• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
вт юли 15, 2025 10:36 pmBaлepu написа:
Доста очевадно (затова и не се включвах до сега) – няма как "же-зето" да е в ред (да има връзка "нулата" на контакта с корпуса на пералнята) и да измерваш такова сериозно напрежение (колкото и високоомен да е уредът). Нищожният ток който измерваш (а не е много разумно по принцип да се прави в такива случаи), говори, че е по индукция или капацитивен и не би трябвало да го отчиташ ако реално има връзка между "нулата" на контакта и корпуса на пералнята.
Там е "заровено кучето".
Това е проблема затова и съм писал тук. Нямам обяснение. Пак ще кажа контакта е занулен. Едното гнездо без прекъсване на нулата, другите разбира се са с мостове но и в двате гнезда резултата е един и същ.
Козл я ми го обясни това с по прости думи. Да разбирам че имам "офазяване" на пода или "офазяване на нулата" т.е потенциална ралика между пода и нулата. Има някакъв резон вероятно ко е така защото когато стъпя на пластмасова подложка и се хвана за пералнята спира да пищи тестера. Пак на подложката без да пипам пералнята пищи. Когато стъпя на земята тестера пищи без значение дали съм се хванал или не за нея.
kozl - майстор
ср юли 16, 2025 8:34 amsilent написа:
Козл я ми го обясни това с по прости думи. Да разбирам че имам "офазяване" на пода или "офазяване на нулата" т.е потенциална ралика между пода и нулата. Има някакъв резон вероятно ко е така защото когато стъпя на пластмасова подложка и се хвана за пералнята спира да пищи тестера. Пак на подложката без да пипам пералнята пищи. Когато стъпя на земята тестера пищи без значение дали съм се хванал или не за нея.
Покажи го този тестер, вероятно безконтактен.
Ето и подобна тема за "фазо-тестери" :-D
Аз за това вписах питанка за това какъв е пищящия тестер :roll:
Наблегни повече на измерванията с мултицет. Зарежи това безконтактно пищяло.
Според мен нещо си в заблуда с измерванията с мултицета - писал съм защо.
Както вече писах нейде из форума тока от масата на USB към към занулена защитна пластина от контакта измерих 0,09mA (напрежение 115V) и ме жилкаше леко - така ме накара да измервам стойности. Тока който си измерил м-у корпус пералня и нула е 20 пъти по-голям.
Но за да има такъв потенщиал м-у копрпус и нула, значи връзката корпус-нула липсва или е с голямо съпротивление.
Какво включва тази връзка :?
1. Добра връзка нула със защитните пластини
2. Добър контакт на щепсела със защитните пластини
3. Изправност на ЖЗ проводника от щепсела до буксата на пералнята
4. Изправност на вътрешните връзки на ЖЗ в пералнята
В някакъв фантъзи сценарий ако има прекъсване по т.3, което според състоянието на кабела прави така, че ту има, ту няма връзка може да внесе заблуда за изправност при измерване в някакво състояние на кабела, а в друго състояние връзката я няма.
Та ако пак измерваш утечка и потенциял, направи го при еднакво състояние на проверяваното и м-у корпус-защитни клеми в контакта и м-у корпус-нула в контакта.
Baлepu - специалист
Ще го по'n'-тя и аз:
измери съпротивлението между краче на пералнята и пластина (в съседен отвор) на тройния контакт, при включен щепсел на пералната.
Направи го при изключено АП на този токов кръг.
И ни покажи, моля, (шашавия) тестер.
silent - майстор
Ето го тестера https://vikiwat.com/tester-bezkontakten ... 0o6qFW3J7z
Това е мултицета https://www.emag.bg/cifrov-multicet-uni ... DJFTL1BBM/
Тестера въобще не ме притеснява че пищи и ако не бях измерил тези 1,8мили ампера и 110V разлика между крака на пералнята и нулата в съседното гнездо на контакта въобще нямаше да му обърна внимание и нямаше да пиша. Просто не мога да си обесня тока и волтовете при занулен контакт.
Ще направя измерванията при първа възможност. Сега видях какво сте написали за тестера и въобще не съм съгласен. Този тестер го имам от 20г.и съм отметнал много работа с него вкл. съм хващал утечка от оголен кабел на лампа в баня замазан в тавана без изолация. Жената беше изтичала гола от банята като се хванала за батерията. За съжаление не когато бях там щото си беше убаво парче. Та за разлика от вас въобще не мисля че е безполезен уред.
iliya_i - майстор
Хайде сега измери следните напрежения, между:
1) Нула на контакта и занулителните му пластини;
2) Фаза на контакта и занулителните му пластини;
3) При включен щепсел - нула на съседен контакт и занулителна пластина на щепсела;
4) При включен щепсел - нула на съседен контакт и занулителна пластина на щепсела;
5) Крачето на пералнята и занулителните пластини на контакта.

Повтори същото, като преместиш щепсела на съседен контакт и напиши напреженията тук.
Мериш с волтмеръра контактно. Безконтактното недоразумение ще го ползваш след като се разреши проблема.
prasse - специалист
пон юли 14, 2025 12:03 pmsilent написа:
Ще огледам пак и ако не открия нещо което се съмнявам да открия ще пусна тройка мостовак и ще пусна втората нула директно от таблото. Ще пробвам и с удължител да я захраня от друг контакт и ще пиша пак.
Колега silent, щеше да споделяш резултати... Какво стана?
silent - майстор
ср юли 16, 2025 6:25 pmiliya_i написа:
Хайде сега измери следните напрежения, между:
1) Нула на контакта и занулителните му пластини;
2) Фаза на контакта и занулителните му пластини;
3) При включен щепсел - нула на съседен контакт и занулителна пластина на щепсела;
4) При включен щепсел - нула на съседен контакт и занулителна пластина на щепсела;
5) Крачето на пералнята и занулителните пластини на контакта.

Повтори същото, като преместиш щепсела на съседен контакт и напиши напреженията ук.
Мериш с волтмеръра контактно. Безконтактното недоразумение ще го ползваш след като се разреши проблема.
1............0V
2........228V
3............0V
4............0V
5.......110V краче към съседна занилителн пластина
6............0V краче към заземителната пластина на контакта в който е щепсъла.
В другото гнездо
1.......0V
2...228V
3.......0V
4.......0V
5...110V
6........0V
С изключен АП на токовия кръг няма утечка .....0V.
С обикновен разклонител не от ония дето колегата дебне да дойдат от огнена земя че само те са качествени.... в друг токов кръг няма утечка. краче към пластини на съседно гнездо на разклонителя... 0V.
С разклонител в друг токов кръг няма утечка краче към нула на проблемния контакт
Измерих всичко което се сетих и предложихте.
gogo7777 - майстор
ср юли 16, 2025 2:40 pmsilent написа:
Жената беше изтичала гола от банята като се хванала за батерията. За съжаление не когато бях там щото си беше убаво парче.
Казаха ти вече.....смени тестера и жената.
110 волта между корпус и нула няма как да има :wink:
silent - майстор
Първо ...Жената не беше моя...моята мога да си я гледам гола когато си искам ....слава богу все още...
Второ. ...Уж гледаш пък не виждаш....уж четеш пък не разбираш.
kozl - майстор
ср юли 16, 2025 7:38 pmsilent написа:
5.......110V краче към съседна занилителн пластина
6............0V краче към заземителната пластина на контакта в който е щепсъла.
Ако действително е така и 5 . и 6. са от корпус на пералнята, контакта не е занулен.
Т.е. нулата не е свързана към защитните пластини на шукото.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Утечка на корпуса на комб.пералня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: