Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dido_N - напреднал
Здравейте колеги!!!

Тая работа с тия трафчета, нещо не ми се нрави.250 W импулсно захранване го продават за 25 лева.Какво ще стане ако имам някакъв обикновен траф 220/12, с подходящата мощност и го сложа в окачения таван?Предполагам че нищо.Че аз за 5-6 лампи по 35 W трябва да дам 25 лева, а смятам на тавана да си монтирам около 15.В крайна сметка излиза че за конструкцията+гипсокартона ще дам по-малко от колкото за кабели луни и трафове.

Моля Ви за съдействие и съвет.
velsi - Почетен майстор
Да, така е. Осветлението и строителната конструкция са различни неща. Няма смисъл да ги сравняваш, още повече пък по цена. За 1000 лева можеш да си купиш спалня, но можеш да си купиш и кола на старо. Всеки си решава какво и на каква цена да си купи. Електронен трянсформатор с мощност 250W за 25 не е скъпо според мене при положение, че аз си купих неелектронен 105W за 18 лева. И ми върши работа. Не разбрах какъв точно съвет искаш? Дали да си купиш трансформатор, какъв да си купиш или какво точно? За мене по неясно е защо са ти 15 осветителни тела по 35W? Това прави 525 вата! Ти досега с какво си осветяваше помещението? С 500 вата ли? И ако не, тъмно ли ти беше? Аз си сложих в спалнята, която ремонтирам 4 бр луни по 20 вата и ми е напълно достатъчно. Излезе ми всичко около 60 лв.
velsi: аз си купих много хубави (по мое мнение) лунички 6х35 paulmann от практикер :)
проблема е дето са маллко скъпички :sad:
:?: какви/окъде и да са добри може да дадеш съвет?

10х
velsi - Почетен майстор
Нашия Практикер още не е готов. Сега го строят. Има много магазини за осветителни тела, както и много голям избор. Какво разбираш под "добри" лунички? Добра трябва да е всъщност самата халогена лампа. Моите са на Филипс. Другото е просто една гривна. Има с различна форма и цвят, с промяна на ъгъла на светене и без, но в крайна сметка това е само декорация. Гледай лампите да са качествени. И трансформатора също.
morenito - помощник
Ако не ти се купува траф, можеш да си вземеш лунички на 220V. Цокъла е малко по-различен. Самата лампа струва около 6лв (уж качествената). По принцип ще ти излезе по-евтино, но после ще се разбиеш да сменяш крушки и да проклинаш всички богове, защо не си дал някои лев за трафове. На всичкото отгоре електронните трафове вече са и по-евтини от конвенционалните.

Сам реши!

Чао и успех.
pavelari - майстор
също считам, че мощността е доста голяма - 800 вата е един котлон а вие имате 525, което са 5бр. 75 ватови лампи - е с това се осветява доста прилично помещение и не мисля, че гипс картона и салтанатите му са по-скъпи от тривиалните трафчета и лунички, освен ако осветлението не е разпределено неефективно - излишно. има лунички и по 10 вата защо точно 35. 25 лева за електронен траф е добра цена и ако ползвате димер е по добре щото трафофете с намотка бръмчат при намаляване на осветлението.

Тема "Въпрос за трансформаторите за лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: