• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
spro - специалист
Здравейте Колеги,
Искам да поставя плафон със сензор за движение в коридора на кооперация. Обаче имам затруднение/ограничение-на блока имаме стълбищен автомат. Тъй като съседите не искат да дават пари искам да си сложа плафона само на нашия етаж а на другите да им се включва при натискане на ключ.
От там ми е и въпроса. Мога ли да поставя осветление със сензор без да махам стъбищния автомат и как да го добавя в схемата без да я променям? Най-лесно ми е да махна контактора, но няма да се светват лампите по етажите.
Не намерих такава тема а и не намерих възможност за търсене в старите теми. Ако има опция за търсене моля бихте ли ми показали и нея?
Благодаря.
Sandman - специалист
Ключ със сензор за движение може би е по-лесния вариант в този случай, вместо плафон.
kozl - майстор
ср яну 06, 2021 10:05 amspro написа:
Здравейте Колеги,
Искам да поставя плафон със сензор за движение в коридора на кооперация. Обаче имам затруднение/ограничение-на блока имаме стълбищен автомат. Тъй като съседите не искат да дават пари искам да си сложа плафона само на нашия етаж а на другите да им се включва при натискане на ключ.
От там ми е и въпроса. Мога ли да поставя осветление със сензор без да махам стъбищния автомат и как да го добавя в схемата без да я променям? Най-лесно ми е да махна контактора, но няма да се светват лампите по етажите.
Не намерих такава тема а и не намерих възможност за търсене в старите теми. Ако има опция за търсене моля бихте ли ми показали и нея?
Благодаря.
Може да си сложиш плафон с датчик ако си изведеш отделно захранване за този плафон, несвързано със стълбищния автомат. Ако искаш да захраниш плафон с датчик към веригата на другите, които са свързани към стълбищния автомат, ще получиш провал. Според зависи от датчика плафона може и да светне когато е задействан стълб.автомат, но може и да не светне. През останалото време няма да може да светне, защото до него няма захранване.
kozl - майстор
ср яну 06, 2021 10:13 amSandman написа:
Ключ със сензор за движение може би е по-лесния вариант в този случай, вместо плафон.
И какъв е този ключ, че аз такива не съм видял в търговската мрежа.
Този ключ трябва да е с батерия и той ще имитира натискане на стълбищен бутон при регистрирано движение, при което ще светват лампите на цялото стълбище, защото ще се задейства стълбищния автомат. Има подобни у-ва с батерии, но трябва да се доработят, за да задействат импулс към реле, което да затваря контактите на стълбищния бутон.
nikolov333 - майстор
https://www.google.com/search?q=Ключ+съ ... а+движение
Проблема е, че им трябва захранване и са предназначени да включват лампа за определено време..
Sandman - специалист
ср яну 06, 2021 11:25 amnikolov333 написа:
https://www.google.com/search?q=Ключ+съ ... а+движение
...
Именно такъв чешит съм виждал във вход на кооперация, как се връзва и как е направена инсталацията нямам идея.
iliya_i - майстор
Изображение

Зависи коя от двете схеми на свързване е използвана при вас.

Ако свързването е по дясната схема - с бутони на фаза, то в разколонителните кутии на стълбищата трябва да има изведена както посточнна нула, така и постоянна фаза. Ако кутията се пресвърже може да се ползва плафон с датчик.

Ако е изпълнена по лявата схема - с бутони на нулата, то тогава в разклонителните кутии няма постоянна фаза.
spro - специалист

Ако свързването е по дясната схема -...........

Привет iliya_i,
Как да разбера по коя схема е свързано?
kozl - майстор
ср яну 06, 2021 4:00 pmspro написа:
ср яну 06, 2021 1:26 pmiliya_i написа:

Ако свързването е по дясната схема -...........
Привет iliya_i,
С пробна лампа примерно 40W, свързана към нула и някой от двата проводници при ключа трябва да светне.
Но аз залагам, че е лявата схема :wink:
iliya_i - майстор
ср яну 06, 2021 4:00 pmspro написа:
Привет iliya_i,
1) При едната схема има 3 проводника във всяка кутия, които вървят заедно, а при другата 4.
2) свети ли фазомера в бутона, когато е натиснат самия бутон? Ако свети - значи е по схемата с бутони на фазата и печелиш. Ако не свети, значи е с нула на бутоните и няма да стане.
  • 1
  • 2

Тема "Поставяне на плафон със сензор за движение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: