• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rulом - специалист
Според описанието това е вилна зона. Във вилните зони трасетата са дълги и тока е зле! По точно, фазите са 3 и някакси се делят между абонатите и стигат, НО нулата е една и не стига, а по прицип, в баня, не наличие на фаза убива, а липсата на нула !!! Кол на всеки стълб, не е земно, нито стабилна нула, но оправя малко нещата. Ако се постави собствено заземление, не трябва да има връзка с общата нула, щото в случай на авария и отпадане на нулата, всички комший ще теглят нула от теб!
Какво бих направил аз > От проводниците, 2Х6 добре кербовани и двата за фаза, а 2Х10 пак кербовани за нула. Отделно 3 заземителни кола свързани във звезда и набити под някой улук, вързани към ДТЗ и ел. уреди. Най важното е бойлера и хидрофора(ако има такъв) да са заземени и през ДТЗ ! Няма да споменавам при къпане, бойлера да се гаси !!!
вт май 13, 2025 7:23 pmrulом написа:
... бойлера да се гаси !!!
Миналата година направих това на Ракитника- кв. Галата, Варна.
Само последното мисля не спазват.

Бат Кемал, в АПКто ме научиха на тия работи.
hidrazin - майстор
... НО нулата е една и не стига...
Това е вярно толкова, колкото и че Земята е плоска.
Дори при предимно трифазни консуматори е допустимо нулата да е с намалено сечение.
ПРИМЕРНО
Разбира се не се отнася за битови потребители...
:partyman:
Baлepu - специалист
По точно, фазите са 3 и някакси се делят между абонатите и стигат, НО нулата е една и не стига
:idea: :mrgreen: Това си е бисер :supz:
hidrazin - майстор
Е, човека не е специалист.
Просто някой тъп фейсаджия го е филмирал.
А такива фейс "специалисти" без никакво образование, днешно време с лопата да ги ринеш.... Че и с булдозер.
От към средата на 90-те сринаха образованието в България, а то си беше на доста високо ниво.
Сега, 20-тина години по-късно вече "берем" това, което ни засяха или посадиха. :-D
:partyman:
mironcho - специалист
вт май 13, 2025 10:42 amMamaMy написа:
пон май 12, 2025 7:23 ammironcho написа:
60 метра са много. Така или иначе трябва да мълниезащита и заземител. Свържи към него и земята на трипроводната инсталация. И разбира се - периодичен контрол на състоянието.
Е те това пък въобще не го прави :shock: . Ще си вкараш голям автогол.
Малко разяснение би ли дал. Някак си твърдението виси във въздуха.
MamaMy - майстор
В мълнията се развива температура около 30 хиляди градуса и протича ток до 300 кА при положителните мълнии. В резултат на такова въздействие сградата се загрява, рамката и носещите конструкции се разрушават и може да настъпи колапс. И ако в декорацията са използвани не пожароустойчиви материали, тогава конструкцията може да се запали.

Дори при липса на пряк удар от мълния, електрическите разряди представляват заплаха за електронното оборудване. Мощен електромагнитен импулс може да повреди оборудването, дори ако източникът му е на разстояние до километър. Този ефект се нарича вторичен. Електромагнитните импулси са опасни за битови уреди, електронно оборудване, измервателни и изчислителни устройства, системи за автоматизация и комуникационни съоръжения.

Каналът за разпространение на електромагнитни импулси не е само електрическата мрежа на сградата. Те също могат да преминат през метални тръби и съоръжения. Пренапрежението може да достигне до 100 хиляди V и това причинява сериозни смущения в предаването на сигнала, влияе негативно върху работата на високочувствително оборудване, води до загуба на данни на цифрови носители и т.н. Взето от https://maxtrade.bg
При тези токове които ще протекат през гръмоотвода, вместо всячески да се стремиш да ги отдалечиш от сградата, ти директно им предлагаш по-къс път да влязат в твоята инсталация. Ела Мецо изяш ме! Нали се сещаш 100 хил. волта разпределени върху 10м кабел по колко волта на метър ще се паднат? Да точно с 10 хил. волта на всеки метър от земята ще ти се качи потенциала на нулата инсталацията. Мислете малко преди да предлагате нещо такова! Честита защита!
Последна промяна от MamaMy на ср май 14, 2025 5:44 pm, променено общо 1 път.
Baлepu - специалист
На какво отстояние трябва да са двете заземявания? При постигнати 5 ома, да речем, колкото и да падне на тях, все ще отиде някоя хилядарка към сградната инсталация. Аналогично е да предпочетеш да те гръмнат с РПГ, вместо със САУ.
valentino76bs - майстор
ср май 14, 2025 1:30 pmMamaMy написа:
В мълнията се развива температура около 30 хиляди градуса и протича ток до 300 кА при положителните мълнии. В резултат на такова въздействие сградата се загрява, рамката и носещите конструкции се разрушават и може да настъпи колапс. И ако в декорацията са използвани не пожароустойчиви материали, тогава конструкцията може да се запали.

Дори при липса на пряк удар от мълния, електрическите разряди представляват заплаха за електронното оборудване. Мощен електромагнитен импулс може да повреди оборудването, дори ако източникът му е на разстояние до километър. Този ефект се нарича вторичен. Електромагнитните импулси са опасни за битови уреди, електронно оборудване, измервателни и изчислителни устройства, системи за автоматизация и комуникационни съоръжения.

Каналът за разпространение на електромагнитни импулси не е само електрическата мрежа на сградата. Те също могат да преминат през метални тръби и съоръжения. Пренапрежението може да достигне до 100 хиляди V и това причинява сериозни смущения в предаването на сигнала, влияе негативно върху работата на високочувствително оборудване, води до загуба на данни на цифрови носители и т.н.
При тези токове които ще протекат през гръмоотвода, вместо всячески да се стремиш да ги отдалечиш от сградата, ти директно им предлагаш по-къс път да влязат в твоята инсталация. Ела Мецо изяш ме! Нали се сещаш 100 хил. волта разпределени върху 10м кабел по колко волта на метър ще се паднат? Да точно с 10 хил. волта на всеки метър от земята ще ти се качи потенциала на нулата инсталацията. Мислете малко преди да предлагате нещо такова! Честита защита!
Аз много не съм съгласен.Има си наредби трябва да се спазват.В предвид категорията на бунгалото трябва да се обединят двете в земята на минимум 50 см под кота нула.И задължително арестори тука щом са въздъшни тея линии.
ср май 14, 2025 1:30 pmMamaMy написа:
...И ако в декорацията са използвани не пожароустойчиви материали, тогава конструкцията може да се запали.
Каква декорация и коя конструкция?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Предимства и недостатъци на собственото заземяване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: