• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Очакването на апокалипсис е вечната мания и не се е случвало до сега. Най-близкото беше COVID-а, но беше далеч от апокалипсис. Та недей лежа на тази кълка, че тока ще свърши.

И тема за размисъл - фотоволтаиците са с едни 20% усвояване на енергията. Колекторите дето подгравят вода усвояват едни 70%. Подозирам, че след сметки ще се окаже, че да грееш вода докарва по-добър баланс на средствата отколкото да генерираш ток.
infomar
Енергийната независимост я разбирам, като комплекс от мероприятия, а не само слагане на перки или пана.
- самата къща е проектирана и изработена с идея за ниска енергоемкост при ползването и
- слънчево подгряване на вода
- ФЕЦ за производство на ток
- ниско енергоемки уреди
- промяна начинът на живот и да се лишиш от някой изгъзици и отказ от някой последни писъци на цивилизацията..

Това в светът който живеем е по силите на някой който не си знае парите, защото подобна къща не се строи с малко пари, ФЕЦ-овяете не са без пари, а икономичните уреди са от най-скъпите.
За това тези които са с лимитиран бюджет, гледаме да се вместим колкото можем в схемата и с трици да хванем някоя маймуна.
За съжаление стръмното увеличаване цената на тока е вече реален факт за предприятията, и след нова година започнаха да ни подгряват, че следват и домакинствата с твърдото натякване, че това е задължително и няма как да не стане. Просто да свикнем с тази мисъл и да не мъркаме. Всякакво убеждаване, че това е временно явление за мен е несериозно, имайки в предвид не променящата се политика на европейските експерти и овълчването на енергийните олигарски у нас, с голямо лоби в НС и не възможността на което и да е правителство да се справи с тях. Да не забравим и политиката на САЩ за всякакво бойкотиране на руската газ, която преди време беше сравнително евтина, но не и "демократична" според някой.
Ами сега ще плащаме скъп демократичен ток и ще си свиркаме.
stefanjor - специалист
Няма да се учудя в България това драстично повишаване цената на тока да е умишлено.
Особено след като от няколко дни се говори за намаляване ДДС за ток и природен газ:
https://news.bg/energy/iskame-ot-ek-da- ... n-gaz.html
silent - майстор
Мойте 2 стинки.... За мен е безмислено начинание и разправия за обикновен човек с малко повече пари и умения каквито сме повечето тук. Ако държа на енергийна независимост то бих инвестирал в хубав генератор и няколко акумулатора ...Акумулаторите за да поддържат маломощните постоянно включените консуматори -рутери ,охранителни камери, хладилник през деня когато няма хора и ток и генератора когато има нужда от повече ел. мощност или е необходимо да се заредят акумулаторите а няма ток ....отделно бих отделил БГВ на пропан бутан...готварска печка на пропан бутан и резервно отопление на пропан бутан па макар и една газова печка....основно отопление пелети или твърдо гориво....това би ми създало в голяма степен комфорт при спиране на тока за по продължителни интервали... от всичко това нямам генератор и акумулатори с инвертори но пък ако нещо се сговнят нещата винаги мога да купя ....пиша това по повод мнението на инженера според който само дедо Гошо къде има на ток една крушка и той ще оцелеят в идните дни и години...а останалите ще се топлим на огън във варели щот нямаме форо централки...
Да уточня това е само за да си създадем прилични условия на живот при често спиране на тока ..а не да правим икономии ...и да е..м дявола..дявола никой простосмртен цървул не може да яхне...ако тази година нещо е евтино и за без пари да знаете че догодина няма да е така....с две думи всичко върви в пакет..ако нещо тази година изостане догодина ще навакса и далаверата се стопява остават само загробените пари...
engineer - специалист
Аха. Току що разбрах какво всъщност е питането на infomar. Човека си има някакъв отговор на въпроса, още преди да го зададе във форума. Като гледам как точно опонира изглежда си търси само потвърждение или отхвърляне на хипотезата. Ако си куражлия, се хващаш и го правиш. Ако имаш колебание, по-добре се откажи. Има 1000 начина да си инвестираш парите с прилична възвращаемост. Предимството на този начин е, че не се налага да поработваш много около панелите, но пък според доста мнения е със съмнителна възвращаемост (като си на остров).

И моля ви, аз също харесвам да гледам фентъзита за апокалипсис по телевизията, но тук става дума за реалния живот. Но мащабно спиране на тока се случва по 1-2 на година по широкия свят. Трае 2 дена до седмица. Естествено води до сериозно разклащане на живота, има смъртни случаи, мародери, загубена продукция и безброй икономически неволи. Това не е Апокалипсис. Истинският Апокалипсис е фикция, погледната през очите на режисьора.

Живеем в консуматорско общество. Хилади хора през десетки векове са се трудили да разполагаме това с което разполагаме сега. Нямам намерение да се лишавам от съвременните благинки. Искам удома да ми е светло като в магазин, искам 4-те ми компютъра да са включени денонощно, да си сърчвам на воля, да си пържа вредна храна, да си бръмча с колата, образувайки СО2 емисии, И кат ми заври главата да отида на Диво къмпингуване, където ще изгоря поне кубик дърва.
май ще основа движение Black Peace.
nikel - специалист
пон дек 13, 2021 12:06 pmengineer написа:
Аха. Току що разбрах какво всъщност е питането на infomar. Човека си има някакъв отговор на въпроса, още преди да го зададе във форума. Като гледам как точно опонира изглежда си търси само потвърждение или отхвърляне на хипотезата. Ако си куражлия, се хващаш и го правиш. Ако имаш колебание, по-добре се откажи. Има 1000 начина да си инвестираш парите с прилична възвращаемост. Предимството на този начин е, че не се налага да поработваш много около панелите, но пък според доста мнения е със съмнителна възвращаемост (като си на остров).

И моля ви, аз също харесвам да гледам фентъзита за апокалипсис по телевизията, но тук става дума за реалния живот. Но мащабно спиране на тока се случва по 1-2 на година по широкия свят. Трае 2 дена до седмица. Естествено води до сериозно разклащане на живота, има смъртни случаи, мародери, загубена продукция и безброй икономически неволи. Това не е Апокалипсис. Истинският Апокалипсис е фикция, погледната през очите на режисьора.

Живеем в консуматорско общество. Хилади хора през десетки векове са се трудили да разполагаме това с което разполагаме сега. Нямам намерение да се лишавам от съвременните благинки. Искам удома да ми е светло като в магазин, искам 4-те ми компютъра да са включени денонощно, да си сърчвам на воля, да си пържа вредна храна, да си бръмча с колата, образувайки СО2 емисии, И кат ми заври главата да отида на Диво къмпингуване, където ще изгоря поне кубик дърва.
100 процента съм "ЗА"
infomar
Нямам намерение да се лишавам от съвременните благинки. Искам удома да ми е светло като в магазин, искам 4-те ми компютъра да са включени денонощно, да си сърчвам на воля, да си пържа вредна храна, да си бръмча с колата, образувайки СО2 емисии, И кат ми заври главата да отида на Диво къмпингуване, където ще изгоря поне кубик дърва.

Това дава отговор защо сме го докарали до това дередже. Това е то ДЕМОКРАЦИЯТА .
Да сте живи и здрави. Не ви завиждам а...
Аз ако имах готов отговор на въпросите си, нямаше да питам. Разбира се имам свое мнение и се надявах някой да го опровергае, но не видях в отговор никакви реални доказателства за това, че икономически е оправдано в този момент - закупуване и в последствие използването на фотоволтаици или вятърни генератори островен тип. Нямам никакви намерения да "КОПАМ" биткоини - държа на законността и това рефлектира на тяхно деклариране и плащане на данъци, което не ми харесва и за това ги отхвърлям.
Никой не показа реална икономическа обосновка, освен общи лафове - било голяма работа и голям келепир.
Явно това не е по джоба на хората със средна работна заплата или пенсия, но може да греша и да не е така - т.е. да не съм в час с цените в момента.
...........но тук става дума за реалния живот. Но мащабно спиране на тока се случва по 1-2 на година по широкия свят. Трае 2 дена до седмица. Естествено води до сериозно разклащане на живота, има смъртни случаи, мародери, загубена продукция и безброй икономически неволи......
Не знам дали някой друг може да потроши едни пари за горе написаната цел, но хора всякакви....
andy_forresite - майстор
Хора, ние тук нямаме проблеми. Всъщност имаме, но те са жалки. По света умират хора от глад, от жажда, от това че пият замърсена вода, от това че няма вода, няма гори, милиони нямат ток, над 1 млрд работят за дали има 2 щатски долара на ден ... Ние тука сме си Цвеке...
Иначе и на мен ми е интересна темата. Не зная има ли сметка, няма ли, ако има колко е тая сметка :? Но гледайки досега развитието на този пазар съдя че така ще бъде и занапред - цената на тока само нагоре, както и цената на "паната и перките". Цената на последните ще е такава, че и след нас да продължават да се чудят струва ли си да слагам сега, да чакам ли, докога да чакам ... Разбрахме че има някаква полза стига да не включваме купуване на батерии. И ако тази полза действително я има, аз поне не очаквам в обозримо бъдеще тя да нарасне. Напротив, хептен ще се стопи. Поне докато не се измисли нова технология за съхранение на енергията. Това е огромният проблем. Така си мисля. Прави се много много ток и не се съхранява за по-късна употреба.
Ahmakov - специалист
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ В БАДЕН-ВЮРТЕМБЕРГ

Фотоволтаиците са задължителни. Всеки, който иска да построи нова жилищна сграда ще трябва да сложи слънчева система на покрива си от 1 май 2022 г. Освен това от 1 януари 2023 г. собствениците на жилища трябва да имат инсталирана фотоволтаична система на покрива. При изграждане на нови нежилищни сгради трябва да се монтират фотоволтаични системи за генериране на електроенергия още от 1 януари 2022 г. Няколко други области в момента обсъждат подобни закони.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Да слагаме ли вече фотоволтаици и вятърните генератори вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: