Най - вълнуващия въпрос зимно време.
enterprise - специалист
Някой може ли да ме просветли по следния въпрос:
Кога един бойлер харчи повече ток? Когато е изключен и се включва само за ползването му или когато е включен постоянно?

Имам спор с бащата и затова ви моля за отговор.
Тани - модератор
enterprise написа:
Някой може ли да ме просветли по следния въпрос:
Кога един бойлер харчи повече ток? Когато е изключен и се включва само за ползването му или когато е включен постоянно?

Имам спор с бащата и затова ви моля за отговор.
Ако изключим ползването на нощна енергия и отчитаме само навъртените киловати , разликата ще е нищожна. Говорим за ежедневно ползване на бойлера. Остава въпроса с комфорта - дали ти е приятно да чакаш да се стопли вода за да се изкъпеш или да влизаш в банята когато ти е кеф. Разликата за месец в сметката ще е не повече от 1-2 лева!

Като вземем предвид нощната енергия изключването леко започва да придобива смисъл. Но пак си е въпрос на приоритети! Аз дори нямам ключ за бойлер - включен е денонощно . Предпочитам да дам 5 лева на месец повече , отколкото да чакам мръсен за да загрее бойлера до 11 часа и да се изкъпя!
apeiron - специалист
По добре е да е винаги включен. Ако ти се наложи да ползваш малко вода , квото си похарчил после само ще се дозагрее, едно е да топлиш от 30-40 градуса на горе другое от 10 градуса.
Така е и при отоплителните инсталации, влезнат ли в режим са по икономични, за това не бива да се изклюват котлите денно време когато няма никой... дано съм бил ясен.
enterprise - специалист
apeiron написа:
По добре е да е винаги включен. Ако ти се наложи да ползваш малко вода , квото си похарчил после само ще се дозагрее, едно е да топлиш от 30-40 градуса на горе другое от 10 градуса.
Така е и при отоплителните инсталации, влезнат ли в режим са по икономични, за това не бива да се изклюват котлите денно време когато няма никой... дано съм бил ясен.
Напълно си ясен, и аз нещо подобно си мислех за режимите, ама да си призня спорех с баща ми, че всяко пускане и загряване на водата води до повече разходи за ток ( без да знам всъщност как е) А понеже имам и проточен на 21 киловата, другия за който говорех, се пуска в седмицата 2 пъти та се чудех дали пък не е прав баща ми. :? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
При това положение - щом се включва в седмицата два пъти - баща ти е малко по-прав :) ! Ако пък се ползва веднъж седмично изобщо не е оправдано да стои включен, защото топлинните загуби са повече от полезната работа.
joe007 - специалист
LazarGanev написа:
При това положение - щом се включва в седмицата два пъти - баща ти е малко по-прав :) ! Ако пък се ползва веднъж седмично изобщо не е оправдано да стои включен, защото топлинните загуби са повече от полезната работа.

И аз мисля така. А иначе моето решения за икономия вкъщи е, че съм сложил многотарифен часовник който включва бойлера на нощна спира го рано сутрин и после го пуска 1 час преди да си дойда от работа за около 30мин.
enterprise - специалист
Благодаря ви за коментарите! А този много тарифен часовник, който включва бойлера на нощна спира го рано сутрин нещо като дистанционно за бойлер ли е ? И мога ли да го настройвам за което си време искам аз?
joe007 - специалист
Не е дистанционно ,просто часовник който можеш да настройваш да включва и/или изключва различни консуматори.Тези като моя се настройват мин.през 15мин. Обаче продават и електронни които си настройваш до минута.А това е моя:Изображение
Последна промяна от joe007 на пет фев 22, 2008 5:54 pm, променено общо 1 път.
enterprise - специалист
Сега, като го видях ми стана ясно!
Danken:)
Най-вероятно ще си купя електронен. :roll:
Харалампи - специалист
joe007 написа:
А това е моя:Изображение
Не се вижда снимката. Можеш ли да я пуснеш пак някъде другаде. Напоследък Елдоминвест са спретнали едни много интересни бойлери със електронно управление http://eldominvest.com/files/1199783062_614.pdf . Във възможностите му е да дава отчет за консумираната енергия и да се настройва за работа по различно време. За съжалеие електронното управление се монтира само на вертикалните бойлери. На нас ни трябваше хоризонтален. Иначе съм много доволен от този който купихме. Скоро спряха водата за 48 ч. и го бях изключил. За това време температурата падна с 10 градуса. Бойлера е от серията Океан с двойна изолация.

Тема "Икономии от бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: