• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radko87 - помощник
С монофазна партида е много по-лесно и имаш голям избор от инвертори във всички ценови класове. Аз бих останал на монофазно захранване. Единственото неудобство би било при потенциално зарядно за електромобил. С монофазно захранване ще си ограничен до най-бавните зареждачки.
stoyansbg - специалист
пон окт 28, 2024 10:48 pmradko87 написа:
С монофазна партида е много по-лесно и имаш голям избор от инвертори във всички ценови класове. Аз бих останал на монофазно захранване. Единственото неудобство би било при потенциално зарядно за електромобил. С монофазно захранване ще си ограничен до най-бавните зареждачки.
Благодаря за отговора. Реших, ако не е проблем от страна на енергото, просто да добавя трифазната партида, за която вече имам становище вместо да заменям монофазната. Така ще имам и двете. Всичко ще е на монофазната партида, а трифазната ще е просто налична като опция.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон окт 28, 2024 11:14 pmstoyansbg написа:

Благодаря за отговора. трифазната ще е просто налична като опция.
Тази опция струва 16-17 лв такса на месец, не знам дали знаеш :)
stoyansbg - специалист
вт окт 29, 2024 1:03 amLazarGanev написа:
пон окт 28, 2024 11:14 pmstoyansbg написа:

Благодаря за отговора. трифазната ще е просто налична като опция.
Тази опция струва 16-17 лв такса на месец, не знам дали знаеш :)
За трифазната партида ли? Не знаех. За монофазната няма такава такса, защото сметката ми стига до нула, когато съм нямал потребление.
ZEDYCUS - майстор
Трифазната тарифа ако се пусне за лични нужди, а не за промишлени цели нямаше такса. Поне беше така преди няколко години като сменях моята монофазна към трифазна партида. Но си беше разправия, искаха основание за пускането от ЕВН и заведох че искам трифазен циркуляр за рязане на дрЪва. ТА се наложи да покажа фактура за собственост на такава машина, приятел който ме светна за това, беше завел трифазна помпа за поливане. В момента не плащам такса за нея допълнителна, а само употребената мощност. :partyman:
stoyansbg - специалист
Моята заявка за трифазна партида я одобриха без проблем. Казах им, че ще слагам трифазна термопомпа. За таксата ще питам ЕВН. Дано да няма.
DundyTheCroc - майстор
Имам монофазна и трифазна партиди, за последната няма месечна такса, ползвам и двете едновременно. Трифазната се ползва за проточен бойлер и за кухнята, разпределил съм товарите по фазите, на монофазната е всичко останало.
шоп - майстор
Имам трифазен ток.
ЧЕЗ не взимат нито стотинка такса за това.
Ако обмисляш соларна система, една фаза може да е по-лесна за инсталация и управление. Трифазната връзка би направила по-сложно и може би скъпо монтажа. Но пък, ако имаш тежки машини, трифазното ще ти е удобно - имай го предвид. Зависи дали допълнителните разходи са оправдани в дългосрочен план. Също така, помисли дали няма
да разширяваш инсталацията в бъдеще - трифазното би помогнало да спестиш бъдещи разходи :-)
шоп - майстор
вт окт 29, 2024 2:20 pmvladi64 написа:
Ако обмисляш соларна система, една фаза може да е по-лесна за инсталация и управление. Трифазната връзка би направила по-сложно и може би скъпо монтажа. Но пък, ако имаш тежки машини, трифазното ще ти е удобно - имай го предвид. Зависи дали допълнителните разходи са оправдани в дългосрочен план. Също така, помисли дали няма
да разширяваш инсталацията в бъдеще - трифазното би помогнало да спестиш бъдещи разходи :-)
Аз нашляпах над 20 киловата панели и вече се чудя какво да правя излишъка.
Досега греех лятото басейна, а зимата болери и с нагреватели къщата
Имам трифазна ТП и съм пред дилема дали трифазен инвертор поддържаш небалансирани фази или 3 монофазни х 8 кв инвертора.
  • 1
  • 2

Тема "Трифазна партида и соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: