Извикаха ме да пусна едина слънчева инсталация с 2 панела и бойлер 200л.Правих я преди 3 години.Досега всичко беше нормално,но когато пуснах пълнача да пълни не искаше да спре.Качих се горе и видях ,че едната тръба е пробита а всички гумено-метални скоби са стопени и корозирали.В таблото и бойлера са изгорели жилата за (заземяване)зануляване на панела.Направих снимки.Някой виждал ли е подобно нещо и знае ли от какво е получено?Аз мисля,че панела е улучен от светкавица.
Ето снимките:

Ето снимките:
										Последна промяна от pac_ на нед апр 10, 2011 5:30 pm, променено общо 1 път.

.gif)
 Скобите са стопени!!!Кабела е овъглен в местата около скобите-по-точно изолацията му.Скобите приличат на извадени от морето след 50-60 години.
 Скобите са стопени!!!Кабела е овъглен в местата около скобите-по-точно изолацията му.Скобите приличат на извадени от морето след 50-60 години.  Медната тръба до едната скоба е пробита(има си направо дупка) като късо при нагревател на бойлер. Нагревателя на бойлера е здрав(замерен и сравнено показанието с нов),терморегулатора е комбиниран с токова защита(made in Italy)-също проверен,мерено нагревател към горпус-много голямо съпротивление(почти безкрайност).Сещате ли се колко силен ток трябва да протече за да стопи скоба широка около20мм и с дебелина 1,2мм?80-100А и повече !А къде в бойлера такава консумация?При слаба "0" на бойлера гори в таблото кабела на "0".Панела е на покрив(бетонен).Направо "Студио X"
Медната тръба до едната скоба е пробита(има си направо дупка) като късо при нагревател на бойлер. Нагревателя на бойлера е здрав(замерен и сравнено показанието с нов),терморегулатора е комбиниран с токова защита(made in Italy)-също проверен,мерено нагревател към горпус-много голямо съпротивление(почти безкрайност).Сещате ли се колко силен ток трябва да протече за да стопи скоба широка около20мм и с дебелина 1,2мм?80-100А и повече !А къде в бойлера такава консумация?При слаба "0" на бойлера гори в таблото кабела на "0".Панела е на покрив(бетонен).Направо "Студио X"