Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Shift - специалист
Здравейте!
Първо да уточня, че съм икономист и боравенето с тока ми е само "по логика" :rolleyes:
Та закупих датчик за движение с идеята да светва един 100 ватов лед прожектор. Съгласно схемата, през датчика от идващи постянни фаза и нула минава фазта и отива до прожектора, а той упралява нулата, т.е. прекъсва я като входящата нула е синя жичка, а изходящата при движение е червената. Това ми се стори малко нелогично/да прекъсва 0-та/, но въпреки това го вързах така. В кафявата идва и излиза фаза към прожектора, в синята - идващата нула, а червената 0 - към прожектора.
В резултат на прожектора постоянно блещукат половината диоди и той не светва никога, независимо от настройките на датчика.
Пробвах да изчакам минута и да дам времето на min , а луксовета на max както е препоръката,но отново нищо.
Аз ли бъркам някъде или датчика може да е скапан?

Прикачен файл

20250105_120634.jpg

Прикачен файл

20250105_120641.jpg

Прикачен файл

20250105_120608.jpg
nikkk - специалист
Свържете фазата от таблото към кафевия кабел на датчика, нулата от таблото към синия кабел на датчика, а осветителното тяло към червения и син кабел. Ако осветителното тяло има маркировка L и N, свържете L към червения кабел и N към синия.

PIR-овете прекъсват фазата, не нулата.

ПС едит: след като се включи захранването на датчика, лампата свети за няколко секунди. Това може да се използва за проверка на свързването.
Последна промяна от nikkk на нед яну 05, 2025 3:38 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 3:28 pmShift написа:
Съгласно схемата, през датчика от идващи постянни фаза и нула минава фазта и отива до прожектора, а той упралява нулата, т.е. прекъсва я като входящата нула е синя жичка, а изходящата при движение е червената. Това ми се стори малко нелогично/да прекъсва 0-та/, но въпреки това го вързах така. В кафявата идва и излиза фаза към прожектора, в синята - идващата нула, а червената 0 - към прожектора.
...
Аз ли бъркам някъде...?
Ти бъркаш. Към кафявата на датчика се свързва фазата.
От червената на датчика фазата излиза и отива към ламБата.
Синята (нулата) е обща. Влиза в синия на датчика и пак от там заминава за ламБата.
Така е и на схемата...
:partyman:
Shift - специалист
Много благодаря и на двамата!
Ще го направя при първа възможност.
Знаех си че бъркам като си мисля, че се прекъсва нулата, но не ми дойде на акъла че червената пуска фаза. То всъщност нужно ли е 0та на ЛЕД-а да минава през датчика или може направо от таблото да идва?
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 3:41 pmShift написа:
То всъщност нужно ли е 0та на ЛЕД-а да минава през датчика ...
Да. Иначе датчика няма да работи. Какво ще го захранва?
:partyman:
Shift - специалист
Отново благодаря! Всичко тръгна /светна/ и работи както трябва. :prayer:
Поздрави!
kozl - майстор
нед яну 05, 2025 3:28 pmShift написа:
Здравейте!
Първо да уточня, че съм икономист и боравенето с тока ми е само "по логика" :rolleyes:
Та закупих датчик за движение с идеята да светва един 100 ватов лед прожектор. Съгласно схемата, през датчика от идващи постянни фаза и нула минава фазта и отива до прожектора, а той упралява нулата, т.е. прекъсва я като входящата нула е синя жичка, а изходящата при движение е червената. Това ми се стори малко нелогично/да прекъсва 0-та/, но въпреки това го вързах така. В кафявата идва и излиза фаза към прожектора, в синята - идващата нула, а червената 0 - към прожектора.
В резултат на прожектора постоянно блещукат половината диоди и той не светва никога, независимо от настройките на датчика.
Пробвах да изчакам минута и да дам времето на min , а луксовета на max както е препоръката,но отново нищо.
Аз ли бъркам някъде или датчика може да е скапан?
Да потвърждавам, че си икономист и си икономисал упътването, където е схемата с цветови обозначения :-D
Тази схема е за производителите как да нанижат лустерклемата.

Изображение

По принцип нулата е обща в схемата и не се комутира и е заложена в средата на лустерклемата. Та както и да се завърти клемата нулата ще е в средата.
Обаче като изпадне лустерклемата и вход и изход за фаза могат да бъдат не по схемата, а в зависимост 50 на 50% от това как ще се нахлузи лустерклемата #-o

Схема, напечатана на хартия, към упътването е важна за монтажа и вероятно се е затрила с упътването към PIR-а :?
Shift - специалист
Здравейте отново!
За да не отварям нова тема, да попитам в тази /става въпрос за същата врата/.
Някой знае ли какво се има предвид "Време на работа" при гаражните врати? Т.е. какво ще промени тази настройка, която за сега не смея да пипам. Прилагам текста на ръководството /което е 10 реда/ :lol:
Прикачен файл:
1.JPG
1.JPG (43.59 KиБ) Видяна 368 пъти
kozl - майстор
вт яну 21, 2025 3:52 pmShift написа:
Здравейте отново!
За да не отварям нова тема, да попитам в тази /става въпрос за същата врата/.
Някой знае ли какво се има предвид "Време на работа" при гаражните врати? Т.е. какво ще промени тази настройка, която за сега не смея да пипам. Прилагам текста на ръководството /което е 10 реда/ :lol:

Изображение

Вероятно неправилен превод.
На някои врати се програмира времето на отворено състояние, след като изтече това време вратата се затваря без команда от ДУ.

Аз обаче не съм срещал същата марка врати, та може и друго да означава.

Тема "Датчик за движение-къде бъркам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: