Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Имам нижда от съвет. Първи да кажа, че се оправям със слаботоковите вериги, но тук имам нужда от съвет от хора, които се занимават с електротехника.
Таблото ми в апартамента е такова, като в прикачения файл.
От няколко дни, крушките в кухнята, които са 3 броя по 7w led на 220v започнаха да примигват, или светят слабо. Първо забелязах, че ако включа осветлението и в друга стая от този кръг, което да вдигне консумацията, крушките в кухнята светват по-силно. После пък забелязах, че ако включа и осветлението и в стая от другия осветителен кръг /два предпазителя по 10А имам за осветление/, тези в кухнята отново светват по-силно.
Извадих мултицета и мерих:
- в контактите, независимо от кръга, имам 226V.
- на осветлението в кухнята, когато е включено само то и се проявява проблема имам 180V
- когато светна и друго осветление, в кухнята замервам 200v, същото замервам и на осветлението в другите стаи.
Свалих капаците на таблото и на предпазителите на осветлението /тези в ляво/ замерих 200v. Интересно и чудно ми стана с отделения предпазител, заграден на картинката в червено, който захранва и двата осветителни кръга. На входа му измерих 226v, на изхода му 200v. Кабелите ми се сториха окислени, но в момента нямам вариант да ги сменям. Учуди ме и, че в таблото нямам главен предпазител, освен ако този ключ с червената ръкохватка не и такъв.
Вероятно ще тръгна към смяна на всички предпазители в таблото и ще търся електротехник, но ще бъда благодарен на коментарите Ви и съвет.
Все още не ми се струва много вероятно проблемът да е от този общ 16А предпазител за двата осветителни кръга, но не съм правил никакви ремонти, та да ударя кабел в кухнята.

Прикачен файл

IMG_20250622_1345161.jpg табло
ESPACE - майстор
Щом на входа му мериш 226V а на изхода 200 значи този предпазител е пълен боклук. Прещракай го 2-3 пъти под товар и мери пак.
нед юни 22, 2025 3:41 pmESPACE написа:
Щом на входа му мериш 226V а на изхода 200 значи този предпазител е пълен боклук. Прещракай го 2-3 пъти под товар и мери пак.
Ефектът е само докато има товар. Изгасено ли е осветлението по-дълго време и отново същия филм.
А имате ли идея този ключ, дали е само ключ или има функции и на предпазител?
Малко се притеснявам с него, защото явно кабелите му са къси, и за да сменя проблемния 16а предпазител, трябва да освободя ключа от капака на дясното табло. Виждам двата винта, но не знам, как са захванати. Т.е. развиването е лесно, но ако после при завиването трябва да се държи някъде контра на гайка... ще е трудна работа.
ESPACE - майстор
Aз да не съм гадател. Направи това ПРОСТО нещо което ти казах. Ако не се получи търси майстор. Толкова се оправяш и със слаботокови вериги щом задаваш такива малоумни въпроси.
нед юни 22, 2025 5:35 pmESPACE написа:
Aз да не съм гадател. Направи това ПРОСТО нещо което ти казах. Ако не се получи търси майстор. Толкова се оправяш и със слаботокови вериги щом задаваш такива малоумни въпроси.
Благодаря за отговора!
Именно, направих това просто нещо и написах, че резултата е временен.
Но имам още един малоумен въпрос. Някой виждал ли е подобно табло? Окабеляването му не изглежда да е пипано от някого, поне не личи, но не разбирам функцията на този 16А предпазител, който прекъсва двата 10А предпазители за осветлението. Някак на това място, близо до пакетния превключвател си представям главния /примерно 50А/ предпазител, а не този. Или някой наистина е магарил таблото?
Благодаря!
hidrazin - майстор
вт юни 24, 2025 10:01 pmStoyanB написа:
Или някой наистина е магарил таблото?
Благодаря!
Ще стане ясно когато някой който действително разбира ти "разгледа" таблото и направи някои проверки/измервания.
И да подчертая - ТИ не си този човек.
нед юни 22, 2025 2:37 pmStoyanB написа:
... и ще търся електротехник...
Какво още чакаш? :?
:partyman:
Супер сте хора!
Обаче, тъй като нямам познат електротехник, а съм се нагледал напоследък на хора, "които разбират", исках да имам някакъв предварителен поглед, а не да се доверя сляпо на същите.
Както и да е, благодаря за любезните отговори, ако някой познава админа, нека да трие темата ми.
hidrazin - майстор
вт юни 24, 2025 11:03 pmStoyanB написа:
... нека да трие темата ми.
[-X Остава.
:partyman:
ESPACE - майстор
Toва твоето "табло" е изпълнение "направи сам" с подръчни материали от някой ентусиаст, дето само той си знае какво е имал предвид и какво е "творил".
За да е изнесъл така отделно предпазител за осветителните кръгове плюс някакъв превключвател ми навява спомени от развития социализъм и спирането на тока. Прилича на остатък от някакво резервно захранване за осветлението.
Благодаря за спокойната реакция на резкия ми отговор :lol:
kozl - майстор
вт юни 24, 2025 10:01 pmStoyanB написа:
Някой виждал ли е подобно табло? Окабеляването му не изглежда да е пипано от някого, поне не личи, но не разбирам функцията на този 16А предпазител, който прекъсва двата 10А предпазители за осветлението.
Аз.
И не само съм видял, но го направих в таблото на вход от жилищна сграда с 20 и неколко апартамента.
В старото табло бях инсталирал 4 АП-та след витлов бушон към четирите кръга за осветление на общи части (ОЧ).
От ЧЕЗ смениха апаратурата в главното табло и пак обединили 4 кръга за осветление на ОЧ в 1 АП 20А.
И пак след този АП се възстановиха 4-те предпазителя за всеки кръг. Втория път не от мен. Аз обаче закупих предпазителите, защото предишните след подмяната в таблото бяха изчезнали.

Тема "Проблем с осветление / ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: