Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
нед авг 15, 2021 5:37 pmfbr написа:
Хидрата не е съгласен.
Ми не е щото рита за Електро Юнайтед .
:partyman:
bojo_5 - помощник
пет авг 13, 2021 11:33 pmmuhala написа:
Аз съм така у нас и сам си правих таблото.
Имам няколко кръга без ДТЗ (за климатик, за тавана, за осветление и резерва). Всичко останало е с ДТЗ.
Важно е нулите на кръговете с ДТЗ да са свързани с нулата на изхода на ДТЗ, а не на нулевата шина.

Заземяването си помисли да го обединиш с нулата. Не си прави експерименти да се заземяваш за тръби, арматура, колове с неизвестен импеданс и т.н.
Ако заземяването не е свързано с нулата (система ТТ) тогава всички кръгове трябва да са защитени с ДТЗ. Така, че или TN-C-S и няколко кръга без ДТЗ или ТТ система с ДТЗ на всички кръгове.
A къде и как точно да свържа проводника за заземяване с нулата?
bojo_5 - помощник
И още един въпрос.
Реших за всички кръгове (без осветление) да прокарам трижилни кабели в пода, който се оказва със свободно пространство и си е двоен под.

Възможно ли е следното:
Отначало да направя TN-C система като ползвам L и N проводниците на три-жилните кабели.
След това като си направя заземяване, да премина към ТТ система и дефектнотокова защита.

Четох в едно ръководство, че когато има дефектнотокова защита, съпротивлението на заземяването не е толкова критично и дори да има хиляди омове, то системата пак ще е надеждна.
muhala - майстор
Заземяването си го свързваш с нулата в таблото. В таблото ти влизат фаза, ПЕН (нулата от енергото) и твойто земно. Връзваш ги както е показано на картинката.
Прикачен файл:
sistema-zazemleniya-tn-c-1.png

Прикачен файл

Fig-3-TN-C-S-System.png
Fig-3-TN-C-S-System.png (48.95 KиБ) Видяна 802 пъти
muhala - майстор
пон авг 16, 2021 3:40 pmbojo_5 написа:
И още един въпрос.
Реших за всички кръгове (без осветление) да прокарам трижилни кабели в пода, който се оказва със свободно пространство и си е двоен под.

Възможно ли е следното:
Отначало да направя TN-C система като ползвам L и N проводниците на три-жилните кабели.
След това като си направя заземяване, да премина към ТТ система и дефектнотокова защита.

Четох в едно ръководство, че когато има дефектнотокова защита, съпротивлението на заземяването не е толкова критично и дори да има хиляди омове, то системата пак ще е надеждна.
Пускай три жила до контактите без значение дали ще слагаш ДТЗ или не. В таблото си вържи защитния проводник на нулевата клема, както и нулевия.
Да, ако си с ТТ система изискванията са по-ниски, но ДТЗ е задължителна на всички кръгове.
bojo_5 - помощник
Благодаря, благодаря и на всичко

Тема "В едно ел табло - кръгове с дефектно токова защита и такива без" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: