Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikivd - специалист
Чудя се ако направя един отражател на хоризонтален слънчев колектор, дали ще му вдигна мощността да топли стабилно още от март месец. В момента температурата в празния колектор е 115 градуса. Естествено колкото е по-висок отражателя толкова повече :-D Изображение
velsi - Почетен майстор
Според мене няма да има никакъв ефект, защото отразените лъчи ще падат под много малък ъгъл и на практика няма да топлят нищо.
hidrazin - майстор
То хубаво, ама последната стрелка най-вдясно е грешна.
Обърни я на 180º и ще стане вярно.май много ти се иска всичко да е вътре. :finga:
По принцип не е невъзможно но не съм сигурен колко ще е ефективно.
Те хората отдавна са го измислили:
Изображение
Може да се пробваш и с повече огледала.
:partyman:
saraneron - специалист
Ще има ефект!Колкото по се доближава по качество до обикновенното огледало ,токова ефекта ще е по-добър ,размера трябва да е по-голям от този на колектора за да не се налага постоянно настройки на ъгала, което пък ще го оскъпи.Ако цената надхвърли определена стойност, по-добре втори колектор.
nikivd - специалист
До 1-2 седмици ще пробвам когато напълня системата. Иначе сега пробвах с малко огледало 300Х 500мм. Определено се вижда вътре как светлината се усили. Но температурата в колектора се вдигна само с 5-6 градуса. Може би КПД то пада понеже имаме много големи загуби при тези ниски температури вън и високи вътре в колектора. Но мисля, че с огледало 2000Х500мм. (или с алуминиево фолио) ще вдигна мощността март-април и Септември октомври поне с 15-20%. През лятото го махам щото и без това постоянно ми изключва защитата на бойлера при температура над 72 градуса :-D
idunno - специалист
Следвай идеята, ъгъла на падане е равен на ъгъла на отражение.Ще има ефект.

Тема "Отражател за слънчев колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: