• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
donnna - специалист
не знам дали тука и е мястото на тази тема, ама....

въпроса ми е как да вържа колекторите един след друг или с тетка - всеки самостоятелно, демек успоредно или паралено, ако ме разбирате какво искам да кажа :?

при кой вариант ще има по-голям ефект... щото гледам навсякъде ги вързват успоредно. а аз си мисля, че ще има по-голям ефект ако са вързани един след друг и топлината да се натрупва....
ironlady - модератор
Няма значение как ще ги вържеш.Тя топлината е една и съща, а не се натрупва,помпата си знае работата. :wink:
donnna - специалист
тъй и тъй сме на темата и гледам че сте компетентна - за 4 ката къща каква помпа ще ми препоръчате??? парното ми е с Wilo 32/6 май беше и нямам проблеми....
ironlady - модератор
donnna написа:
тъй и тъй сме на темата и гледам че сте компетентна - за 4 ката къща каква помпа ще ми препоръчате??? парното ми е с Wilo 32/6 май беше и нямам проблеми....

Не разбрах това с червено...За коя система става въпрос?
donnna - специалист
4 етажна къща. парното ми е отворен тип система. смятам и панелите да ги правя отворен тип. щото аз сам ще си ги правя и не разбирам от възвратни клапани и др. чудесийки, дето се кичат системите затворен тип...

пък и бомба в къщи не искам... - лично мое мнение и виждане по въпроса - не ангажирам никой....
burningice - специалист
парното го прави отворено, сл. колектори със затворен съд , за да го сложиш къдто имаш място а не при колекторите
ironlady - модератор
Соларната инсталация не можеш да я правиш с отворен тип система, че иначе да топлиш и разширителен съд и околна среда къде ще му излезе края.Ако имаш нужда от съвет как и какво да направиш пиши... за съжаление в момента ще лудна от работа но при първа възможност ще пиша :wink:
emil_v r - майстор
Не се заблюждавай че отворен тип не погръмва .
burningice - специалист
не е вярно че соларната инсталация не може да се направи отворена
donnna - специалист
не че не може отворен тип система, просто е по-неефективна от затворения...

просто при мен е въпрос на вкус....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: