вт юли 15, 2025 10:36 pmBaлepu написа: Доста очевадно (затова и не се включвах до сега) – няма как "же-зето" да е в ред (да има връзка "нулата" на контакта с корпуса на пералнята) и да измерваш такова сериозно напрежение (колкото и високоомен да е уредът). Нищожният ток който измерваш (а не е много разумно по принцип да се прави в такива случаи), говори, че е по индукция или капацитивен и не би трябвало да го отчиташ ако реално има връзка между "нулата" на контакта и корпуса на пералнята.Това е проблема затова и съм писал тук. Нямам обяснение. Пак ще кажа контакта е занулен. Едното гнездо без прекъсване на нулата, другите разбира се са с мостове но и в двате гнезда резултата е един и същ.
Там е "заровено кучето".
Козл я ми го обясни това с по прости думи. Да разбирам че имам "офазяване" на пода или "офазяване на нулата" т.е потенциална ралика между пода и нулата. Има някакъв резон вероятно ко е така защото когато стъпя на пластмасова подложка и се хвана за пералнята спира да пищи тестера. Пак на подложката без да пипам пералнята пищи. Когато стъпя на земята тестера пищи без значение дали съм се хванал или не за нея.