• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipbel - майстор
Искам да захранвам бъдещата си камина на въздушна риза с въздуховод, който да докарва свеж въздух за нея от коридора за да избегна "Вакуум" ефекта на добрата дограма.

Има ли смисъл изобщо от такъв въздуховод или просто да си предвидя по-голям луфт долу на вратата откъм коридора ?

Току що изчислих че 3 см луфт под врата се равнява на дебита дето може да осигури въздоховод фи 160. Бих измислил начин как да регулирам тоя просвет. Не е проблем.

Интересува ме какво мислят знаещите(и опитните) за 2-та варианта - предимства, недостатъци ?
popovvv - специалист
Трудно е да се отговори.Имайте предвид, че някои модели камини/Прити/,а може би и други марки, имат над вратичките отвори за поемане на въздух, които не могат да се затварят.При това положение, камината поема непрекъснато въздух от стаята или обратно дим в помещението.Естествено при съответната доработка този проблем може да се отстрани, но не зная как ще се отрази на горивния процес.Много е важно къде ще се рзположи камината, ако динамичното съпротивление на клона към прозорците е по малко мисля че отвора под вратата няма да върши работа.Моята камина взима въздух от стаята, а в нея той влиза през всички възможни места включително и под вратата на неотопляемия коридор, когато застанеш до вратата краката ти измръзват.Препоръчвам Ви прекарване на отделен въздуховод, защото при работа камината изсмуква много топъл въздух, което си е чиста загуба.
emil_v r - майстор
Съветвам те , прекарай входящ въздух от вън около 110мм. ,и със лкапа , пиян съм .. клапа от вън .
Ако има констр. възможност- няма място за мислене ,
според мен.
pipbel - майстор
Благодаря
Значи 2 съвета вече за външен въздуховод - извода е - ще прекарам такъв.
Може да съм малко нагъл, ама следват 2 въпроса :

1. Сигурни ли сте че фи 110 е достатъчно да захрани камина 10 КW както Емо съветва или за по сигурно да заложа на фи 160 мм ?

2. Камината ще бъде нещо подобно на снимката долу.

Идва ми нещо на ум - струва ми се логично ако вкарам въздуховода от коридора, ама не долу ниско, а от поне 2 метра височина на гърба на облицованата камина и после въздуховода слез ниско долу под камината.
Идеята ми е да се взема свеж въздух от коридора, който все пак горе ще е поне 2-3 градуса по топъл отколкото при пода, а и докато стигне до камината ще се стопля допълнително( макар и малко)
Разбира се за целта въпросния въздуховод би трябвало да е ламаринен, т.е. без изолация.

Вашето мнение ?

Прикачен файл

7.jpg
7.jpg (29.72 KиБ) Видяна 10740 пъти
popovvv - специалист
Мисля че ф110 е напълно достатъчно, но пак ВИ обръщам внимание запознайте се как постъпва въздуха в камината преди да изградите въздуховода.Смятам че този въздуховод трябва да е метален само в частта където е кюнеца на камината, останалата част може да е пвц.Послушайте съвета на колегата и сложете клапа на въздуховода за да можете да регулирате количеството на въздуха, защото с новата система за подаване на въздух ще затворите тези на камината.
По добре е притока на въздуха да влиза под камината.За по добро горене...
pipbel - майстор
Нали и аз това казвам.
Той въздуховода ще влезе откъм коридора на 2 метра височина ама после ще слезе долу под камината.
popovvv - специалист
Г-н pipbel при изграждането на въздухопровода сравнително лесно може да изградите система за принудително подаване на въздуха с вентилатор монтиран на входа на въздухопровода и нагнетяващ въздух към камината.Ако обвържете включването на вентилатора към термостата за включване на помпата/естесвено посредством тригерно устройство/ ще можете да регулирате със сравнително добра точност температурата на водата в системата.За да не може камината да дърпа въздух при спрян вентилатор откъм нагнетателната страна на вентилатора трябва да има клапа която се затваря при спрян вентилатор, клапата представлява кръг с диаметър близък до този на въздухопровода и завъртаща се около ос поставена в горния и край.Нагнетявания въздух отваря клапата,а при спрян вентилатор тя се затваря от тежестта си и спира притока на въздух.За да се постигат температури по високи от тези на включване на помпата е необходимо монтиране не втори термостат управляващ само включването на вентилатора.Това което описах досега е само една сурова идея, която може да се доразвие.
8180 - майстор
popovvv написа:
... клапата представлява кръг с диаметър близък до този на въздухопровода и завъртаща се около ос поставена в горния и край.Нагнетявания въздух отваря клапата,а при спрян вентилатор тя се затваря от тежестта си и спира притока на въздух...
Това някъде го обсъждахме и трябва да се премисли по-добре.
Кръгла клапа в кръгла тръба може да се върти само около централна ос!!!
Най-простото, което може да се направи - зад клапата по посока движението на възуха да се предвиди уширение или участък с правоъгълно сечение и правоъгълна клапа.
Също (ако такава е идеята) някак трябва да се предотврати отварянето на клапата от естествената тяга на горяща камина.

И нещо по принцип:
Днес се счита, че в едно добре направено в топлотехническо отношение жилище не би трябвало свободно (неконтролируемо) да постъпва външен въздух дори и в коридорите - това се води основния "косур" на старите дограми!!!
По света този параметър (въдухонепроницаемост) се проверява при приемането на къщата.
popovvv - специалист
Нямах предвид завъртане на клапата а по скоро нейното открехване.Този принцип е използван в широко разпространените по магазините Италиански възвратни клапани.Затвора на клапана лагерува в ос в горния край клапана е без пружина и се отваря и затваря само от напора на флуида.Относно отварянето на клапата от тягата на горяща камина мисля че може да се постигне с малък отвор в пердето на клапата и опитно определяне на тежестта на пердето.
  • 1
  • 2

Тема "Кой разбира от камини ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: