Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте господа,

Имам печка "Метал 2", модел 40, с дебела огнеупорна тухлена облицовка. Това е стара печка, произведена в България.

Мога ли да горя антрацит в нея?

Трябва ли да направя допълнителна решетка, която да сложа на дъното, за да запазя оригиналната?

Благодаря Ви.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Печката за това е направена
За скарата, не ти разбирам въпроса... Ако ще я пазиш като нова, по някакви причини...
Работил ли си с такава печка?
пет яну 23, 2026 6:37 amn_a написа:
Печката за това е направена
За скарата, не ти разбирам въпроса... Ако ще я пазиш като нова, по някакви причини...
Работил ли си с такава печка?
Благодаря Ви, господине.

Мислех, че печката е направена за въглища/антрацит и дърва, защото въздухът влиза отдолу и има много дебели огнеупорни тухли.

Проблемът с решетката е дали антрацитът ще я унищожи по-бързо от дървата, така че трябва ли да направя жертвена решетка/скара?

Знам, че трябва да поддържам слой пепел между нея и горящия антрацит.

Пускам печката на дърва като гориво от пет месеца, но сега искам да опитам антрацит.
fbr - майстор
Само антрацит не може да се гори на печка, атмосферен тип, без обдухване. Без обдухване може, като се редуват слоеве с дърва и антрацит, така че, може да почнеш с дърва отдолу за да спасиш решетката и т.н.
пет яну 23, 2026 11:27 amfbr написа:
Само антрацит не може да се гори на печка, атмосферен тип, без обдухване. Без обдухване може, като се редуват слоеве с дърва и антрацит, така че, може да почнеш с дърва отдолу за да спасиш решетката и т.н.
Благодаря за обратната връзка.

В Америка горят антрацит без да се вдухва въздух.

Може би там е различен вид антрацит?

Чудесни забележки относно използването на дърва за запазване на решетката. Знаех, че трябва да използвам дърва, за да запаля огъня, и да използвам нажежените жарава, за да запаля антрацита.

Решетката в Metal-2 Model-40, която използвам, е здрава, но би било жалко да я горя. Доколкото знам, специализираните битови печки на въглища/антрацит имат решетки, които могат да се сменят.

Тема "АНТРАЦИТ И СТАРИ ПЕЧКИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: