Нужният ампераж го смятам така 1000w:220v=4.54A Ако приемем, че за 1Kw са нужни 4,5A тогава за бойлер 2Kw Автоматичен предпазител 16А голям ли е ? Мисля да го сменя с 10А - искам да съм сигурен, че ако има утечки по тялото на бойлера, предпазителя по-лесно (бързо) ще се изключи !
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MohicanSQL
- специалист
10 мнения в "Бойлер Kw - АП"
Трифон П.Трифонов
- майстор
Като се абстрахираме от размислите, сметките в началото са вярни- 10А.
MohicanSQL
- специалист
чет юли 24, 2025 6:40 amТрифон П.Трифонов написа: Като се абстрахираме от размислите, сметките, в началото са вярни- 10А.Значи Автоматичния предпазител беше 24А. Смених го с 16А. Той е за всичко в банята, където има : проточна чешма и духалка на стената. И двете са по 2Kw. Заедно с бойлера да общо 6Kw. Само за кратко ги пробвах да работят заедно, но предпазителя не падна - що така ? Но подчертавам, трите електроуреда са вързани за един АП, но при ежедневна употреба никога не включваме повече от един уред, който е 2Kw.
MamaMy
- майстор
Първо сметките. Напрежението у нас е 230 волта. Второ, предпазителя не пази уредите, той пази кабелите на инсталацията. Трето, ако един бойлер е занулен качествено, няма начин да се получи утечка на корпуса защото това ще е директно късо съединение и ще падне АП-то. А това да отпадне 0 или да разменят фаза и 0 е едно на 100000.
Ако обаче все още се притеснявате, монтирайте в коридора малко табло с истински ключ за ДИН шина и една ДТЗ
Ако обаче все още се притеснявате, монтирайте в коридора малко табло с истински ключ за ДИН шина и една ДТЗ
kozl
- майстор
чет юли 24, 2025 6:27 amMohicanSQL написа: Нужният ампераж го смятам така 1000w:220v=4.54A Ако приемем, че за 1Kw са нужни 4,5A тогава за бойлер 2Kw Автоматичен предпазител 16А голям ли е ? Мисля да го сменя с 10А - искам да съм сигурен, че ако има утечки по тялото на бойлера, предпазителя по-лесно (бързо) ще се изключи !
MohicanSQL написа:Първия цитат не е за нужния предпазител. (1+2+2)*1000/220=22,7А та без компромиси 25А.чет юли 24, 2025 6:40 amТрифон П.Трифонов написа: Като се абстрахираме от размислите, сметките, в началото са вярни- 10А.Значи Автоматичния предпазител беше 24А. Смених го с 16А. Той е за всичко в банята, където има : проточна чешма и духалка на стената. И двете са по 2Kw. Заедно с бойлера да общо 6Kw. Само за кратко ги пробвах да работят заедно, но предпазителя не падна - що така ? Но подчертавам, трите електроуреда са вързани за един АП, но при ежедневна употреба никога не включваме повече от един уред, който е 2Kw.
Тази "проточна чешма" какво търси при бойлера

Ако е 2 кВ трябва да е обемно-проточна, ама това за мен си е бойлер с обем 5-10-15 литра, който не е под напор.
При ежедневна употреба логично е да не ползвате топла вода от бойлера и от "проточната чешма" едновременно, но ако бойлерът е включен да загрява и някой пусне чешмата, то това са 2 консуматора едновременно и ако му е студено в банята

Е има начини, преживял съм такива.
Първо пусках 2 печки по 2 кВт да се нагрее банята. После ги махам и се къпя с проточен бойлер 6 кВт на тъмно да не хлопне АП-то

Трето - ракия 10 кВт за въстановяване от измръзването

DundyTheCroc
- майстор
Колко квадрата кабел стига до банята, АП се слага според сечението му?
16А му трябва малко време да падне от претоварване, не става мигновено като при късо съединение, всеки производител дава криви на изключване как се държат предпазителите при различен ток във времето.
16А му трябва малко време да падне от претоварване, не става мигновено като при късо съединение, всеки производител дава криви на изключване как се държат предпазителите при различен ток във времето.
aleksnp
- специалист
чет юли 24, 2025 12:50 pmMamaMy написа: едно на 100000.Скоро сменяха старата улична мрежа с усукан кабел. След приключване на работата и подаване на напрежение, всичките ми уреди със занулени корпуси, се оказаха офазени. Разбрах го, след като жена ми хвана дръжката на фурната и се разстресе, но успя да се откопчи. Захранването ми е трифазно. Изключих главният предпазител в уличното табло. Звъня на енергото и след два часа идват. Мерят в таблото на стълба и ми викат, че всичко е наред, нямало проблем, предпазителят бил изключил и го вдигнаха. Аз викам чакайте да включа една лампа и пак мерете. Включвам лампата и те пак мерят и гледат умно. Качиха се на стълба и смениха биметалната клема на нулата. Да, ама не. Смениха три биметални клеми, докато се появи нулата.
MohicanSQL
- специалист
чет юли 24, 2025 1:22 pmDundyTheCroc написа: Колко квадрата кабел стига до банята, АП се слага според сечението му?Кабела е 4х2 мостов.
DundyTheCroc
- майстор
Искаш да кажеш 2х4мм2, нали? Върни си АП 25А и спри да го мислиш.
aleksnp
- специалист
чет юли 24, 2025 1:33 pmaleksnp написа:Самоцитирам се, за да си допълня поста.чет юли 24, 2025 12:50 pmMamaMy написа: едно на 100000.Смениха три биметални клеми, докато се появи нулата.
И всеки път ме питаха, дали е дошла нулата. Умните хора от енергото, дори нямат консуматор, с който да разбалансират фазите и да измерят с уредчето си има ли нула или е избягала. Тоест, ако мен ме нямаше у дома, щяха да включат автоматичния предпазител и да си заминат, а жената, като хване дръжката на фурната и там да си остане.
Тема "Бойлер Kw - АП" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература