Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niksan81 - напреднал
Здравейте, имам монофазно табло:
Изображение

И ще пускам трифазна партида, та предполагам и бушоните в това табло трябва да се смеят. Въпросът ми е как става, предполагам сега главната фаза е тази на С40, и ще иамм 3 фази, тоест трябва да имам 3 такива бушона С40, или се бъркам?
Това табло ще свърши ли работа или трябва да се взема ново?
Благодаря!
hidrazin - майстор
ср мар 26, 2025 9:49 pmNiksan81 написа:
...тоест трябва да имам 3 такива бушона С40, или се бъркам?
Ще трябва вместо тоя С40 да имаш един примерно ТАКЪВ за главен.
Ако е само това - има място да смениш монофазния с трифазен.
За останалите предпазители не е ясно...
Какво налага не много добрата, ама много не добрата идея да минаваш от монофазно на трифазно?

Опаааа... Сетих се - ЦЪЪЪК
Колко киловата партида ти отпуснаха и за какво ще я използваш?
:partyman:
kozl - майстор
Здравейте, имам монофазно табло:
Изображение

И ще пускам трифазна партида, та предполагам и бушоните в това табло трябва да се смеят. Въпросът ми е как става, предполагам сега главната фаза е тази на С40, и ще иамм 3 фази, тоест трябва да имам 3 такива бушона С40, или се бъркам?
Благодаря!
Според мен и таблото ще се смее :-D
А за АП- тата мноо зависи от консуматорите и начина на захранването им.
Възможно е с 3 главни предпазителя, но инсталацията след всеки главен предпазител трябва да е монофазна, което означава и консуматорите трябва да са монофазни :wink:
чет фев 13, 2025 9:55 pmNiksan81 написа:
Да, аз имам монофазен кабел към таблото, и предпазителя е 6А, което не стига за нищо, но ми е прекарал и втори кабел за трифазен ток, за който аз ще си платя да си пусна трифазен електромер и по-голяма партида, та идеята ми е нея да оправя, другото ми е все тая.
Понеже съм "пускал" трифазни партиди в ЕРП-то ако се съгласят и сключат "трифазен" договор, они са до електромера.
От там към твоя гараж си ти. И като ти чета въпросите и отговорите, извода е да си търсиш специалисти да го направят.
Ама първо изчакай резултата от проучването, оти от моя опит в последното дето получих - паднаа всите прекъсвачи по идеята за захранването и ни остана само прочуването #-o
DundyTheCroc - майстор
Това в гараж за зареждане на електрокар ли ще е? Сменя се таблото, това ще дойде малко, слага се главен трифазен АП, още един трифазен след него към зареждачката, както и по един на всяка от фазите да си запазиш сегашните три токови кръга. Ако е паркомясто бих сложил малко табло с вратичка и заключване.
Niksan81 - напреднал
ср мар 26, 2025 10:09 pmhidrazin написа:
...тоест трябва да имам 3 такива бушона С40, или се бъркам?
Ще трябва вместо тоя С40 да имаш един примерно ТАКЪВ за главен.
Ако е само това - има място да смениш монофазния с трифазен.
За останалите предпазители не е ясно...
Какво налага не много добрата, ама много не добрата идея да минаваш от монофазно на трифазно?

Опаааа... Сетих се - ЦЪЪЪК
Колко киловата партида ти отпуснаха и за какво ще я използваш?
:partyman:
15, но строителят ми е направил "магия" и ми е оставил 2 кабела 3 жички по 4 квадрата, които ще трябва да се съберат да направят един трифазен, като не планирам да го натоварвам с над 11кв станция, ако реша да сложа даже...
Сега чакам чез да дойдат и да вържат таблото и да остана без ток някакво време, защото от 1вото табло ще слагат електромера във второто, което е на 50-100см и не знам как ще стигне кабела, но това са проблеми за като ми звъннат :-D

Иначе да, ясно е че друг ще го прави, но питам как стоят нещата и какво да очаквам, с "какви бушони и табло" трябва да бъда, за да не ми врътнат пак някой номер...
Niksan81 - напреднал
чет мар 27, 2025 9:15 amDundyTheCroc написа:
Това в гараж за зареждане на електрокар ли ще е? Сменя се таблото, това ще дойде малко, слага се главен трифазен АП, още един трифазен след него към зареждачката, както и по един на всяка от фазите да си запазиш сегашните три токови кръга. Ако е паркомясто бих сложил малко табло с вратичка и заключване.
Благодаря, може ли пример в този случай от текущото табло какво трябва да стане? Един трифазен предпазител и какви трябва да са другите, външно ще ми слага 3х25А.
kozl - майстор
чет мар 27, 2025 10:03 amNiksan81 написа:
Благодаря, може ли пример в този случай от текущото табло какво трябва да стане? Един трифазен предпазител и какви трябва да са другите, външно ще ми слага 3х25А.
Освен зарядната станция, която се предполага, че е трифазна, ще си запазиш ли наличното осветлението и другите контакти?
Ако да значи 3 позиции остават за тях + 3 позиции за 3Р АП и съществуващата кутия на апартаментно табло с 6 позиции може остане.
Niksan81 - напреднал
чет мар 27, 2025 10:40 amkozl написа:
чет мар 27, 2025 10:03 amNiksan81 написа:
Освен зарядната станция, която се предполага, че е трифазна, ще си запазиш ли наличното осветлението и другите контакти?
Ако да значи 3 позиции остават за тях + 3 позиции за 3Р АП и съществуващата кутия на апартаментно табло с 6 позиции може остане.
Идеята е да остане всичко като сега, то имам 2 контакта от двете страни на гаража, които предполагам са двете 16ки и на тавана лампа + контакт за гаражната врата, което предполагам е едната 10ка, и този е главен, и бих искал да направя подготовка за ел станция на 11 киловата, тоест 3х16. В тази ситуация какво ще стане, ще се махне този, който е големият и ще се сложи троен и ще се запази таблото, или? Извинявам се, но, видимо, въобще не ги разбирам тези неща.
DundyTheCroc - майстор
Препоръчвам зарядното да е през отделен 3Р АП, така като се монтира и обслужва няма да стоите на тъмно в гаража, значи табло с 9 позиции минимум, още по-добре и да има няколко резерва.
kozl - майстор
Или да се добави още едно табло за станцията :?

Тема "Монофазно към трифазно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: