Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ba7nask0 - помощник
Здравейте! Имах изградена слънчева система от много години около 17 години, състояща се от един слънчев панел (не се сещам марката и бойлер sunsystem 100 литра. Нагряваше водата без проблем до 70-80 градуса, панела е поддържал лятно време 90-100 градуса. Сега добавих нов панел на Viessmann Vito 100 fm и премахнах стария бойлер от 100 литра и сложих стоящ бойлер от 200 литра на Eldom fv20060s2 (с две серпентини). Също така е сменен и РС, който е 12 литра. Панелите се намират на не повече от 1.5-2 метра височина от разширителния съд, бойлера е на същото ниво на разширителния съд, тоест цялата инсталация е на таванското помещение. Трасето на тръбите е около 26-27 метра медни тръби на 15мм и някаква част от 18мм. Имам помпена група също, помпата е на режим Auto. Имам контролер Intiel 3.1 DT-3.1. Течността в панелите достига до 90-100 градуса, а може и повече, но водата в бойлера не се нагрява повече от 62 градуса, в повечето случаи 55-60 при положение, че през деня е имало слънце (очаквах нагряване като преди 70-80 градуса). През деня на манометъра на помпената група достига 2.8 бара, а вечер и сутрин на студено пада до 0.7 бара. Сутрин на студено в разширителния съд налягането е около 3 бара измерено с манометър. Има ли някъде нещо сгрешено? Обмислям да сваля налягането на системата до 0 бара и да напомпя с въздух разширителния съд до 1.2-1.5 бара на студено и след това ако се налага и системата до 1.5-1.8 бара. Прилагам снимки на системата.
Благодаря, предварително! :)

Прикачен файл

viber_изображение_2025-06-10_21-54-52-055.jpg

Прикачен файл

viber_изображение_2025-06-10_21-54-52-015.jpg

Прикачен файл

viber_изображение_2025-06-10_21-54-51-968.jpg

Прикачен файл

viber_изображение_2025-06-10_21-54-51-909.jpg

Прикачен файл

viber_изображение_2025-06-10_21-54-51-666.jpg
kozl - майстор
Ba7nask0 написа:
През деня на манометъра на помпената група достига 2.8 бара, а вечер и сутрин на студено пада до 0.7 бара. Сутрин на студено в разширителния съд налягането е около 3 бара измерено с манометър. Има ли някъде нещо сгрешено? Обмислям да сваля налягането на системата до 0 бара и да напомпя с въздух разширителния съд до 1.2-1.5 бара на студено и след това ако се налага и системата до 1.5-1.8 бара.
На практика РС работи от някаква Т нагоре, поради несъответствие на налягането в мембраната на РС и това в инсталацията.
"На студено" налягането в инсталацията трябва да е по-голямо от налягането при което е напомпан РС в разкачено състояние.
Това "на студено" е относително понятие, защото може да има и по-студено :wink:
Мога да споделя стойностти за това колко е при моята инсталация (0,6 бара в мембраната на откачен РС; 1 бар в инсталацията; 4 метра от манометъра до най-висока точка на инсталацията), но не мога да твърдя, че това е оптималното.
Минималното налягяне, което показва манометъра при всякакви Т трябва да е по-голямо от статичното налягане в системата.
Статичното налягане е това на пълна система "на студено" с отворен изход в най-високата точка, при неработеща помпа. Може да се сметне като се умножи височината от манометъра до най-високата точка на инсталацията по плътността на течността в системата.

На снимката не откривам датчика за Т на бойлера в горния му край. Този долу се вижда, но горния не.
А като порових в нета и гледам този контролер е само с един датчик към бойлера, при мен е с 2 датчика долу и горе на бойлера.
Гледам, че има термомер на бойлера. За коя Т си писал 55-60 градуса, отчетена по термомера на бойлера или по показание на контролера?
Ba7nask0 - помощник
Да, контролера е с един датчик за слънчевия панел и един за бойлера. Датчика беше в горната муфа на бойлера, аз го преместих в долната, чисто за проба и експеримент, сега отново го преместих горе. Температурата от 55-60 градуса след средата на деня, ранния следобед, когато се очаква, че е загряла напълно системата, е еднаква на контролера и термометъра на бойлера, най-много 2 градуса разлика. Рано сутрин разликата между контролера и термометъра на бойлера е по-голяма, може да достигне и до 10 градуса разлика (контролера отчита по-малко). Какви стойности трябва да показва дебитомера на помпената група?
Николов Н. - специалист
Ако искаш лятото да загрява повече ,сложи датчика долу. Така в горната част на бойлера водата ще е по гореща.
kozl - майстор
ср юни 11, 2025 10:04 amНиколов Н. написа:
Ако искаш лятото да загрява повече ,сложи датчика долу. Така в горната част на бойлера водата ще е по гореща.
Аз не намирам логика в това. Лятото може и да е облачно и да се получи вместо загряване - охлаждане на по-топлата вода в бойлера спрямо тази в панела.

Нямам идея какво трябва да показва дебитомера, при мен няма такъв.
Според моята логика и картинките на ръководството за Intiel DT 3.1.1 датчика трябва да е м-у вход и изход на серпентината.
Имаш питане свързано със загряването на водата в бойлера и според мен трябва да пишеш какви са зададените стойности на параметрите, които се настройват в контролера, а те са към 10 броя.
вт юни 10, 2025 10:01 pmBa7nask0 написа:
Viessmann Vitosol 100 fm, че Vito седи китайско някак!
- помпата да се постави на максимална скорост! Това може да даде ориентация за проблема.
- да се провери РС- предполагам е за смяна, или поне мембраната!
- да се измерят Т с някакъв термометър в гилзите на СК и на бойлера! Така ще се сравнят отчетите с тези на контролера.
- не разбрах има ли филтър. Би трябвало да има. Да се провери! При работата по тръбите със сигурност са се отделили гадости. Ако няма филтър да се погледне работното колело на помпата.

Относно наляганията в РС и инсталацията смятам, че колегите са били изчерпателни.
Как са свързани двата колектора?
Висмана е "меандър", другия се вижда- "арфа". Хидравликата може би създава проблем?!

Висока Т в колекторите означава лошо сметната или зле изпълнена инсталация.
Два Висмана "пукат" 500л бойлер до 74 или 77 градуса, не помня точно- споделял съм преди 5г.
Това лято вече достига 70, а то тепърва предстои.
В същото време Т в колекторите не превишава тази в бойлера с повече от 14-15 градуса.
Помпата се управлява от контролер по обороти- до максимални, според дТ.
kozl - майстор
Също така е сменен и РС, който е 12 литра.
.............
През деня на манометъра на помпената група достига 2.8 бара, а вечер и сутрин на студено пада до 0.7 бара. Сутрин на студено в разширителния съд налягането е около 3 бара измерено с манометър.
Сутрин "на студено" - налягане на РС 3 бара (вероятно измерено с манометър за гуми към игличката :? ), а налягане в системата 0,7 бара.
Логически РС е празен, но мебраната не е спукана щом налягането е по-голямо от това в системата.
През деня манометъра на системата показва 2,8 бара. Логически по цифрово сравнение на налягането РС трябва да е празен, но кое пое разширението на течността :?
Според мен има несъответствие в манометрите и накъде към около под 3 бара РС започва да работи обемно и да поема разширението на течността. Като изстине Т на течността и обема и се свие и като в РС остане само напомпаната мембрана - налягането на системата пада до 0,7 бара при некакво "на студено".
Ако стане още по-студено от "на студено" може и отрицателно да стане манометричното налягане, ако няма отворен автоматичен обезвъздушител. :roll:

Та аз предлагам авторът да провери манометъра на системата да не го заблуждава и нулата му да почва от 0,7 бара :shock:
Мисля, че няма как всяка сутрин налягането да е 0,7 бара при различни сутрешни Т. А може и Ba7nask0 да не разполага с достатъчно данни при различни "на студено".

А м-у другото Ba7nask0 предпазният клапан на колко бара е?
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 10:11 amkozl написа:
ср юни 11, 2025 10:04 amНиколов Н. написа:
Аз не намирам логика в това. Лятото може и да е облачно и да се получи вместо загряване - охлаждане на по-топлата вода в бойлера спрямо тази в панела.

Нямам идея какво трябва да показва дебитомера, при мен няма такъв.
Според моята логика и картинките на ръководството за Intiel DT 3.1.1 датчика трябва да е м-у вход и изход на серпентината.
Имаш питане свързано със загряването на водата в бойлера и според мен трябва да пишеш какви са зададените стойности на параметрите, които се настройват в контролера, а те са към 10 броя.
Ами в моят случай има 2 муфи за датчик на бойлера - горе (вход гореща вода) и долу (изход студена вода), аз ползвам горната позиция.
Настройките на контролера са ми следните:
2.1 ∆Т, ∆t – съответно зададена и действителна разлика между
температурите на панела и бойлера. ∆Т може да се задава в граници от 2 до
20°С. Настройка 20°С;

2.2 Wб – зададена температура в бойлера, до която той може нормално
да се загрее от соларните панели. Задава се в граници от 30 до 90°С.
Настройка 85°С;
Другите неща съм ги оставил по подразбиране

2.3 Тбmax – критична, максимално допустима температура в бойлера.
Настройва се в граници от 80 до 100°С. Настройка по подразбиране 95°С;
2.4 Тпmin – минимална температура на соларния панел. Задава се в
граници от 20 до 50 °С. Настройка по подразбиране 40°С;
2.5 Тпmax – максимално допустима температура на соларния панел.
Задава се в граници от 80 до 110°С. Настройка по подразбиране 105°С;
2.6 Тпdefrost – Температура на размразяване на соларния панел. Задава се
в граници от -20 до 10°С. Настройка по подразбиране, без размразяване – –;
2.7 Тбmin – минимална температура в бойлера. Не се задава. Настройка
по подразбиране 20°С;

До Трифон П. Трифонов:

1. Забелязах, че помпата (модел Icma GPA 20-7.5 III) на макс скорост тоест на трета степен заработва, но след малко време превключва на мигащо Auto и след това пак се пуска на Макс и може би след това пак преминава на мигащо Auto, даже веднъж я заварих може би блокирала в мигащо Auto и не можех да променя настройката с натискане на копчето, освен с рестарт, та затова я държа на Auto по препоръка на ръководството.
2. Разширителния съд е нов
3. Датчика на бойлера, особено когато е загряла системата съм ги сравнил - на контролера показва същата температура, като на термометъра на бойлера, отделно замерих с термометър течащата вода от чешмата, която показа около 3 градуса по-малко. Иначе имам един сензорен термометър може с него да пробвам да измеря, но не знам до колко омже да мери. Ще проверя.
4. Не съм сигурен дали има филтър, но най-вероятно ще видя. Трябва да е на помпената група ли? Тръби не са слагани нови, общо взето се добави още един колектор и малко се удължи/промени трасето.
Какво означава "Хидравликата може да създава проблем"?

Двата панела в горния и долния край са свързани с медна тръба. Датчика за панела е поставен на горната медна свързваща тръба между двата панела. Тоест аз така го разбирам - от снимката панелът от външната страна (Viessmann Vitosol 100 fm, прав си Vito не звучи добре) подава горещата вода на другия панел (вътрешния) от там излиза тръбата за горещата вода, отива в бойлера, излиза от бойлера, минава през помпената група и влиза в долната част на вътрешния панел и накрая с тръба пак от долния край на същия панел влиза в долния край на Viessmann-а. Това е кръгът, аз поне така го разбирам, не съм монтирал аз нещата, но присъствах.

Сутринта в 07:00 часа Т на колектора беше 26 някъде, в бойлера от вчера беше останала на 52. Налягането на системата беше 0.4 бара, а в разширителния съд 2.8 (РС го меря с манометър за гуми). В 12-12:30 Т на колектора беше 95 градуса, а на бойлера все още 52, това по-контролер, налягане в системата 2 бара, на РС не съм мерил, но пак някъде 2.8-3 бара. На самия бойлер термометъра показваше 50.
Знам, че довечера, като се прибера на контролера и на бойлера ще е макс към 60-62.

Преди с един колектор и 100 литра бойлер на панел 90 100 градуса и в бойлера си ги правече 75-80, там даже горещата вода излизаща от бойлера минаваше през помпа и влизаше в бойлера, а тази която излиза от бойлера влизаше в панела.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 1:02 pmkozl написа:
Също така е сменен и РС, който е 12 литра.
.............
През деня на манометъра на помпената група достига 2.8 бара, а вечер и сутрин на студено пада до 0.7 бара. Сутрин на студено в разширителния съд налягането е около 3 бара измерено с манометър.
Сутрин "на студено" - налягане на РС 3 бара (вероятно измерено с манометър за гуми към игличката :? ), а налягане в системата 0,7 бара.
Логически РС е празен, но мебраната не е спукана щом налягането е по-голямо от това в системата.
През деня манометъра на системата показва 2,8 бара. Логически по цифрово сравнение на налягането РС трябва да е празен, но кое пое разширението на течността :?
Според мен има несъответствие в манометрите и накъде към около под 3 бара РС започва да работи обемно и да поема разширението на течността. Като изстине Т на течността и обема и се свие и като в РС остане само напомпаната мембрана - налягането на системата пада до 0,7 бара при некакво "на студено".
Ако стане още по-студено от "на студено" може и отрицателно да стане манометричното налягане, ако няма отворен автоматичен обезвъздушител. :roll:

Та аз предлагам авторът да провери манометъра на системата да не го заблуждава и нулата му да почва от 0,7 бара :shock:
Мисля, че няма как всяка сутрин налягането да е 0,7 бара при различни сутрешни Т. А може и Ba7nask0 да не разполага с достатъчно данни при различни "на студено".

А м-у другото Ba7nask0 предпазният клапан на колко бара е?
Вчера не бях на работа и видях налягането на системата по-късно, може би към 9-9:30, а тогава вече започва да напича слънцето панелите. Днес го видях към 7 часа сутринта и беше даже на 0.4 бара. Манометъра на системата, монтиран на помпената група започва с 0, след това има само 3 чертички до първата по-голяма. Аз ги броя 0- 0,4-0,6-0,8-1 бар. След това вече са си 1,2-1,4-1,6-1,8-2 бара.
Предпазния клапан мисля, че ми казаха е на 6? бара или 10? Наистина сега не мога да се сетя, много числа станаха.
ср юни 11, 2025 1:42 pmBa7nask0 написа:
...Какво означава "Хидравликата може да създава проблем"?...
Единия панел може да "остава на сухо". Различен тип са, с различно хидравлично съпротивление.
Циркулацията вероятно е само, или в по голямата си част, през единия колектор.

Тема "Въпрос за отопление на бойлер със слънчеви панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: