Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
има доста писано по темата, но забелязвам че темите са по- стари, а вече има доста нови модели камини на пазара. Така че реших да попитам. Ще изграждам нова инсталация за парно на вилата, която се намира високо в планината. Къщата е с нова дограма, външна изолация 10см, вътре ще е с окачен таван и предстенна обшивка с 5см вата, а под подовата замазка ще има 2см фибран върху който ще бъдат положени тръбите за радиаторите. Спрял съм се на алуминиеви радиатори EXCLUSIVO H600, 195W на ребро, тръби към радиаторите ф16. Разпределението на стаите е следното:
хол с трапезария- 30кв.м. там ще е камината, радиатор ще е с 16 ребра х 195W = 3120W
коридор- 8,5кв.м. 6 ребра х 195W = 1170W
баня- 4кв.м. 5 ребра х 195W = 975W
спалня 1- 11,5кв.м 12 ребра х 195W = 2340W
спалня 2- 11,5кв.м 12 ребра х 195W = 2340W
спалня 3- тя е на таванско помещение 9кв.м. но тавана е скатов и кубатурата е по- малка- 9ребра х 195W = 1755W
Помещение за разширителен съд за вода- 3 ребра х 195W = 585W
Бойлер- 3000W
Всичко- 15285W
Спрял съм се на камина Прити. Едната е W17
https://prity-bg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE ... prity-w17/
другата е S3 W21
https://prity-bg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE ... ty-s3-w21/
Коя камина ще е по- добрият вариант относно мощността на водната риза имайки в предвид, че спалня 3 ще се използва рядко и радиатора ще е спрян. Ако имате други предложения за камини казвайте :-D
speka_rs - майстор
Добър ден колега,

Да отбележа, че мощноста на радиаторите не се смята точно така.
За банята аз бих избрал 5 ребра на 800 мм, да малко по-скъпи са, от скромния ми опит малко повече мощност там никога не е излишна.
В спалните бих сложил по 15 ребра, за да съм сигурен, че по-бързо ще се стоплят и че няма да се окаже че дневната топла, а спалните още хладни.
На мен ми харесва повече втората камина, заради по-добрата водна риза. Това колко мощна е засиви само от човека, който хвърля дъвата в нея.

Тема "Въпрос за избор на камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: