• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Сложи си 4кв. Не е кой знае колко по дебел.
hidrazin - майстор
нед яну 19, 2025 7:13 pmaleksnp написа:
СВТ 2х2.5?
Вероятно става дума за захранване на този Дървен навес за автомобил ?
Щом си решил да е монофазно, до там пускаш:
СВТ (меден) 3х4 mm² на цена около 5,50 лева на метър
или
САВТ (алуминиев) 3х6 mm² на цена около 3 лева на метър

Дори САВТ 3х10 mm² е около 3,50 на метър - доста по-евтино от медния с 2 лева а ще имаш прилично захранване.
Утре ще решиш покрай колата да пуснеш електрожен, някоя ел. скара.
Пускай сега защото никога няма да го смениш - няма нищо по-постоянно от временните работи.
Каквото направиш сега, това ще е!

Такъв филм 2х нещо си НЯМА! Захранващия кабел или 3х нещо си за монофазно или 5х нещо си за трифазно.
:partyman:
P.S. И за ме споменаваш с добро след години:
Така и така ще правиш изкоп.
Като минимум хвърли вътре още едно празно гофре и една черна тръба за вода поне 25мм.
Защо?
Гофрето примерно защото утре може да решиш да пускаш трифазно.
Без да сменяш стария кабел - само вкарваш в празното гофре кабел 2х нещо си и имаш трифазно.
Или да пуснеш в него LAN/оптика за камерата, или нещо друго.
Черната тръба - ми за вода бре. Я чешма до навеса, а за напоителна система.
MamaMy - майстор
Вместо гофре пусни още една черна тръба. Даже и енергото я ползват защото кабела се плъзга по-лесно в нея.
hidrazin - майстор
нед яну 19, 2025 9:46 pmMamaMy написа:
Вместо гофре пусни още една черна тръба. Даже и енергото я ползват защото кабела се плъзга по-лесно в нея.
По принцип винаги съм ЗА черна тръба вместо гофре.
В случая обаче не е ясно какви завои има и как ще ги прави ако се използва вместо гофре за кабел. :)
Да си решава сам...
:partyman:
aleksnp - специалист
От тук или от тук да купя кабела или от друго място?
aleksnp - специалист
Намерих десетина фирми в нета, които уж продаваха кабел САВТ 3х6 мм2 на цени, започващи от 1.86 лв. за метър. Започнах да им звъня, като ги бях степенувал по най-ниска цена, разбира се. Оказа се, че болшинството от фирмите, нямат наличен такъв кабел, понеже не бил хубав и нямало търсене, но иначе написано наличен. Едни, искаха да ми продадат по-тънък, понеже по-лесно се работело. Други, искаха да ми продадат по-дебел, понеже държал на по-голям ток. Кой, каквото има в наличност, хвали и предлага :-D . Накрая, една фирма имаше и ми изпрати кабел CАВТ 3х6.
  • 1
  • 2

Тема "Захранване на електрическо табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: