Най - вълнуващия въпрос зимно време.
касада - напреднал
Сигурно ще ви се стори глупав въпроса ама моля ви разяснете ми го!Посъветва ха ме,а и във форума пишете,че е по добре да се свържат радиаторите чрез колектор всеки за себе си,а не постария начин.Ас обаче не мога да си обясня как водата ще циркулира м/у колектора и радиаторите,няма ли пимпата на котела да върти водата само м/у котела и колектора :? Отделете ми малко време моля и ми обяснете как стоят нещата,за да съм сигурна,че постчпвам правилно! :)
Takezo Sensey - модератор
Колектора нещо като "разлконителна" кутия ...
Зависи какво ще правиш , ако си с по малко радиатори , 3-4 ...лично аз не го препоръчвам.Но уж трябва да го има , файда никаква не виждам ама .

Ето колектор , но тук системата е 100 % автоматична на газ , с котел 60 квт. Само задаваш температура и ...

Прикачен файл

Колектор.jpg
Колектор.jpg (96.08 KиБ) Видяна 3617 пъти

Прикачен файл

Колектор..jpg
Колектор..jpg (97.28 KиБ) Видяна 3617 пъти
касада - напреднал
И все пак не мога да си обясня как се върти водатам/у колектора и радиатора :? А иначе радиаторите са ми 7+бойлера
2v6 - майстор
касада написа:
И все пак не мога да си обясня как се върти водатам/у колектора и радиатора :? А иначе радиаторите са ми 7+бойлера
Газовите и електрическите котли си имат вградена помпа.
При котлите на твърди гориво се монтира допълнително помпа.
касада - напреднал
2v6 написа:
касада написа:
Газовите и електрическите котли си имат вградена помпа.
При котлите на твърди гориво се монтира допълнително помпа.
И все пак не мога да си обясня как се върти водата м/у колектора и радиатора :razz:Ако нее толкова сложно обяснете,моля :)
LazarGanev - "Велик майстор"
От котела водата тръгва по дебела тръба тръгва към колектора (горния на снимката), там се разклонява (колектора е просто един разклонител) и тръгва към радиаторите, минава през тях и по връщащите тръби се придвижва в долния колектор, а оттам по дебела тръба се връща в котела. Кое не е ясно? :?
2v6 - майстор
касада написа:
И все пак не мога да си обясня как се върти водата м/у колектора и радиатора :razz:Ако нее толкова сложно обяснете,моля :)
Водата не се върти между колектора и радиатора! Има два колектора.
Помпата смуче от долния колектор и нагнетява водата в котела и оттам в горния колектор. Така в долния се получава по-ниско налягане от горния (примерно 1.5 в долния и 1.6 в горния).

От горния колектор водата с високото налягане отива в радиатора(радиаторите) и се връща в долния колектор с по-ниското налягане. Разлика 0.1 бар е около 1м воден стълб - все едно да сложиш една тръба с фуния на входа на радиатора на 1м над изхода. Като сипваш вода във фунията тя ще преминава през радиатора и ще изтича отдолу.

Тема "Колектор???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: