Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Б.Дяков - помощник
Здравейте!
Моля за съвет относно закупуване на слънчев колектор. Планирам да изградя система от затворен тип, с която да подгрявам 200 литров бойлер. Изборът ми падна върху Viessmann Vitosol 200 fm, тъй като двама от съседите ми поставиха колектори от същия модел и са доволни. А и на нас често ни се налага да пътуваме и системата остава без контрол

Проблемът е следният:
Потърсих оферта от две пловдивски фирми, но и двете ми отказаха да ми продадат и монтират този модел, защото в последната година са имали много проблеми с този модел: прекалено рано затъмнява и водата в бойлера остава с ниска температура. Предложиха ми вариант за колектор със засенчваща тента, след постигането на желаната температура в бойлера.

Моля, споделете, ако и друг се е сблъсквал с този проблем!
Разбира се, приемам съвети за други колектори на други фирми.

Благодаря ви предварително!
Шести сезон съм с този модел. Шести сезон работят (2бр.) както в първия ден.
Загряват вода в 500л бойлер. Температурата достига до 77 градуса в долната четвърт на бойлера, където е сензора. Средната температура, за целия обем, вероятно е над 80 градуса.
Вчера, след доволно ползване на гореща вода, температурата в средата на бойлера беше 70 градуса.
Днес, облачен ден, почти не е работила помпата. Каквото е останало от вчера е ползвано за
пералня с вход гореща вода- едно пране днес, плюс миене на посуда и душ.
В момента температурата в средата на бойлера е 57 градуса, долу е 46.
Общо взето, имам излишък от гореща вода през лятото.

Прикачен файл

DSC_0052.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
1. Няма такъв панел, който да успее да накара бойлер 200л да стигне опасни температури
2. Не смятам, че човек който желае да си купи скъп панел, ще откаже качествен интрлигентен доларен контролер и ще се довери на обикновен евтин диференциален термостат. Истинските соларни контролери имат защита от прегряване на бойлера,която си върши перфектно работата.
3. Освен контролера, защита има в соларната помпена група, която също е самодостатъчна против прегряване
Аз като инсталатор също подхождам с предубеждение към интелигентността на панела да спре добива точно в желания момент, затова също предпочитам да не им се доверявам, но дет са вика - секи сам си преценя
Моите са монтирани в началото на 04м 2019г. от групата на добре познат инсталатор.
Седма година се доказва покритието на германците.
Четох, рискувах, платих, спечелих, споделих.
Време е да им повяраш, Лазаре.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трифоне, разбирам че си доволен от добива на панелите, те са висок клас, но както казах - за мен тази "екстра" е напълно излишна. Това може да върши работа при лошо проектирана и изпълнена система, преоразмерени панели. Хиляда процента съм сигурен, че при теоите 2 панела за 500л бойлер, тази "екстра" не е сработила никога, защото този голям бойлер няма как да прегрее, че да дойде ред да се доказва тази функция. Ако бойлерът е 200л с два панела, тогава може да и дойде ред, но аз не бих направил такава система. Аз си монтирам качествени панели без такава функция, клиентите са доволни и аз съм доволен
Прав си, няма смисъл, но сякаш вече няма висмани без терм протект.
Освен това, не виждам как бих си позволил 100цата, смятам знаеш, хаха?!

Моята система си я проектирах насаме с форума.

Всичко друго ми е

Тема "Слънчев колектор Viessmann Vitosol 200 fm" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: