• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Pansim1 - специалист
Здравейте
Стая с около 8 кв.метра площ
Желанието е да се направи водно подово на електричество
Задължително с нагревател. ТП не се предвижда
Разхода на ток не е важен
Моля за конкретни мнения.
ПП стаята не е на мен. Мнения от типа - защо не е с климатик, въглища или печка на отработено масло не са полезни :lol:
Благодаря предварително! :partyman:
MamaMy - майстор
Щом ще е на ток, защо не го направите направо с кабел за подово? От преобразуването на енергия не печелите нищо.
kozl - майстор
https://www.elterm-bg.com/wp-content/up ... 1/TE-N.pdf

https://www.elterm-bg.com/wp-content/up ... /ESPRO.pdf

6 kW за една стая с подово са пре-пре достатъчни.
Обаче според мен Pansim1 очаква идеи за "направи сам" от рода на:
Бойлер 2kW (може и проточен) + помпа (вариант за аквариум) + РС (може и отворена система) + арматура + контролер за управление + пакет за водно подово (изолация и гъвкави тръби) :roll:
Pansim1 - специалист
Благодаря за отговорите на всички!

Давам яснота по въпроса - досега е имало подово с кабели.Вече не работи поради прекъсване под плочките.
Стаята е 10 кв.метра. Извинявам се за допуснатата неточност.

Идеята е да се изкърти всичко до плоча, да се постави поне 2см фибран и отгоре тръби за водата.
Приемат се идеи за друг вид изолация и конкретен тип тръби,подчертавам - търси се надеждно решение под новите плочки
Не е добре след две години да копаем пак :-D
По въпроса с котела - видях готови. цена са...идеята е направи си сам /беля/ :lol:
Питанката е - за 10квадрата не е ли достатъчно 2квт мощност.
Смятам да се изработи от нагревател за бойлер поставен в тръба със съотвените глухи отвори за датчици за темпаратура.
Изработката ще бъде нула/0/ лева тъй като собственика на стаята ще си го изработи.
Относно автоматиката - смятам че няма да имам проблем там. Единствено не съм убеден, дали ще има нужда от степени на регулиране на мощноста или само On - Off
Приемам критики и напътствия

ПП помпа ще се купи за водно отопление. Както и разширителен съд. Системата ще бъде отворена!!! Тук няма две мнения поне за мен
Последна промяна от Pansim1 на вт яну 06, 2026 10:57 am, променено общо 1 път.
speka_rs - майстор
2-3 кВт нагревател за бойлер сложен в къса тръба 2 " със тетка, коляно и изолация на вкус. Циркулационна помпа за парно, 60-70 м тръба за подово и на една тетка 1" вързана към помпата филтъра е полезно нещо.
Последна промяна от speka_rs на вт яну 06, 2026 12:16 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Така се греехме в панелките преди 30 години. Не ви трябва беля на здрава глава. И не е по сигурно от ел. подово. Като го пробие майстора на плочките, дали тръба или кабел все тая. По принцип кабелите за подово са високоомни и с доста дебела изолация. Те не се нагряват като кварцовите реотани и са в пъти по-издръжливи. За да прекъсне търсете външен фактор. Според мен по-добре да намерите къде е прекъснал кабела и да си го оправите него.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Прекъснали са кабел, не ги е еня, че тръба също може да се прекъсне... Предполагам, че някой го е страх от облъчване...
Pansim1 - специалист
Колеги, никой не го е страх от нищо :)
Говорим за служебни помещения, в двете има положено подово с кабели. В едната стая е един кръг, в другата по-голямата са два кръга. Всички са повредени /прекъснали/
Подчертавам че не е имало никакви ремонтни дейности.
Та затова собтвеника иска вода.
Ако се повреди нещо, ше бъде достъпно за ремонт. Освен тръбите и затова питам за качествени такива.
MamaMy - майстор
вт яну 06, 2026 11:13 amn_a написа:
... Предполагам, че някой го е страх от облъчване...
Ако го е страх от облъчване, да бие едно земно, да се омотае целия с рабицова мрежа и да я заземи. На главата си може да сложи шапка от станиол да не го сканират извънземните и ще му дам линк от къде да си купи заглушител за чиповете от ковид ваксината за да не могат да го проследят като ходи до външния клозет. :lol:

ПП. Панчо, то и на ел. подовото термостата е достъпен. Само кабела не е.
Предполагам, че в случая или са работили без термостат, или подовото е било менте. Живях на квартира в един 4 стаен апартамент правен за стоматологичен кабинет. Всяка стая имаше по един кръг, а в хола два. Аз го ползвах 8 години и нищо не мръдна, нямам спомен нещо да е отказвало.
  • 1
  • 2

Тема "водно подово за малка стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: