Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
Прав си.
Сега се вгледах по-внимателно в това, какво е писал човека, а именно "една от тях е на кръга на предпазителите за контакти спални и всекидневна+бокс". При положение, че в спалните няма проблем, а във всекидневната има, то би следвало да отпадне съмнението за грешно свързана неутрала в таблото и да се съсредоточи вниманието му наистина към кутиите.
kozl - майстор
пет окт 11, 2024 10:24 pmprasse написа:
Прав си.
Сега се вгледах по-внимателно в това, какво е писал човека, а именно "една от тях е на кръга на предпазителите за контакти спални и всекидневна+бокс". При положение, че в спалните няма проблем, а във всекидневната има, то би следвало да отпадне съмнението за грешно свързана неутрала в таблото и да се съсредоточи вниманието му наистина към кутиите.
И защо да отпада. Към 1 ДТЗ са свързани няколко нулеви проводника, както и фазовите проводници на кръговете, които са към това ДТЗ.
И ако точно нулевия проводник за кръга на дневната не е свързан към съответното ДТЗ, а е свързан директно към входящия нулев проводник в ап. табло, то тогава при всяка консумация в този кръг ще изключва ДТЗ като в такъв случай цветовата маркировка няма да е разменена и опити с размяна на цветовете в контакта няма да са положителни.
А като няма консумация в грешно сварзания кръг другите кръгове ще работят нормално.
Та възможно е и такава да е причината, но авторът изглежда не разчита основно на форума за премахване на проблема.
kozl - майстор
пет окт 11, 2024 10:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ухааа!!!
viewtopic.php?f=11&t=72821#p1178993
пон окт 07, 2024 8:10 amkozl написа:
Аз също залагам на размяна на нулев и защитен проводник.
Къде се е случило това зависи от начина на изпълнение на инсталацията.
Може да е в апартаментното табло или в първата РК след него.
Най-лесно ми се струва е да се почне проверка от таблото като се проследи фазовия проводник от АП-то за проблемния кръг до кабела за кръга на дневната и после да се проследят проводниците от кабела до нулата на ДТЗ и до шината на защитните проводници.
Е ако причината не е цветова, а фаза или нула на проблемния кръг не са свързани правилно към ДТЗ, тогава залогът ми не е в целта :-D
А и наблягам на правилно свързани към ДТЗ, но може да се окаже, че има свързани към ДТЗ, но от грешната страна на ДТЗ, защото примерно от другата страна не се побират всичките проводници от кръговете към това ДТЗ :wink:
съб окт 12, 2024 12:50 pmscarletbernita написа:
Само ако си с надеждна ДТЗ.
prasse - специалист
съб окт 12, 2024 9:37 amkozl написа:
Към 1 ДТЗ са свързани няколко нулеви проводника, както и фазовите проводници на кръговете, които са към това ДТЗ.
И ако точно нулевия проводник за кръга на дневната не е свързан към съответното ДТЗ, а е свързан директно към входящия нулев проводник в ап. табло, то тогава при всяка консумация в този кръг ще изключва ДТЗ като в такъв случай цветовата маркировка няма да е разменена и опити с размяна на цветовете в контакта няма да са положителни.
А като няма консумация в грешно сварзания кръг другите кръгове ще работят нормално.
Та възможно е и такава да е причината, но авторът изглежда не разчита основно на форума за премахване на проблема.
Да, така е... Тогава наистина цялата работа на "майстора" на тази инсталация клони към "яко осиране". :-D

Тема "Проблем с дефектнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: