Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Стартираме строителство на нова къща и имам колебания относно избора на отоплителна система. Естествено, повечето хора, с които говоря казват, че най-ефективното решение е Термопомпа + Подово отопление. Обаче ни се иска да имаме авариен вариант за отопление при спиране на тока (случва се сравнително често в нашето село) и се спряхме на варианта печка на дърва, която да стои в дневната и да се пали както при нужда, така и отвреме навреме за уют. Сега дилемата ми е дали тази печка да е с водна риза, която да се върже към системата за подовото и Термопомпата? Специалистът по ТП, с когото говорих беше по-скоро против такава идея, но защо да не се ползва топлината от огъня, за да загрява и водата в отоплителната система? Та ще съм благодарен за мнения дали такава схема е разумна и смислена от гледна точка на ефективност и цена на изпълнението.

Благодаря
Повярвай на специалиста!
Сигурен съм, че ти се ще да чуеш друго мнение, но и на мен вече ми е омръзнало да обяснявам.
Всичко може, дори и да е ефективна и дори цената да не е фактор. Не е разумна от гледна точка на времето през което ще се ползва.

Сухата печка е безгрижна. Просто драскаш клечката.
Baлepu - специалист
Има вариант печката да е комбинирана при наличие на особено желание. На печка с водна риза по принцип не става да се готви (ако случайно имате и такова намерение). И като ще заигравате голямото хоро, мисля това подово що си го не направите с два независими кръга :?
hidrazin - майстор
вт окт 21, 2025 7:22 pmpavelp написа:
... вариант за отопление при спиране на тока (случва се сравнително често в нашето село) ...
Колко често и за какви периоди от време нямате ток?

Нооо... "идеята" печка на дърва, па била тя и с водна риза е добре да я забравиш.
Освен ако не някоя каминка за кеф.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Задължително без водна риза!, особено пък щом не си наясно защо. За да сложиш камина с водна риза:
1. Трябва да си много навътре в нещата, да са ти ясни всички негативи, а при тебе не е така
2. Трябва да си мазохист, да обичаш да причиняваш болки, страдания, уплахи и мъчения на теб и семейството
Ако едно от тези условия не е изпълнено си сложи суха камина
Baлepu - специалист
С такава печка съм от четвърт век. Не е подово, с радиатори е. Подгравам си и бойлера. Нищо подобно не съм причинявал на семейството и на себе си.
LazarGanev - "Велик майстор"
Радиаторите нямат нищо общо с подовото. Термопомпа предполагам също нямаш? Значи твоята система няма нищо общо с тази, която иска са изгради питащия
Печка с водна риза и радиатори е масова, работеща, евтина и посредствена отоплителна система.
В масовия случай е така.
Не помня някой да е споделял такава, монтирана с цялата необходима арматура, освен един "колега".
Освен това, не съм срещал отоплителен уред с водна риза родно производство, което да е издържано конструктивно. Някои по-скъпи наши котли все още си остават само добри.

Суха печка.
Всичко останало няма да донесе удовлетворение при ползване, дори да се направи както трябва, със всички компоненти.
dragozow - майстор
Зависи дали печката би стоплила на всякъде където искаш, тоест какво е разположението на стаите. Зависи и за колко време спира тока като спира, ако е за 30 - 40 минути ще минеш и без нея. Защо не си вземеш генератор с автоматика, който да захранва каквото искаш като няма ток? Чиста работа, сипваш гориво, държиш една туба под ръка, сменяваш масло и филтри веднъж в годината и не се притесняваш дали ще спре тока. В нова къща да сложиш кюмбе не ми се вижда ок, освен ако не е някоя камина да ти пука за кефа.
Генератора ще е също както и печицата- веднъж на сезон, досущ както при мен.
Повече работа има за подгряване при годишното обслужване.
Достатъчен е да движи ТП или климатиците, но не му се е налагало, освен единствения път, който беше за да споделя тук. С клипче, естествено.
Споделих и работа през лятото по друг повод.

Тема "Отоплителна система за нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: