Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ageranov - помощник
Колеги, кажете как се изчислява обема на разширителния съд за отворена система и дебита на циркулационната помпа. Благодаря.
montoya - майстор
Обема на разширителния съд аз знам, че трябва да е мимимум 5% от обема на системата. Като намеря формулата за изчисляване на дебита ще я напиша.
ironlady - модератор
За приблизителни и предварителни смятания при среднотемператулни отопления( t < 105 С) обема на отворения разшерителен съд се приема

Vрс=а*Qи , dm3

Qи - топлина мощност на отоплителната инсталация, kW

като коеф. "а" зависи от вида на отоплителните тела
а=1,0 - 1,3 dm3/kW - при радиатори
а=0,5 - 0,8 dm3/kW - при конвектори
а=1,5 - 2,0 dm3/kW - при лъчисто отопление

Дебита на помпата:

L= Q/ 3600*(90-70)

където Q - необходима топлинна мощност
ageranov - помощник
Благодаря за информацията. Имам само някои неща които не разбирам:
1.Qи коя мощност е на камината или е сбор от всички мощности на камина+радиатори+лира+бойлер
2.Q в дебита на помпата, необходима мощност за какво е
3. това (90-70) не ми е ясно

И един допълнителен въпрос : каква е максималната дължина на тръбите за от колектора до радиатора. Тръбата е с алуминиева вложка.
ironlady - модератор
ageranov написа:
Благодаря за информацията. Имам само някои неща които не разбирам:
1.Qи коя мощност е на камината или е сбор от всички мощности на камина+радиатори+лира+бойлер
2.Q в дебита на помпата, необходима мощност за какво е
3. това (90-70) не ми е ясно

И един допълнителен въпрос : каква е максималната дължина на тръбите за от колектора до радиатора. Тръбата е с алуминиева вложка.
Сбора ти от всички мощности дава мощността на камината в случая.т.е. Qи е мощност на камината

Това е бърза формулка за пресмятане на помпата,която ще ти свърши работа,не е прецизна, но не ти и трябва в случая.90-70 това е делта Т или температурната разлика на вход- изход на инсталацията.или накратко 20 С
....хм.... сега като се замисля не съм го пояснила ясно..съжалявам
Значи:
L= Q/ 3600*(90-70) , l/s
където Q - необходима топлинна мощност, W

Имаш например отоплителна мощност на инсталацията /камината/ 10kW-
10 000W /3600*20 =0.139l/s

и си избираш помпа с дебит приблизително
ageranov - помощник
Благодаря много. Сега ми стана ясно. А как стои въпроса с тръбите, каква е максималната дължина която моге да се използва?
ironlady - модератор
Хм интересен въпрос...
Максимална дължина на тръба за радиатор едва ли,по скоро при полагане на подово има ограничения :)
ageranov - помощник
При положение че като се смята дебита на помпата се отчита мощноста а не обем или тръбен път има ли значение колко е дълга тръбата. Нали има съпротивление има завои, дали ако се премине някакъв определен метраж ще има проблем. Аз това се чудя.
ironlady - модератор
Ти няма да я гънеш на подово предполагам, за да е от такова голямо значение съпротивлението при няколко завойчета или ако не редиш един до друг фитинги :) .Деиствай смело!Успех! :)

Тема "Въпрос за парно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: