Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ror - специалист
Здравейте, имам проект за отопление, на който са дадени размер на тръбите Ф16 до радиаторите. Но това вътрешен или външен размер е? Защото при различни тръби с приблизително вътрешно Ф, имат различни външни размери Изображение Присъединителните размери на радиаторите са 1/2", това какво означава, че според таблицата трябва да взема Полиетилен Ф20/15.5 мм, (за мощ. до 3.7кВ) ? Днес бях е Рувекс, и там не ми отговориха еднозначно. Да уточня, че ще ползвам предимно вентилаторни конвектори при 55* на топлоносителя и макс. разстояние до колектор 20м.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, става въпрос за външен диаметър. Може би ти изглежда разхищение да ползваш ф20 до всеки конвектор, но на твое място бих се доверил на проекта. При ниско температурни инсталации пренасянето на единица топлина става с по-голям обем вода, а и разстоянието не е малко и всичко това е пресметнато от проектанта чрез дебити и скорости, така че вземай ф20 и не му мисли!
ror - специалист
Мерси за отговора, но да доуточня, проекта ми е за ал.радиатори с газ.котел с атмосферна горелка и тръби ф16 при високотемп. режим, а аз ще ползвам кондензен котел с конвектори при нискотемп. режим, като средната отдалеченост на тяло е ~12-14м.
bibiqn - специалист
Колега рор,може ли малко информация за тия вентилаторни конвектори.
Това са мисля радиатори но с принудителна циркулация на въздуха мисля.Ако може поясни ми ако може,че се замислих и аз за нещо такова.Като цена и как точно се свързват в системата като обикновен радиатор ли ?.
ror - специалист
това им е сайта http://www.silpbg.com/silpa.html , това е медна тръба с ламели като радиатор на кола и от долу вентилатор за принудителна циркулация, най-важното предимство е че работят доста по-ефективно с нискотемпературна инсталация, значи икономия, загряват много по-бързо помещението, имат терморегулатор с таймер и дистанционно (опция), три скорости на вентилатор, могат да се ползват и за охлаждане с четиритръбна система. Като ценово сравнение с други отоплителни тела http://www.utilitiesbulgaria.com/konvektori.htm , осезаема е разликата при нискотемп. инсталация. Свързването е същото, но вход и изход са от ляво на тази марка. Има модели и без външният кожух ако не ти харесва дизайна или не ти подхожда на интериора, само си правиж декоративна такава
2v6 - майстор
ror написа:
Здравейте, имам проект за отопление, на който са дадени размер на тръбите Ф16 до радиаторите. Но това вътрешен или външен размер е? Защото при различни тръби с приблизително вътрешно Ф, имат различни външни размери Изображение Присъединителните размери на радиаторите са 1/2", това какво означава, че според таблицата трябва да взема Полиетилен Ф20/15.5 мм, (за мощ. до 3.7кВ) ? Днес бях е Рувекс, и там не ми отговориха еднозначно. Да уточня, че ще ползвам предимно вентилаторни конвектори при 55* на топлоносителя и макс. разстояние до колектор 20м.
Не знам откъде си я взел таблицата, но има грешки в нея. Стоманена тръба 1/2" има вътрешен диаметър 1/2" или 12.5 мм.

За радиаторите спокойно можеш да ползваш ф16 полиетиленова тръба с алуминиева вложка (ф12 мм вътрешен диаметър). Между другото фитингите на тези тръби са с още по-малко сечение - ф7-8 мм!
Аз 2 години през такава тръба съм отоплявал 3 стаи наведнъж от газов котел.

Тема "1/2"=? (pex-al-pe) mm" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: