• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
пет фев 07, 2025 6:08 pmLux Æterna написа:
Едно време имаше "политика" ценерите визуално да се отличават от обикновените диоди. Гледайки някоя платка си казваш: "- Аха, това тука е .....!
Никога не е имало такава "политика".
И едно време имаше, и сега има ценери които по корпус не се отличават визуално от диоди.
Това от къде ти хрумна? :?
:partyman:
Lux Æterna - специалист
:? Възможно е да съм го прочел на хартиен или "електронен" носител. Или да съм го чул от някой?! А е възможно и нещо да съм задобрял и мозъка ми по заучени блокови схеми да му е лесно къде какво да търси. Не настоявам, че това което съм написал е меродавно. Трудно ми е да объркам ценеров диод от (примерно) СССР. Също така си въобразявам, че е имало период когато ценерите се правеха по-къси и изглеждаха като "бъчонка"!

Така ми "дойде отвътре" - така го написах.И както казах това са първите ценерови диоди в пластмасов корпус, които ползвам. Някъде из платките скрап може да има такива, но аз нямам технологично време да ги търся.

Не искам да задълбавам и да разводняваме темата.

Поздрави
Lux Æterna - специалист
Първата бройка. Малко контузих едната площадка, но така ще живее. Следва обработка с безцветен лак срещу конденз и да му намеря някаква капачка да не го обдухва вятъра.
Напрежението при стайна температура е 6,67V. Навън на студа го изкарах - 6,98V.
Прикачен файл:
IMG_20250209_134816.jpg
maistora1965 - специалист
Привет на всички и се извинявам на колегата че ще използвам темата.Въпросът ми е следният имам отоплителна система с термопомпа която е свързана с буфер 120 литра.Буферът има ел.нагревател иска ми се да подвържа нагревателя към фотоволтаици с цел подпомагане на термопомпата.Целта е когато и колкото има слънце да дподгрява водата в системата.Не е необходимо много защото температурата на системата е 40 градуса.Системата е направена така че лятото когато не работи термопомпата буфера може да подгрява водата от ВиК мрежата на вход в боилера които си я дозагрява до необходимата температура.Имам 4 броя фотоволтаици МОНО СОЛАРЕН ПАНЕЛ 410W V-TAC първо мислех за директно свързване но за сега се отказвам.Искам да попитам как е по добре да ги свържа с нагревателя на буфера с устроиството предложено от Шоп в начало https://steinberger.bg/product/13036/ko ... oyler.html .Другото което ми предлагат е това https://energon07.com/produkt/voltic-%D ... %B2%D0%B0/ но е доста свръхбюджетно.Изобщо има ли по евтин и разумен начин на свързване на фотоволтаиците към нагревателя .Искам да отбележа че не търся оптималното използване а колкото е възможно.Ще съм благодарен на всички мнения и предложения.
brum - майстор
Има по-бюджетни варианти, ама ще трябва да прочетеш темата отначало :) .
Прочел съм я имам в предвид нещо което мога да го закупя в готов вид а не сам да си го сглобя.С една дума има ли по евтин контролер които да върши тази работа или инвертор.
шоп - майстор
нед мар 02, 2025 10:33 ammaistora1965 написа:
Прочел съм я имам в предвид нещо което мога да го закупя в готов вид а не сам да си го сглобя.С една дума има ли по евтин контролер които да върши тази работа или инвертор.
Аз поне не съм открил нищо по-евтино.

П.П. 4 бр 410 ватови панели ще са малко за контролера на Интел. С 6-7 или 8 броя панели ще го натовариш по-ефективно. Но ако нямаш място за панели и с 4 става.
Да мястото е проблема мога да пробвам да ги сменя с по мощните може ли схема как си ги свързал и има ли значение мощността на нагревателя него също мога да го променя може и на лични за да не разводняваме темата.
шоп - майстор
нед мар 02, 2025 1:16 pmmaistora1965 написа:
Да мястото е проблема мога да пробвам да ги сменя с по мощните може ли схема как си ги свързал и има ли значение мощността на нагревателя него също мога да го променя може и на лични за да не разводняваме темата.
Няма нужда от лични, нямам време да отговарям там. Контролера си има технически данни и трябва да се вмъкнем в тях.
hidrazin - майстор
нед мар 02, 2025 1:16 pmmaistora1965 написа:
да пробвам да ги сменя с по мощните
По-мощните панели са с по-голям размер.
:partyman:
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията: