място, а не при всяка поява да безпокоим отговорника за абонатната станция и да го молим да обезвъздушава системата?

Благодаря.
kozl - майстор
Липсва информация, но пък може да трупаме предположения:
Kirova_B написа:
-възможно ли е да се монтира обезвъздушител на лирата, така че да се изпуска въздух на място, а не при всяка поява да безпокоим отговорника за абонатната станция и да го молим да обезвъздушава системата?
То това е решението - автоматичен обезвъздушител. Въздухът се трупа в най високата част и там трябва да е обезвъздушителя.
При стари сгради със стоманени тръби има такова изпълнение - щранг лира с две тръби над цол.
Откъде влиза въздух - загадка и няма кой да се занимава с търсене - тва е ЕС.
Обаче вероятно ще трябва заварчик, за да завари щуцер с резба за обезвъздушителя, а това се оказва трудна задача. Специалистите останаха малко и са все заети.
Kirova_B написа:
- възможно ли е заради смяната на тръбите на първия етаж циркулацията на водата да се е нарушила, и това да води до честа поява на шумове?
Щом след обезвъздушаване е ОК, не се е нарушила циркулацията поради смяна на тръбите с по-малки диаметри на някой от етажите - влиза въздух. Откъде - загадка :|
Kirova_B написа:
- каква би могла да е причината за появата им, при положение, че допреди два сезона (преди ремонта на първия етаж) шумове никога не е имало - нито в лирата, нито в радиаторите в стаите?
Мъгляво за отговор. Причината може да е в друго и да се е получило съвпадение с ремонта на първия етаж. Може и да е свързана с ремонта на първия етаж. Търсете специалист отопление да търси причината, защо в системата влиза въздух. Или пък може преди пак да е влизал въздух, но системата да се е самообезвъздушавала (има и такива системи), а след ремонта това самообезвъздушаването да не работи.
chapara - майстор
Системата каква е, отворена или затворена. Вероятно е отворена и някъде има теч?
kozl - майстор
Със сигурност е била отворена, но в София като сменят абонатните, преработват системата в затворена и някъде слагат автоматични, някъде ръчни обезвъздушители.
Ако е отворена системата предполагам се обезвъздушава в абонатната станция.
Ако е затворена се обезвъздушава при последните етажи или в таванските помещения.

Отворена или затворена при теч като се изчерпи обема от РС и въздуха е вътре и отгоре.
Kirova_B - помощник
чет мар 20, 2025 5:52 pmchapara написа:
Системата каква е, отворена или затворена. Вероятно е отворена и някъде има теч?
Нямам представа.
Обезвъздушава се в абонатната станция.
Kirova_B - помощник
чет мар 20, 2025 5:27 pmkozl написа:
Липсва информация, но пък може да трупаме предположения:
Благодаря за включването, всякакви предположоения са полезни, защото дават поне някаква насока.
Доколкото разбирам - системата е "отворена" (обезвъздушава се в абонатната).

Ето - вчера и през нощта имаше слаби шумове, днес няма - изчезнали са някъде през деня.
Отговорникът за абонатната (според правилата на Топлофикация само той има право да пълни, изпразва и изобщо да пипа системата) не е слизал да изпуска въздух.

Какво е "изчерпване на обема от РС"? :?
Ако системата е "отворена" възможно ли е изобщо монтиране на обезвъздушител в отделен апартамент?
Теч няма как да се открие къде е - три входа сме, по 18 апартамента във всеки.
чет мар 20, 2025 9:28 pmKirova_B написа:
...Какво е "изчерпване на обема от РС"? :?...
Водата, която е в разширителния съд, е изтекла, свършила е.
Демонстрира перфектна техническа терминология.
chapara - майстор
Зададох въпрос, ти отговори с предположение!
Козел, също предположи че това е в Сф, как, не разбрах. Не разбрах и как с авт.пълначка разширителния съд е пълен с въздух.
Така няма да се стигне до желания верен отговор!
чет мар 20, 2025 9:56 pmchapara написа:
Зададох въпрос, ти отговори с предположение!
Козел, също предположи че това е в Сф, как, не разбрах. Не разбрах и как с авт.пълначка разширителния съд е пълен с въздух.
Така няма да се стигне до желания верен отговор!
Не четеш внимателно.
hidrazin - майстор
Най-доброто предложение - да сени жилището. Аз така правя.
Като нещо ме дразни се местя в съседното. Или в къщата, или в следващото дето в друга част на България. Елементарно!
Пък и - Имаш централно парно - имаш проблем. Нямаш - нямаш проблем.
На мен демокрацията ми реши тоя проблем. Нарязаха ни ТЕЦ-а за вторични суровини. И по-добре.
Жените станаха ужасни - такива, каквито трябва да са и в София в момента.
Време е за нарязване и на софийския ТЕЦ. Десетилетия цяла България плащаше за да е евтино парното на софиянци.
Крайно време е или да си плащат реалните цени, или да отива на вторични.
Така ще се оправи и екологията на София - без комините на ТЕЦ София бълващи отровни газове.
Ще дишат свеж, "витошки" въздух. :-D
:partyman:
P.S. Сссоори за оффтопа... Но написаното е истина и доказуемо.
  • 1
  • 2

Тема "Шум от циркулация в щранг лира в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: