• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Avas_co - майстор
нед яну 01, 2023 5:04 pmLazarGanev написа:
Хайде стига! Асансьорът е поднадзорно съоръжение и задължително трябва да има подписан договор за сервиз с оторизирана сервизна фирма. Никой друг няма право да го ремонтира, освен фирмата с която е подписан договор. Така че ако не сте го направили - поискайте оферта от фирмата. Ако не ви харесва - може да смените фирмата, но вие нищо не можете да пипате, освен да налепите тапети в кабината и да сложите ламинат на пода.
И за ламината е леко под въпрос, че тоя хаспел има баланс и ...
jjsar - напреднал
Много трудно се измъква информация от някои.
Задачата е ясна, а би следвало да се каже:
Така и така, този асансьор от снимката е такъв и такъв, с такъв и такъв принцип на действие, и с такава и такава система отговаряща за спирането на ниво с етажа, регулираща се така и така.
Но на някои май им е много сложно.
Бъдете здрави!
Avas_co - майстор
Задачата можеш да я поставяш, на някого, които ти е нещо длъжен.
Лазар ти го каза, а аз ти го намекнах няколко пъти. Асансьорите са СПО и като такива са поднадзорни.
Асансьора ти какъв е, беше ясно от първия ти пост. Как се ориентира, как спира и да ти обясня, е все тая.
Не е и твоя работа. Не, че ще разбереш.
Дадох ти безплатен съвет, на първо време си оправете прозорците, изгонете гълъбите, че покрай тях и плъхове сте завъдили.
Оправете я тази мизерия, която се вижда на снимката.
После, ако знаеш как да питаш и други съвети може да получиш.
jjsar - напреднал
Какъв е, как се ориентира и т.н. можеше да ми обясниш, да. Но ти предпочете да се правиш на интересен и да пишеш 1001 мнения с глупости. За кочината ще ти кажа друг път.
jjsar - напреднал
И така, друга информация:
Всеки етаж си има контактор за оперативната верига ,която верига включва двата основни конкаттора нагоре и надолу.Старите асансьори имат на кабината един магнитен включвател,а на всеки етаж има едни метални флагчета (парче ламарина )което флагче преминавайки през един магнитния включвател ,брои етажа през които преминава в зависимост от посоката в която е тръгнал,така се ориентира асансьора.По новите асансьори имат захванато за кабината едно тънко въженце ,което от своя страна задвижва един ЦЕП,който се намира в машинното, на него са подредени етажните включватели предварително юстирани според движението на кабината.
Някой да разясни?
silent - майстор
нед яну 01, 2023 8:25 pmjjsar написа:
И така, друга информация:
Всеки етаж си има контактор за оперативната верига ,която верига включва двата основни конкаттора нагоре и надолу.Старите асансьори имат на кабината един магнитен включвател,а на всеки етаж има едни метални флагчета (парче ламарина )което флагче преминавайки през един магнитния включвател ,брои етажа през които преминава в зависимост от посоката в която е тръгнал,така се ориентира асансьора.По новите асансьори имат захванато за кабината едно тънко въженце ,което от своя страна задвижва един ЦЕП,който се намира в машинното, на него са подредени етажните включватели предварително юстирани според движението на кабината.
Някой да разясни?
Бе аз мога като ми спре крана да се кача и да засиля моторната защита или направо да я изхвърля, ма не го правя а викам техниците, и когато додът. Хем съм съвсем наясно какво да правя за разлика от теб. И що, щото не съм малоумен. Щото има фирма с лиценз и право да ремонтира, щото има надзор който да поверява и тях и мене и крана и кранистите, и ако стане гаф и съм пипал къде не ми е работа съм улетел...те твоят асансьор е същата работа и ако не дай си боже стане сакатлък ще ти разгонят фамилията даже само дет си питал или си крушката в асансьорното в което нямаш никва работа...и въобще не трябва да имаш достъп до него...
Ето аз пробвам така да ти обясня че не ти е работа....защото след толкова упорство съм убеден че ще се изкушиш да пипаш....недей....за друго мое и да ти се размине....но за ей такива неща има хора зад решетките..
jjsar - напреднал
"На 200мм от спирката е разположено флагчето за точно спиране.Чрез релета се изключват контакти се прекъсва захранването на спирачния електромагнит и електрическата отбивачка. Асансьорът спира и вратата се отключва."
Имам ли такива флагчета на моя хаспел?
Ако това е схемата на действие, то или флагчето не е на точното отстояние (в което много се съмнявам, тъй като няма кой да се занимава да го пипа и то ти да е ок, ту да не е), или спирачката захапва по-яко и го спира на момента, докато друг път се забавя и така стига до нивото си на последния етаж. Може би е въпрос на регулиране на тази спирачка :?:
jjsar - напреднал
[/quote]
Бе аз мога като ми спре крана да се кача и да засиля моторната защита или направо да я изхвърля, ма не го правя а викам техниците, и когато додът. Хем съм съвсем наясно какво да правя за разлика от теб. И що, щото не съм малоумен. Щото има фирма с лиценз и право да ремонтира, щото има надзор който да поверява и тях и мене и крана и кранистите, и ако стане гаф и съм пипал къде не ми е работа съм улетел...те твоят асансьор е същата работа и ако не дай си боже стане сакатлък ще ти разгонят фамилията даже само дет си питал или си крушката в асансьорното в което нямаш никва работа...и въобще не трябва да имаш достъп до него...
Ето аз пробвам така да ти обясня че не ти е работа....защото след толкова упорство съм убеден че ще се изкушиш да пипаш....недей....за друго мое и да ти се размине....но за ей такива неща има хора зад решетките..
[/quote]
Благодаря ти за съвета. Не, не възнамерявам да пипам каквото и да било. Наясно съм, че като съсобственик в сградата съм отговорен, ако нещо се случи с асансьора. Не искам и да рискувам да пипам нещо, което буквално може да ме осакати без дори да разбера.
Единствената ми цел е да разбера механизма на работа и да зная какво се очаква от техниците да направят, когато си говоря с тях. :partyman:
Andri01 - майстор
Всяко едно електро задвижване си има схема на управлението. За да разбереш действието МУ ,първо трябва да си наясно с със електро-схемата му, второ- с действието на механичната част/ двигател,редуктор,вид на спирачките,аварийна спирачка.../. До тук написаното разбрах,че даже и термините не знаеш! Флакчета, въженца...! Пиша го като човек,поддържал асансьори и със стаж може би по-голям от възрастта ти. Намери сервизната фирма,извикай ги,говори с тях и те най-добре ще ти обяснят действието му, щом е от чисто любопитство. А и снимките - не знаеш ли ,че в машинното отделение никой ,освен техниците не трябва да има достъп?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Стар асансьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: