Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boyo - специалист
вт окт 17, 2023 4:48 pmBLUEPUPIL написа:

60А или 63А?
За кой от двата иде реч?
https://www.se.com/bg/bg/product/EZ9R32 ... ma-тип-ас/

https://www.se.com/bg/bg/product/EZ9R32 ... ma-тип-ас/
63 , първата (2p)

Тук ми е и другото питане, при положение че главният предпазител е 50А , а ДТЗ е само на контактите (без хладилник, печка, климатик) и консумацията е от типа компютър, зарядно за телефон, пералня, съдомиялна, прахосмукачка. 63А не е ли много - има ли предимство ако сложа примерно на около 40а?
iliya_i - майстор
вт окт 17, 2023 9:38 pmboyo написа:
...... 63А не е ли много - има ли предимство ако сложа примерно на около 40а?
40А може и да е малко. Това е максимално допустимия ток през нея. Не е добре да се претоварва.
При положение, че от претоварване я пази бушон 50А, то и ДТЗ не трябва да е с по-малък номинал.
brum - майстор
Илия е прав. ДТЗ-тата с по-нисък ток го има само защото са по-евтини.
Andri01 - майстор
Трофи :
"Ах, ама ти си бил вече тук!!!
Няма значение за кой- въпросът е принципен." :lol: :lol:
boyo - специалист
вт окт 17, 2023 10:33 pmbrum написа:
Илия е прав. ДТЗ-тата с по-нисък ток го има само защото са по-евтини.
то разликата в пари е нищожна, аз питам да не би по-ниските примерно да са по-надеждни/чувствителни или нещо подобно.
brum - майстор
Не, няма разлика в това отношение. 30mA са си 30mA.
boyo - специалист
явно не съм грам в час с тези ДТЗ, защото тази сутрин бая се изненадах. Изключил съм предпазителя и режа един кабел (монтирам контакт) - при разреза явно клещите свързват нула и земя и ДТЗ-то се задейства, въпреки че е изключен предпазителя? Това нормално ли е :?
brum - майстор
Нормално е. Като свържеш неутрална и земя между двете протича ток, защото неутралната обикновено е с различен потенциал от земята. През ДТЗ-то протича ток над прага на задействане по неутралният проводник и то изключва.
boyo - специалист
ср окт 18, 2023 11:49 ambrum написа:
Нормално е. Като свържеш неутрална и земя между двете протича ток, защото неутралната обикновено е с различен потенциал от земята. През ДТЗ-то протича ток над прага на задействане по неутралният проводник и то изключва.
това ясно, но мислех че изключване на предпазителя изключва този кръг от ДТЗ реално
ср окт 18, 2023 1:03 pmboyo написа:
ср окт 18, 2023 11:49 ambrum написа:
това ясно, но мислех че изключване на предпазителя изключва този кръг от ДТЗ реално
А предпазителят (АП) прекъсва...?

Питам, само ако Драги няма нищо против. Всъщност, за него е ясно, че не питам.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: