Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
от известно време понякога бие ток от бойлера.консултирах се и направих следното;откачих мостчето междо нулата и масата т.е.нямам зануляване а зануляването ще бъде по водопроводните траби.дали ще има ефект и редно ли е ?
Trifun - специалист
pier_67 написа:
... консултирах се ...
хахаха, този, който ти е казал какво да направиш, какво работи - горски или погребален агент ???

Сега сериозно :
Сложи мостчето пак между корпуса на бойлера и НУЛАТА (наскоро ми се случи да видя не `занулен` а `офазен` корпус :!: И то при колеги - електротехници :!: :!: :!: Направо щях да се гръмна като светна фазомера, а после и пробната лампа ... И още се чудя как работеше цялото това творение - вероятно поради лошият контакт на меките връзки и благодарение на "изолацията" на калчищата, навити по тръбите, не е гърмяло ...

Ако имаш външен ключ за спиране и пускане на бойлера, от ония светещите, с двуполюсното прекъсване - не прекъсвай нулата там ! Просто извади нулевият проводник от задната клема и го свържи горе - така ще ти свети глим-лампичката на ключа, а нулата няма да се прекъсва.

Изобщо - провери нулата по трасето - от таблото до бойлера.
За да бие ток понякога - или има нещо хлабаво, или пластинките на този ключ, за който говорих, са нагорели и не контактуват.

Успех и ... умната !
ми често ползвам ключа на бойлера за спиране и пускане така че може и това да е но то бие ток понякога и то при изключен ключ на бойлера.освен да викам енергото да си проверят зануляването на външното табло
daniench - напреднал
ц,подаваш фаза за да бие ток,а и с нулата нещо не е наред,
ако не можеш да се оправиш сам ,черпи някой приятел дет е по в час с тока и ще ти го оправи.виждам че не си много наясно с ел.техниката и ми се струва излишно да ти обяснявам как да си оправиш проблема ,само да знаеш че е опасно да не обърнеш внимание на проблема.
колегата преди мен ти го обясни какво да направиш ,ама ти филосовстваш
rulom - модератор
Честото ползване на ключа води до нагаряне на контактните пластини на ключа, съответно и нагар около тях, което си е един вид проводник.Ключа на бойлера(Българския) трябва така да е вързан, че да се ползва само за индикация на нагревателя.Отделно се връзва ключ с минимум 25 А мощност, от който се управлява включването и изключването на бойлера.
Тани - модератор
pier_67 написа:
ми често ползвам ключа на бойлера за спиране и пускане така че може и това да е но то бие ток понякога и то при изключен ключ на бойлера.освен да викам енергото да си проверят зануляването на външното табло

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=3112

Тук сме писали по твоя проблем!
rulom - модератор
Без да викате Енергото мога да ви кажа че до външното табло всичко ви е ОК.Оттук (от електромера) нататък тях не ги интересува какво става във вашата къща.Вързали са си гащите и им дреме на ......
Абе що някой стар "майстор" не си зададе въпроса тези проблеми имало ли ги е преди години :?:
Тани - модератор
rulom написа:
Без да викате Енергото мога да ви кажа че до външното табло всичко ви е ОК.Оттук (от електромера) нататък тях не ги интересува какво става във вашата къща.Вързали са си гащите и им дреме на ......
Абе що някой стар "майстор" не си зададе въпроса тези проблеми имало ли ги е преди години :?:
Ти прочете ли линка , който съм дал по-горе?
Как реши така къде му е проблема на човека ? Да не си Ванга :-D :?
rulom - модератор
Признавам си че линка не го и погледнах, даже :roll: , ама тези теми с бойлерите нещо почват да омръзват, наново ли да му обясняваме какво да си провери, замери и т.н. щом го мързи да потърси из другите теми, аз му предлагам решение:да не обвинява енергото.....останалото си е на негова отговорност, много е дискутирано, та чак в излишък.....
Тани - модератор
Не ми харесва алгоритъма ти за решаване на проблеми (особено чужди) :

"Мързи ме да проверя това , значи не е то и мога да премина нататък!"

Това не е форум ДА ПОМЪРЗЕЛУВАМЕ ЗАЕДНО! Следващия път , ако нямаш конкретен отговор към питащия , по добре не пиши ! Никой не го интересува какво ти е омръзнало на тебе! Човека има сериозен проблем и очаква адекватно решение!

Тема "проблем с бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: