Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
Stunks - напреднал
ср юли 09, 2025 9:43 pmhidrazin написа:
ср юли 09, 2025 9:16 pmStunks написа:
Между другото да попитам дали тези конзоли от алиекспреса са удачни?
Що за глупости? (ще ме извиняваш ама са такива)
Те са по китайски стандарт и са ... МНОГО скъпи. У нас има къде-къде по-качествени, по-евтини и СЪВМЕСТИМИ с нашите стандарти.
Дори тези на SCHNEIDER ELECTRIC са под едно левче...
Сега за съседната кухничка искам да се пуснат три трасета за печка,бойлерче и пералня.
Тук май ще спирам да те "насочвам" ... Има много неизвестни...
Тая твоя "лятна кухня" с тези "печка,бойлерче и пералня" си е направо още една къща.
Другата къща чия собственост е? Щото имам чувството че искаш към един електромер за закачиш консуматори за ДВЕ партиди...
НАМЕРИ си електротехник/фирма!
Няма да се учудя на изостаналостта в Бг.
Тук нещо жестоко си се объркал.
В тая област сме на светлинни години преди Северна и Южна Америка взети заедно, пред Великобритания и дори половината от Европа.
За Африка, част от Азия и острови няма въобще да споменавам...
:partyman:
Не,не съм се объркал.Аз като си заминах още палеха гумите край пътя да се топлят жриците на любовта... :-D Тогава беше изостанала.Да,живях в ЮК,еми хвалят се с ,,напредничавите ,, тройни щепсели от типа G,,...
Къщата е била две къщИ долепени една до друга някога и са имали отделни партиди...защо прадядото ги е направил на една партида и така си е останало.Но калпавата инсталация прави мизерии.Просто на външен вид изглежда една къща заради мазилката а всъщност са две различни долепени и не ми се занимава да правя ремонт на скапан гредоред и без това е много зле.Та искам да сложа нова инсталация със втори въздушен кабел в стаичката направо от таблото и през стената до новото табло което ще е.Ся,фирма ще потърся но искам да си купя нещата и да си изкъртя да положа гофрите и РК и трасетата за контактите.За да си ползвам една стая само за живеене лятото и рядко зимата.Преди това имаше преди 4 г наводнение и махнахме изгнилото дюшеме и сложихме плоча.
За кухнята...ами тя е мъничка но там си е готвила бабичката и контактите се стопяваха от печката и др уреди и са 3 на брой и ми се искаше и до там да ги прекарам като изкъртя нови трасета до старите контакти от старата инсталация и те бъдат ,,откачени,,от старите и включени към новата...
Фирма ще си търся но искам да свърша сам цялата работа.Е що да с аскъпи китайските? Нали като с аскъпи би трябвало да са качествени?Не намирам кутии на шнайдер под левче,близо на еднаква цена са.Да не са картонени?
chapara - майстор
Ще ме извиниш, ама какъвто си заминал, с впеатления за гумите, такъв си се върнал, ко ще и от Марс да се връщаш!
Аз съм работил и печелил тук прекрасно. Направиха ми чисто нова инсталация в гофре, дори по линиите които са по тавана армирано, на къша 210кв.м. за 4500лв. с матерялите. Това в България. Нито съм копал, нито съм чистил боклук, замазано. Кабели многожични, над 1000м. Къв си ти, поне пари за две стаи окабеляване ли нямаш!
Stunks - напреднал
чет юли 10, 2025 1:03 amchapara написа:
Ще ме извиниш, ама какъвто си заминал, с впеатления за гумите, такъв си се върнал, ко ще и от Марс да се връщаш!
Аз съм работил и печелил тук прекрасно. Направиха ми чисто нова инсталация в гофре, дори по линиите които са по тавана армирано, на къша 210кв.м. за 4500лв. с матерялите. Това в България. Нито съм копал, нито съм чистил боклук, замазано. Кабели многожични, над 1000м. Къв си ти, поне пари за две стаи окабеляване ли нямаш!
Хаха Чапъре разсмя ме :lol: На никой не му дреме как и какво си печелил.Нарушаваш точки 1 и 3 от правилата на форума ама айде.То само човек като види майсториите какви ги творят в БГ като тука https://www.youtube.com/watch?v=EuflZdsqgKM&t=1736s без гофрети.....по добре да си направя сам нещата.А и усещам че може да си скрит техничар на който му се изплъзва поръчка,понеже материали има няма 300 лв може да ги направят на хиляди левове сметка като знам колко са алчни в днешно време в Бг...А да и гледам много боклучави материалите и едва ли не ментета по магазините,то по-добре да си донеса нещата щото има големи намаления па може и да бучна Юк контакти и др. понеже има промоция на едро за под 50 пени бройката.Пари си имам достатъчно и не е нужно да се доказвам като Ганьо а и тук обсъждаме,,направи сам,, да направим с ръцете си а не ,,похарчи сам,,

Начи,ето какво каза чатбота:

Ако решиш да положиш 4 mm² кабел от таблото до готварска печка (при 5 метра дължина), подходът е съвсем ясен и се следва логика по Наредба №3, БДС EN 60204, както и практическо оразмеряване по ток, пад на напрежение и защита.

Ето как се процедира:

🔧 Параметри на ситуацията
Уред: Готварска печка (най-често 7–9 kW, еднофазна или трифазна);

Кабел: 4 mm², меден, тип NYM или ПВВ;

Дължина: 5 метра (в едната посока, реално 10 м токов път);

Начин на полагане: в замазка/стена (B или C метод);

Захранване: трифазно или еднофазно (уточни при нужда);

Предпазител: автоматичен прекъсвач (тип C или B);

Печката е на твърда връзка, без щепсел.

✅ Стъпка по стъпка
1. Избор на сечение според мощността
За печка 7–9 kW (трифазна) → ток ≈ 10–13 A на фаза

За печка 7–9 kW (еднофазна) → ток ≈ 30–40 A

Кабел 4 mm² понася до:

≈ 25–30 A (в зависимост от условията на полагане и охлаждане)

➡️ Следователно:

При трифазна печка: 4 mm² е повече от достатъчен

При еднофазна печка: обикновено се използва 6 mm², но 4 mm² може да се използва при по-ниска мощност или късо трасе

2. Проверка за пад на напрежение (∆U)
Формула:

Δ
𝑈
=
2

𝐿

𝐼

𝜌
𝑆
ΔU=
S
2⋅L⋅I⋅ρ

Където:

𝐿
=
5
L=5 метра

𝐼
=
25
I=25 A (примерен ток за 5.5–6.5 kW)

𝜌
=
0.0175
ρ=0.0175 Ом·мм²/м (специфично съпротивление за Cu)

𝑆
=
4
S=4 mm²

Изчисление:

Δ
𝑈
=
2

5

25

0.0175
4

1.09
 V
ΔU=
4
2⋅5⋅25⋅0.0175

≈1.09 V
➡️ Падът е около 1.1 V, което е под 2% – допустимо според БДС (<5% общо от таблото до консуматора).

3. Избор на автоматичен предпазител
За 4 mm²: B25 или B20 / C20 – C25 автоматичен прекъсвач

Ако печката е трифазна – трифазен автоматичен прекъсвач (3P)

➡️ B25 е най-често срещаният избор за 4 mm² и печка до 6.5–7 kW

4. Начин на свързване (контакт или твърда връзка)
Ако ще е твърда връзка (директно в клемна кутия):

Използва се термоустойчива клемна кутия

Кабелът завършва с накрайници тип „лужене“ или накрайник-гилза

Ако ще се използва контакт тип Шуко – не е препоръчително за печки >3.5 kW – ползва се специален печков контакт (ако е еднофазна) или трифазен контакт CEE 5-пинов

🟩 Заключение
За 5 метра до печка, кабел 4 mm² е напълно подходящ, ако:

Печката е трифазна или еднофазна с умерена мощност (до 7 kW)

Използваш автоматичен прекъсвач B25/C25

Полага се качествен кабел (NYM, ПВВ) в добри условия

Свързването е правилно изпълнено – клеми, изолации, захват

Ако кажеш точния модел или мощност на печката и дали е еднофазна или трифазна, ще направя точна проверка с номинален ток и кабел.

Та извода е по-добре да разчитам на чатбота да ми обясни нещата отколкото някой да каже - Абе слагай и така става.
chapara - майстор
Браво, действай тогава.
Та каквл беше питането ти?
Всичко ти е ясно👍
Успех.

П.С. В ЮК можеш ли да си направиш инсталацията сам, какво казва чатбота?🙄😉
stefanjor - специалист
чет юли 10, 2025 9:31 amStunks написа:
...
Та извода е по-добре да разчитам на чатбота да ми обясни нещата отколкото някой да каже - Абе слагай и така става.
Не, чат бота Ви изнася повече защото не Ви хока, когато задавате глупави въпроси.
И не ме разбирайте погрешно- не казвам, че сте глупав просто, когато не си специалист в дадена област, е напълно нормално да зададеш глупав въпрос.
Проблемът е когато Вие и всички не понасящи критика се фръцнете още след първото мнение и започнете да обвинявате останалите, че не Ви помагали.
Ако за миг успеете да си подтиснете егото и се опитате да си зададете правилно въпроса, с изненада ще установите, че голяма част от пишештите тук са добронамерени и "отворени" да помагат безвъзнездно.
Хайде със здраве.
И като свършите работата може да пуснете тема тук "Направи си сам с ChatBot" ще сте първият във форума и ще останете в историята...
MamaMy - майстор
Да бе, не помагаме! А този чат бот от къде ги чете тези формули и готови данни? Да не мислите, че ходи да чете в библиотеката? Дори и там да чете, там няма данни дадени за консумацията на домашна готварска печка например. Всичко това е споделен жизнен опит от някой който той търси и намира вместо Вас, защото вас ви мързи. :)
Stunks - напреднал
пет юли 11, 2025 9:24 amstefanjor написа:
чет юли 10, 2025 9:31 amStunks написа:
...
Не, чат бота Ви изнася повече защото не Ви хока, когато задавате глупави въпроси.
И не ме разбирайте погрешно- не казвам, че сте глупав просто, когато не си специалист в дадена област, е напълно нормално да зададеш глупав въпрос.
Проблемът е когато Вие и всички не понасящи критика се фръцнете още след първото мнение и започнете да обвинявате останалите, че не Ви помагали.
Ако за миг успеете да си подтиснете егото и се опитате да си зададете правилно въпроса, с изненада ще установите, че голяма част от пишештите тук са добронамерени и "отворени" да помагат безвъзнездно.
Хайде със здраве.
И като свършите работата може да пуснете тема тук "Направи си сам с ChatBot" ще сте първият във форума и ще останете в историята...
Хаха какво его бе!? Та тук са все такива хокащи и надути пенсионери ве. Та те още са във времената на априлския пленум докато светът върви със страшни темпове и даже чатбота се вкарва в образователната система.А да не говорим че 90% от ИТ сектора се спихва и ще останат само АИ инженери.
Факт
А да,всеки идиот в ЮК знае че фазата е винаги дясно....ама това са подробности :-D
съб юли 12, 2025 9:08 pmStunks написа:
Хаха какво его бе!? Та тук са все такива хокащи и надути пенсионери ве. Та те още са във времената на априлския пленум докато светът върви със страшни темпове и даже чатбота се вкарва в образователната система.А да не говорим че 90% от ИТ сектора се спихва и ще останат само АИ инженери.
Факт
А да,всеки идиот в ЮК знае че фазата е винаги дясно....ама това са подробности :-D
Аааади ве!!!
До 45 бях безсмъртен. До тук- Хаха.
После ми стана скучно, та слезнах на Земята, Хихи!
Ще ти дойде реда, вервай, освен ако не ти се случи случка! Стигнахме ли до Маха?!
Хаха-маха, туй то! Като "дойдеш на моя", на мен ще ми е през Оня. Ако стигнеш до там.......Хаха!

Аа аз кога ще стигна?!!! Майката си е .......
Stunks - напреднал
съб юли 12, 2025 9:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Факт
Аааади ве!!!
До 45 бях безсмъртен. До тук- Хаха.
После ми стана скучно, та слезнах на Земята, Хихи!
Ще ти дойде реда, вервай, освен ако не ти се случи случка! Стигнахме ли до Маха?!
Хаха-маха, туй то! Като "дойдеш на моя", на мен ще ми е през Оня. Ако стигнеш до там.......Хаха!

Аа аз кога ще стигна?!!! Майката си е .......
Виждам че от трудния живот в Бг ти е трудно да повярваш че има и други хора на тая планета с по-различен бит и култура от твоя...... :-D
hidrazin - майстор
А да,всеки идиот в ЮК знае че фазата е винаги дясно....ама това са подробности
А да, всички запознати поне малко знаем идиотската "електротехника" в ЮК.
Знаем и идиотската им ВиК система с отделни кранове за топла и студена вода.
Дори Русия мина към европейската система за електрозахранване...
Включително и тъпанарите от Белгия дето ни нанесоха такава неадекватна система за електроснабдяване, че още има остатъци от нея...
по-добре да си донеса нещата щото има големи намаления па може и да бучна Юк контакти и др. понеже има промоция на едро за под 50 пени бройката
Ми докарай си. Поне ще има на какво да се хилим в несвяст. :-D
:partyman:
P.S. Преди години една "дама" връщаща се от САЩ беше решила да си докара всичките си боклуци от там в БГ.
Търсеше "преобразуватели", трансформатори ... Накрая се оказа че трябва за къщата си в БГ да си поръчка ... трансформатор.
И никакъв шанс да си подмени уред или да си купи нов такъв от България или ЕС.
До живот с хамерикнаските уреди дето си е донесла, или нови купени и доставени от Хамерика...

Тема "spam - Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: