• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт яну 28, 2025 10:40 amkartechar написа:
Благодаря! Това ми беше нужно :partyman: !
:supz:
Whiskey - специалист
Колеги, във връзка с темата за фазата и нулата при използването на генератор, през акъла ми минава следната теоретична постановка, моля специалистите да кажат може ли да се осъществи по някакъв начин:

В УМ шалтер влизат два комплекта кабели - захранване от мрежата и захранване от генератор. Ясно е, че от мрежата проблем с фаза/нула няма, всичко е ясно къде е, но от генератора май явно не е съвсем така. Има ли чалъм, веднага след УМ шалтера, да се постави някакъв елемент, който да указва по кой проводник имаме фаза и по кой нула, преди да го "пусна" към основното табло с още един двуполюзен прекъсвач. Има едни DIN елементи с лампички, но гледам, че за да сработят им трябва фаза и нула, a сработват дори и да се обърнат полюсите, т.е. не вършат работа. Съществуват ли някви подобни елементи, които да работят без нула? Искам да съм на 100% сигурен какво отива в таблото, защото... нещата ще загрубеят много сериозно. :-D
iliya_i - майстор
ср фев 05, 2025 9:41 pmWhiskey написа:
Има ли чалъм, веднага след УМ шалтера, да се постави някакъв елемент, който да указва по кой проводник имаме фаза и по кой нула....
Има. Нарича се заземител. Тогава на заземения проводник имаш нула, а на незаземения фаза.
Whiskey - специалист
Това го разбирам, а изчитайки доста по темата, за предпочитане е това заземяване да не разчита на някакви самоделни колчета, а да се върже за нулата от енергоразпределителното дружество, тъй като тя е заземена в таблото извън къщата (на стълба). Но пък нали идеята беше ползвайки генератор да се разкачиш изцяло от мрежата? Или разкачвам сe на практика само от фазата. Така май излиза... :?
pipilica - майстор
Тия самоделни колчета ако ги направиш както трябва са по-добре от на енергото заземката на стълба, тя е само за снимката и щото трябва да е там, нито мерят нито е качествено направена, тва от присъствието ми на монтажа на три табла на стълб от ЕРМ Запад, и трите от няква външна фирма.
Преди време мерих напрежението между "заземената" ми нула и тръбата от сондата ми, към 30 метра 1 1/4 поцинкавана и заровена на към 1.5 метра, та имаше 5 волта и тока стигаше да зачерви жичката на крушка от фар. После комшията сложи ново табло и качествена заземка и напрежението изчезна.
kartechar - специалист
ср фев 05, 2025 11:46 pmWhiskey написа:
Или разкачвам сe на практика само от фазата. Така май излиза... :?
Така е и според hidrazin
Изображение
i.i.ivanov - напреднал
Здравейте , от известно време си мислпя да сложа генератор и ичетох доста но все още не са ми ясни някой неща. 3 проводна инсталация със земно и гръмоотвод мерени с лаборатория и предполагам добре работещи. Искам генератора да е с автоматичен старт и като спре тока да се пали и спира сам.
1. От къде се свързва генератора , от кабела който идва от стълба или трябва да е от таблото ( защото ще трябва да се пробива и кърти ако е от там и затова ми е важно да знам дали да се захващам с това)
2. Трябва ли да има ум шалтер или готово ATS табло като това или те са едно и също нещо ? https://www.emag.bg/monofazna-avtomatik ... D98MGGMBM/
3. 9 КВ номинално с 39 А колко дебел кабел трябва да се пусне до таблото/главния и има ли значение или лимит колко може да е дълъг ?
4. Трябва ли да се заземява отделно или може директо към земното на таблото ?

И преди да кажете , да звънях на няколок ел техницци и никой не ми даде отговор и казват ще го мислим , демек май не са наясно с нещата и затова искам аз да си ги изясня и като разбера какво и как трябва да стане , или ще продължа да търся кой да го свърже или вземам един малук и с разклонител , все е нещо.
valentino76bs - майстор
вт фев 25, 2025 12:55 pmi.i.ivanov написа:
Здравейте , от известно време си мислпя да сложа генератор и ичетох доста но все още не са ми ясни някой неща. 3 проводна инсталация със земно и гръмоотвод мерени с лаборатория и предполагам добре работещи. Искам генератора да е с автоматичен старт и като спре тока да се пали и спира сам.
1. От къде се свързва генератора , от кабела който идва от стълба или трябва да е от таблото ( защото ще трябва да се пробива и кърти ако е от там и затова ми е важно да знам дали да се захващам с това)
2. Трябва ли да има ум шалтер или готово ATS табло като това или те са едно и също нещо ? https://www.emag.bg/monofazna-avtomatik ... D98MGGMBM/
3. 9 КВ номинално с 39 А колко дебел кабел трябва да се пусне до таблото/главния и има ли значение или лимит колко може да е дълъг ?
4. Трябва ли да се заземява отделно или може директо към земното на таблото ?

И преди да кажете , да звънях на няколок ел техницци и никой не ми даде отговор и казват ще го мислим , демек май не са наясно с нещата и затова искам аз да си ги изясня и като разбера какво и как трябва да стане , или ще продължа да търся кой да го свърже или вземам един малук и с разклонител , все е нещо.
Не си правете такива генерални заключения!
Е то толкова теми и толкова ясно е описано всичко ,че ако не сте разбрали по добре не се захващайте да го правите
особено в тая сфера!
i.i.ivanov - напреднал
Както казах няма да го правя аз , просто искам да знам какво и как трябва да се направи за моя случай за да предценя дали да търся ел техник който да каже че може и да го направи.
i.i.ivanov - напреднал
Много полезно , и в други теми забелязвам че форума е станал не за помагане а за поучаване. То всичко е писано някога , някъде , книги учебници , та в този ред на мисли за какво са такива форуми ?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: