Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vlax - майстор
нед авг 24, 2025 1:44 pmzz_stefanov написа:
Хващай ротора с нещо меко на менгемето и отвивай.
Ако при тая ситуация ти се превърти оста с колектора то и при работа ще се случи. Нищо не губиш.
+1
:partyman:
Николов Н. - специалист
съб авг 23, 2025 11:29 amНиколов Н. написа:
Много малко вероятно е елемента/тръбичката/ с шлиците и тази гайка да са изработени като едно цяло, защото при монтажа ще трябва да се завиват заедно с гайката/вътрешната/ на оста. Пластмасата е срещу саморазвиване. Хвани на менгеме шлиците,но с алуминиеви подложки и пробвай с подходяща тръбичка/ медна или бронзова,по възможност/ да избиеш назад тази външна гайка. Тя е сложена за ограничи ремъка да не излиза. Другия вариант е да опиташ развиване на външната гайка ,заедно с вътрешната. Пробвай дали не е с лява резба. Все пази уйня е сглобена по някакъв начин,нали?
riki888 - специалист
нед авг 24, 2025 1:49 pmvlax написа:
нед авг 24, 2025 1:44 pmzz_stefanov написа:
Хващай ротора с нещо меко на менгемето и отвивай.
Ако при тая ситуация ти се превърти оста с колектора то и при работа ще се случи. Нищо не губиш.
+1
Опасявам се че ще се смачкат ламелите на ротора - това е пакетът който е сглбен от ламелите, върху
него е навит проводника на ротора.
Аз опитах следното. Хванах външната гайка на менгемето, омотах ротора с един парцал и се опитах с ръце да развивам. Не се получава. Май трябва по-голямо усилие.

За сега съм на пауза. Докато ми писне от него и го счупя. Нямам решение и това е.
Мисля си дали да го поръчам от Румъния. Или да купя нова фреза.
Въпросът е финансов.
Цената на нова фреза срещу цената на резервния модул.
Срещу цената на една лопата.
Благодаря на колегите които се включиха.
zz_stefanov - майстор
Ми в завода където е завивана гайката къде според теб са я контрирали. Затова ти казахме мек материал с който да се разпредели равномерно усилието по челюстите.
ESPACE - майстор
Tакива неща се развиват и завиват с удар, гайковерт, импакт драйвер. Ще съсипеш ротора. Дай го на някой който знае как се прави.
vlax - майстор
Според мен или не напъваш достатъчно или в грешната посока.Занеси го на един читав стругар той знае къде и как да го хване на струга.Даже и вътрешната гривна на лагера ще ти махне.Пък ако ти се вижда скъпо после ти си набий новия лагер.Аз бих сменил и двата лагера.И задължително ако имаш възможност нова гайка с пластмаса.Все пак ремонта е по-евтин от нов двигател.
Alternative AI - специалист
Докога ще развивате нещо, което не се развива? Ремъчният вал вероятно е застопорен към оста чрез шпонка или шлици.
Изважда се целия ротор и всичко ще придобие кристална яснота. "Донабива" се счупеният лагер барабар с вала докато се покаже гайката. Развива се гайката, маха се вала, изтегля се лагера /едва ли е набит/ и после всичко се сглобява в обратен ред.
zz_stefanov - майстор
Оста е гладка. Лагерът най вероятно е притиснат от втулката с шлиците и е с такъв допуск че да се извади на ръка.

Тема "Лагер на електрическа градинска фреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: