Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petromaniq66 - специалист
Във форума имаше и такива дето им светеше меката връзка - вземат нула от комшиите :-D ами ако почнат да крадат ток по този начин без занулен бойлер?
kozl - майстор
нед фев 12, 2023 8:05 ampetromaniq66 написа:
Във форума имаше и такива дето им светеше меката връзка - вземат нула от комшиите :-D ами ако почнат да крадат ток по този начин без занулен бойлер?
То щом вземането е нулево, а не фазово, мое приемем, че не е кражба, а подарок :-D
нед фев 12, 2023 8:49 amkozl написа:
нед фев 12, 2023 8:05 ampetromaniq66 написа:
То щом вземането е нулево, а не фазово, мое приемем, че не е кражба, а подарок :-D
Майтап си прайте вие, амааааа.........
Хахаааааа!

Ма как така бе, ше крадат нула......нали меката връзка е фнадена за законно прекараната ВиК, да която си имат нАтурален Акт? Всичко, дето е до границата на имота, си е тяхно.
Ако са ползвали няколко метра комшийска нула, това трябва да се установи от......От кой де?
prasse - специалист
И все пак, какво е правилото, което да спазваме при свързване?
Andri01 - майстор
" Ако имаш кило брашно,дай го на хлебаря да ти направи хляб,не на обущаря". Ти си реши ,кои съвети да последваш!!!
stoian64 - специалист
нед фев 12, 2023 9:52 pmprasse написа:
И все пак, какво е правилото, което да спазваме при свързване?
При ел.свързване при двупроводна ел. инсталация, нулевият проводник НЕ СЕ ПРЕКЪСВА в бойлерните табла, защото ел.връзка може да корозира,да се окисли или да нагори клемата в ключа и тогава захранването на уреда е фаза от таблото и нула от тръбите (меките връзки). Последствията са ясни.
prasse - специалист
[/quote]

При ел.свързване при двупроводна ел. инсталация, нулевият проводник НЕ СЕ ПРЕКЪСВА в бойлерните табла, защото ел.връзка може да корозира,да се окисли или да нагори клемата в ключа и тогава захранването на уреда е фаза от таблото и нула от тръбите (меките връзки). Последствията са ясни.
[/quote]

Ясно... Значи първо на корпуса!
kozl - майстор
Ако нулевият пръводник е по-дълъг и се свърже без прекъсване към корпус и към клема "нула" в бойлера - има ли значение кое е първичното - яйцето или кокошката :?
:wink: а са де :?

И все пак логически в случай на корозия по-безопасно ще е "първия завой" (връзка) да е към корпус :roll:
Детето - специалист
Логиката е такава, защото бойлера и без зануляване ще продължи да работи, но може да те сгрее и без да е загрял.
При връзването на Шнайдер се предполага, че ако няма зануляване няма да има и нула, демек няма да работи. Докато по нашият вариант, моста от нулата към корпуса прекъсва и бойлера си работи.
Логиката на Шнайдер е единствено, че ако мостчето към бойлера се прекъсне, то ще остане защитното, на корпуса. Няма БГВ, но няма и страшно, при пробив на нагревател.
Ако 0та по някакъв начин изобщо изчезне, дано ви е силен късметът и Ангелът опитен!

Губил съм 0 на имотът и само интуицията ми, спаси недвижимото ми от изпепеляване.
Ако бях тръгнал 10 секунди по рано за дежурство, като пожарогасител, щях да се размина с колегите които трябваше да сменя.

Пожарът тръгна при свалени предпазители в електромерното и "апартаментно" табло.
Таззи гатанка съм я поставял нееднократно.

Тема "Защитно зануляване в двупроводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: