Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Stern99 - специалист
Здравейте,
Ситуацията е следната. Къща на около 40 години.
Ел инсталацията е с две жила. Ще монтирам бойлер и смятам от таблото да прокарам 3 жилен кабел (4 мм2) до бойлера , за да мога да сложа дтз. Покрай това прокарване на кабел реших и да сменя Ел инсталацията на помещението , където ще е бойлера (сервизно). Удачно ли в да ползвам съществуващите кабели и само да пусна трето жило или си трябва пълна подмяна?
ivanovbg - майстор
Все е тая ако стария кабел е добре не пречи да пуснеш трето жило. То и икономията не е кой знае колко ако речеш да го смениш целия, но освен ако можеш да го пуснеш без много да къртиш. В края на краищата ДТЗто не е панацея. 40г си карал на 2, може още толкова да изкараш пак с 2.
prasse - специалист
4кв.мм не е ли много? Колко kW ти е бойлера?
Взел си удачно решение за бойлера. ДТЗ-то да е само за него! Ако искаш ДТЗ за останалата част от инсталацията, трябва второ такова. Трети проводник можеш да пуснеш, ама ако така и така ще къртиш, по добре си смени окабеляването с 3-проводен.
mika - специалист
Аз бих сменил старите кабели.
MamaMy - майстор
Зависи колко стари са старите кабели. Ако е мостовак и е с достатъчен диаметър, няма нужда. Ако е от по-старите кабели е желателно. Ако е с бергманови тръби не ги махай. Ползвай си ги и тях.
Stern99 - специалист
нед юни 16, 2024 8:48 amprasse написа:
4кв.мм не е ли много? Колко kW ти е бойлера?
Взел си удачно решение за бойлера. ДТЗ-то да е само за него! Ако искаш ДТЗ за останалата част от инсталацията, трябва второ такова. Трети проводник можеш да пуснеш, ама ако така и така ще къртиш, по добре си смени окабеляването с 3-проводен.
Бойлера е 3 kw. Какви трябва да са параметрите за дтз за бойлера?
Останалата част от инсталацията (контакти за баня и сервизно мисля да е с 2.5 м2 ) . И пак същия въпрос какви да са параметрите на втората дтз
mika - специалист
Към бойлера бих пуснал кабел 3х2,5 мм2 защитен от комбинирана с АП ДТЗ 16A 30mA. Да е комбинирана не е задължително и може и двете да са еднакви, като АП за кабел 2,5 мм2 е 16А, а за 4,0 мм2 20-25А. Другата ДТЗ обикновена 40А 30mA защото разликата в цената между 25А и 40А е символична, а и впоследствие ще можете да добавите още един-два кръга към нея.
Stern99 - специалист
нед юни 16, 2024 4:15 pmmika написа:
Към бойлера бих пуснал кабел 3х2,5 мм2 защитен от комбинирана с АП ДТЗ 16A 30mA. Да е комбинирана не е задължително и може и двете да са еднакви, като АП за кабел 2,5 мм2 е 16А, а за 4,0 мм2 20-25А. Другата ДТЗ обикновена 40А 30mA защото разликата в цената между 25А и 40А е символична, а и впоследствие ще можете да добавите още един-два кръга към нея.
Здравейте,
Кабела за бойлера съм го купил вече и е 4 мм2. Проблем ли е? Променя ли се изискванията за дтз?
ivanovbg - майстор
4 квадрата е супер. Старо правило е киловат квадрат и всичко отгоре е +. Нищо не променя за предпазители и ДТЗ.
Junak - майстор
Само не забравяй, че по отношение чистотата на медта старите кабели са много по добри от новите китайски ментета.

Тема "Използване на старите кабели при подмяна на Ел инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: