Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boyo - специалист
вт окт 17, 2023 9:34 amsstefanov написа:
Няма проблем да се разминат снадките. На хоризонталния проводник изолацията на най-горния и най-долния се оголва например наляво от вертикалния, а на средния - надясно.
горе долу е така
След като не съм свършил работата, значи нямам право да търся кусури, но...
Бойо, тури някоя снимка на готовото "изделие"!
boyo - специалист
Ето снимка. Човекът беше хубаво омотал всяка връзка с изолирбанд. Аз се мъчих да ги омотая отгоре със самовулканизираща лента, но поради липсата на пространство не можах да го направя перфектно. Все пак сложих с много мъка около всяка спайка , след това сложих и още малко отгоре върху всичките общо, така че да имат все някаква допълнителна защита от влага и т.н.

Сега остава последното ми чудене - кое е по-добре, да запълня плътно кухината с гипс от всички страни, или да сложа отпред колкото да затворя дупката, пък зад кабела да остане кухо? Тоест спайките е по-добре да са плътно в гипс, или по-добре да са на въздух до колкото е възможно?
Прикачен файл:
IMG_4622@0.5x.jpg
преди каучоковата лента:
Прикачен файл:
IMG_4619@0.5x.jpg
MamaMy - майстор
Това трябва да е кутия. Няма начин снадка да я оставиш замазана. Понеже няма начин за монтаж на кутия, направи от меканит капак с формата на дупката и крила подвити на вътре. Идеята е като го шпакловаш тънко отгоре след това кухината да кънти при почукване за да може да бъде открита при проблем.
iliya_i - майстор
Аз не разбрах какъв точно е проблема да се поразкърти още малко и да се навре кутия зад кабела с отвори изрязани до капака.
После около кутията малко гипс криво-лява (нали ще е скрита зад шкаф).
boyo - специалист
мога да сложа кутия на която съм махнал дъното (него мога да го мушна отделно), гипсът ще я държи така че не е драма, но разкъртването ще е играчка. Точно над кабела има бетонен трегер, зад кабела не мога с дрелката, така че ще си играя с чук и отверка бая време.

Та въпросът е - смисълът на кутията е просто да може да се ремонтира снадката при нужда по-лесно, или има някакви предимства откъм защита/безопасност.

Като цяло ме вълнува да е безопасно, да не стане пожар в общи линии. Иначе ако се наложи ремонт - снимал съм точната позиция с рулетка, знам до сантиметър къде трябва са се копне
iliya_i - майстор
ср окт 18, 2023 8:59 amboyo написа:
Та въпросът е - смисълът на кутията е просто да може да се ремонтира снадката при нужда по-лесно, или има някакви предимства откъм защита/безопасност.
Строителните материали с които смяташ да покриеш снадката - гипс, мазилка не са изолатори. Кухнята предполага по-голяма влажност на въздуха и от там поддържане на по-голяма влажност в стените. Смисъла е да се отделят връзките от дишащите пара материи.
boyo - специалист
ср окт 18, 2023 1:44 pmiliya_i написа:
ср окт 18, 2023 8:59 amboyo написа:
Строителните материали с които смяташ да покриеш снадката - гипс, мазилка не са изолатори. Кухнята предполага по-голяма влажност на въздуха и от там поддържане на по-голяма влажност в стените. Смисъла е да се отделят връзките от дишащите пара материи.
- стаята е детска, не е кухня
- снадките са омотани в изолирбанд, после и в самовулканизираща лента

освен ако не стане наводнение в съседа отгоре влага до там няма как да има?

но както и да е, започнах да разкъртвам, ще сложа някак си кутия - най-вероятно срязана на две и после заставена обратно заедно. Поне като разкъртя още 1-2 см навътре ще имам пространство и ще мога да сложа наново самовулканизираща лента по-качествено
Можеш да направиш перпендикулярни разрези на РК, от периферията в дълбочина към страничните отвори за кабелите
Разкъртваш повече от най удобната страна и подпъхваш зад снадките. Кабелите преминават през разрезите и се настаняват по местата си в отворите.
Всъщност, както ти е удобно.
Най лесно е както е предложил Мама, по назад.
Върху финиша може да поставиш надпис РК- handmade by Boyo
bigdragon - майстор
ср окт 18, 2023 1:50 pmboyo написа:
...ще сложа някак си кутия ...
Това е правилното решение.

Аз изрязвам дъното на кутията, където се проектират кабелите.
След това цепиш стените от дъното до отворите , през които ще минават кабелите.
Така запазваш периферията на отвора за капачката и тя ще си щракне
както си му е реда, също и лесно се подравнява към мазилката и те така...

Гледано от към дъното на кутията:
Червените линии са срезовете, може и да са по широки.
Прикачен файл:
Без име.jpg
Без име.jpg (36.48 KиБ) Видяна 688 пъти

ПП При такива връзки е задължителна кербовка или запояване.

Тема "как да вържа разклонение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: