Ситуацията е следната преди седмица си взех котел Виадрус Ю22 с 5 секции мощност на дърва 25 кв което ме устройва по мои сметки но ме притеснява комина,значи котела го монтирам в гаража но комина е в съседно помещение днес завърших димоходате използвах железни ттръби ф160 около 2м след което приминах на кюнци от "сръбска печка" както им казват в магазина с цел по лесно почистване.Въпроса ми е следния има ли колеги с такова котле за да споделят опит относно комините , моя в който го свързах е размери приблизитилно 20 на 15см и височина около 10 - 11 м и се притеснявам дали ще тегли, или ще се наложи да ползвам и втори комин защото има възможност стига да измисля как
Благодаря на всички предварително и поздрави за страхотния форум. 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k r u m
- специалист
8 мнения в "Дайте съвет!!"
2v6
- майстор
k r u m написа:Ситуацията е следната преди седмица си взех котел Виадрус Ю22 с 5 секции мощност на дърва 25 кв което ме устройва по мои сметки но ме притеснява комина,значи котела го монтирам в гаража но комина е в съседно помещение днес завърших димоходате използвах железни ттръби ф160 около 2м след което приминах на кюнци от "сръбска печка" както им казват в магазина с цел по лесно почистване.Въпроса ми е следния има ли колеги с такова котле за да споделят опит относно комините , моя в който го свързах е размери приблизитилно 20 на 15см и височина около 10 - 11 м и се притеснявам дали ще тегли, или ще се наложи да ползвам и втори комин защото има възможност стига да измисля какКомина ще тегли достатъчно, ако има откъде. Трябва да имаш отвор ниско близо до котлето откъдето да влиза външен въздух.Благодаря на всички предварително и поздрави за страхотния форум.
k r u m
- специалист
За външен въздух не се притеснявам както писах монтирах котела в гаража който не е добре уплътнен и май ще имам вина и за глобалното затопляне
ако не изолирам добре изходящите тръби и единия колектор който е на 50см над котела.Основното ми притеснение е че немога да го пробвам в момента не е завършена системата ,а ще е много тъпо да завърша всичко и след това да не тегли и да се наложи да го местя или да правя някакви системи с два комина.А иначе котлето е задигнато на стойка на около 35см от пода има входяща вода и канал и на важното разпробих бетоните плочи по сегашните ми планове и остава мотаж на радиатори и проба която е на около две заплати раэтояние. 
2v6
- майстор
k r u m написа:За външен въздух не се притеснявам както писах монтирах котела в гаража който не е добре уплътнен и май ще имам вина и за глобалното затоплянеТова че гаража ти не е оплътнен може да не е достатъчно, а даже и да пречи! Хем ще ти е студен гаража, хем може и да няма достатъчно въздух за котела! Най-добре е да влиза външен въздух близо до котела, под входа му. Може през някаква ПВЦ тръба. Ако имаш място за по-малка тръба (примерно ф100) може да сложиш вентилатор. Важно е топлия въздух от гаража да не излиза отнякъде, защото ще създаде обратна тяга на котела.ако не изолирам добре изходящите тръби и единия колектор който е на 50см над котела.Основното ми притеснение е че немога да го пробвам в момента не е завършена системата ,а ще е много тъпо да завърша всичко и след това да не тегли и да се наложи да го местя или да правя някакви системи с два комина.А иначе котлето е задигнато на стойка на около 35см от пода има входяща вода и канал и на важното разпробих бетоните плочи по сегашните ми планове и остава мотаж на радиатори и проба която е на около две заплати раэтояние.
По принцип за котел с твърдо гориво е хубаво да има отделен от къщата комин. Можеш ли да разчиташ че твоя е добре измазан отвътре и няма да влизат миризми и катран по стаите?
spec
- специалист
k r u m написа: ... преди седмица си взех котел Виадрус Ю22 с 5 секции мощност на дърва .... Въпроса ми е следния има ли колеги с такова котле за да споделят опит относно комините , моя в който го свързах е размери приблизитилно 20 на 15см и височина около 10 - 11 ...Аз съм със същия модел. Сечението и височината са напълно достатъчни, но ако разстоянието до билото на сградата е до 3м, то комина трябва да е с поне 30 см по-висoк от него.
Обърни внимание на написаното от 2v6.
Ако нямаш добър приток на въздух за горенето, като отвориш горната вратичка ще се задушиш! - много пуши!!!
И второ: От какво ти е направен комина?
Ако е зидан с коминни тела, рано или късно ще се наложи да зидаш външен. Защото с течение на времето ще се напука и ще започне да мирише, колкото и добре да е измазан отвътре.
Тема "Дайте съвет!!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература