Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Часовник не се вписва в ситуацията. При направени от мен проверки в някое от PIR включванията на тъмно светват лампите за около 5 сек, а времето на пира е над 30 сек. Лампите загасват а PIR продължава да праща фаза към загадката. Та си мисля за лоша връзка, която закача и се самооткача. Първата ми мисъл бе, че като комшиите са копали дупки за засаждане на растения са нацелили кабела и той е прекъснат и по някое време се оправодява в почвата за малко. Но нещо логически не мога да прекарам трасето, така че да прекъснат всичките градински осветители по причина там където е копано. Освен това проверих веригите на съпротивление и м-у 5-те фасунги и фазата и нулата и ЖЗ имат верига. Отделно ми излиза веригата на нулата до датчиците, но верига от изход фаза на PIR-а към фазата на фасунгите няма.
Отделно съм проследил кабелите свързани към двата PIR-а под фасадната облицовка и стигнах от двете страни до електромерното табло. Почити бях сигурен, че има контактор заврян в ГЕТ. Е отворих го отвсякъде, всичките му секции и място има, но това дето ми трябваше не е там. Кабелите от датчиците за движение тип СВТ 3х1,5 мм2, много светло сиви не влизат в таблото. Вероятно са свързани някъде около него, но там не ми стигна време да ровя. А и ако от там де стигнах около ГЕТ до датчиците кабела е м-у каменната вата и фасадната облицовка, то при таблото е натъпкано плътно с каменна вата и кабела е влиза в нея, та трябва да разнищвам и ватата и така до тук се спрях.
Може би там де се събират двата кабела от PIR-овете там е проблема. Дали е контактор или РК или само изолирани връзки :?
Вътре в сградата има разпределително табло. Всички предпазители в него са надписани. От предпазителя "външно осветление" са захранени 2 кабела. Единият е за осветление плафон над входна врата, другия за дефектиралото дворно осветление с градински осв.тела.
В таблото има 1 бр. контактор, но той е за LED осветлението във входното антре и около двадесет и неколко АП-та и снопове от кабели и проводници.
Ползвах тук описания проверител тип фазоуказател и определих кой кабел е за плафона на входа и кой за двора. И двата са захранени заедно от едно АП. Кабелите влизат в окачения таван и там не съм отварял.
За сега най лесното е да закача по един или 2 аплика до датчиците и градинските осветители да си стоят за украшение :-D

Тема "Откриване на подземен кабел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: