Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
Ще е еднакъв, когато няма утечка. При появяване на пробив към корпус токът на утечка може да протече през човек към земя.
MohicanSQL - специалист
чет юли 31, 2025 10:46 pmНиколов Н. написа:
"......Хубаво, но това TN-C го подхвърляш на лаик и не става ясно, три проводна инсталация ли трябва или заземяване. Нищото е това, което става ясно.
...."

Нищо ,не подвхърлям на никого!! Прочети по внимателно какво съм написал!!!
[/quote]

Прочитам. 5 реда и половина как другите не знаят нищо и 1 ред по темата как ставало с TN-C. Три латински букви с едно тире.
ПРИЛОЖИ СХЕМА
Николов Н. - специалист
След като един човек /лаик - по твое определение/не знае какво е TN-C, е излишно да се пише по темата. В противен случай утре ще четем името на лаика във пресата! А за схемата,за обща култура отвори нета или прочети в сайта какво е писано.
kozl - майстор
пет авг 01, 2025 12:57 amDundyTheCroc написа:
ДТЗ няма да сработи при двупроводна инсталация със зануляване, понеже тока по фазовия и нулевия проводник ще е равен.
Ако има утечка >тока на задействане на ДТЗ, през фазовия или нулевия проводник след ДТЗ, по посока ДТЗ-консуматор следва да изключи.

Някъде някой бе писал във форума, че комутирането на нулата при двупроводна инсталация не е рагламентирано у нас - това така ли е?

MohicanSQL в една друга тема вметна и случая, когато нулата не е нула. Ако ДТЗ-то е на двупроводна инсталация и нулата не е нула дали ще изключи ако има занулени уреди :?
Дали ДТЗ-то ще изключи на двупроводна инсталация при липса на нула и занулени (офазени) уреди :?
Baлepu - специалист
Ако ток посегне да удря човек ("стъпил бос на земята"), ДТЗ няма как да не изключи.
Ако имаш предвид прекъсната нула преди електронно ДТЗ, бирата е друга. Но при чисто механично предполагам нямаш съмнения,е ще изключи?
MohicanSQL - специалист
пет авг 01, 2025 8:40 amНиколов Н. написа:
След като един човек /лаик - по твое определение/не знае какво е TN-C, е излишно да се пише по темата. В противен случай утре ще четем името на лаика във пресата! А за схемата,за обща култура отвори нета или прочети в сайта какво е писано.
Е ако не съм лаик за какво пиша тук. Или по някаква си твоя логика реши, че щом пиша тук , значи и Аз съм жичкаджия.
Николов Н. - специалист
Един НЕ поискан съвет: ТОКА убива!!! Нещата в битовата 220В. електротехника не е за лаици. Казвам ти го като професионалист / не като жичкаджия!!! /,а ти го разбирай както решиш-като съвет или обида.
mika - специалист
пет авг 01, 2025 7:08 amMohicanSQL написа:
Три латински букви с едно тире.
ПРИЛОЖИ СХЕМА
За да разберете какво ви говорят колегите, все пак ще трябва да положите някакви усилия.
Като начало може да напишете трите латински букви с едното тире в търсачка.
Професионалиста май научи кое убива?!
viewtopic.php?f=11&t=74148&p=1200140&hi ... 8#p1200141
Дори той, докато "чете интернета".
Надявах се да предложи, работеща схема, по конкретния казус...Уви, само приказки.
MohicanSQL - специалист
пет авг 01, 2025 12:11 pmmika написа:
пет авг 01, 2025 7:08 amMohicanSQL написа:
Три латински букви с едно тире.
ПРИЛОЖИ СХЕМА
За да разберете какво ви говорят колегите, все пак ще трябва да положите някакви усилия.
Като начало може да напишете трите латински букви с едното тире в търсачка.
И защо мислиш че не съм ги положил тези усилия в търсачката. Но човека вместо да говори по същество, първо обеснява нашироко как другите не разбирали нищо, после ми вменявай, че съм бил комплексиран, тока убивал и тем подобни. Една камара писаници, но по темата само "TN-C" и туй то. Напопържа как другите се учели от Гугъл, но да съм се поинтересувал. Предложи TN-C, а там пише, че - "Нулевият проводник и заземителният проводник са комбинирани в един проводник (PEN). Използва се рядко (в световен план) поради рисковете от разрив на PEN проводника."

https://enevsolar.ltd/полезно/видове-си ... аземяване/

Тема "ДТЗ на двупроводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: