съб окт 25, 2025 9:55 pmhidrazin написа: И стига сте наричали мостовия проводник ПВВ-МБ1 кабел!Да, прав сте! Мостов проводник!
![]()
съб окт 25, 2025 7:31 pmmika написа: Глупости?От тук изброените неща виждам само един недостатък които всички рекламират ,че трудно се работи с него като се заголва и т.н
Добре, ще се опитам да се обоснова.
1 Целта на моста в този кабел е за закрепване с пирони, което не съм виждал да се прави от години.
2 Плоскостта му пък е с цел пестене на мазилка, защото е направен за повърхностен монтаж без канали. Тук не мога да преценя дали мазилка по-дебела с 5 мм (приблизителната дебелина на кабела) излиза по-евтино от изрязването на канали. Но това, че жилата не са усукани а вървят паралелно определено не е добре - могат да се топят без да стане късо съединение.
3 Направата на равнинни завои с този кабел е трудоемка работа, защото е забранено усукването и прегъването му, а ако трябва пояс от 5-10 кабела вървящ хоризонтално да завие вертикално става истински кошмар. На практика повечето монтажници теглят една майна на закона и прегъват кабелите, което скъсява живота им.
4 Зачистването на това недоразумение също е проблем. За цветовете на изолациите се гадае по напречното сечение, защото е почти невъзможно да се свали само външната изолация. Това плюс ограничената светлина по обектите увеличава грешките при свързването на разклонителните кутии.
5 Невъзможността да се премахне само външната изолация прави проблемно и правилното използване на клеми Ваго 2273, защото няколко милиметра от вътрешната изолация би трябвало да влезе в клемите.
6 Кабела трудно се зачиства със саморегулируеми стрипери и за целта се използват клещи, чието погрешно регулиране може да направи насечка на жилото, която при спайка (все още се намират хора които да я използват!?) да го прекъсне в основата без това да се забележи.
7 От всички инсталационни кабели този е с най-слаба изолация 220/380V, а качествово на един кабел е основно неговата изолация.
8 Забранен е за полагане върху стоманени конструкции, също и за захранване на аварийно и евакуационно осветление (защо ли?)...
Мога да изброя още недостатъци, но са незначителни и затова преминавам към предимствата.
Единственото предимство на мостовака за което се сещам е неговата цена. Колкото обекта е по-голям, толкова по-изгоден става този кабел за предприемачите, а те го купуват не от немотия. Оттам идва и горното ми определение за него![]()
Разбира се всеки има право на мнение и аз само споделям моето - боклук!
Да дам и аз моето 5....
Мостовия пр. си е с точното предназначение!
Цената му е незначително по малка но на база общия метраж се усеща осезателно....НО да копаеш канали и да вграждаж ним кабел в тухлите на големи обекти просто скоро време не го виждам пък и според мен няма и смисъл а от там и цената хвръква яко.... труд +консумативи +време!
Не зная по какви обекти сте работили но при това естество на работа тука аз скоро не виждам да се мине на друг вид кабел освен плоския!
5,6мм се усеща осезателно при мазилка особено зидарията ако е направена добре което означава не много крива но равна щото да видиш майки по стените на големите обекти е кауза пердута.
Ето диаметрите на кабела айде сега да видим какво се случва при размер примерно 4,6мм! Добавяме скобата +2,3 мм ,+ 2,3, мм още понеже няма как да го изпънете плътно към стената и задължителните минимални 10мм на мазилката която трябва да го покрие и става долу горе около 2 см мазилка което е приемливо като разходна норма.Това го пиша ако някой предпочете да използва друг вид кабел хванат по същия начин без да го вгражда .
Изолацията въпреки ,че пише 220/380 е с изпитв. напрежение 2 kv и пак си е с точното предназначение!
Друго казвате за топенето ....то ако е направено всичко с правилните предпазители и оразмерено като трябва това да се случи шанса е минимален! ПВВМ Б 1 2,5 вграден в стена му дават 19 А допустим ток ...но това е горна граница която не е за предпочитане .Така ,че този кабел защитен с 16А предпазител има много дълъг експлотационен срок!
Тука да вметна и нещо много важно .....с различните мостови пр. се работи по различен начин имам предвид дали са турски, български, китайски и незнайни от къде!На едните изолацията се маха много лесно цепи се добре можеш да оставиш долната без никакъв проблем докато другите са си мъка.
Споменахте за Ваго клемите......къде се използват при този вид монтаж?
Забранено е такъв тип клема да се използва в разпрелителна кутия без контрол на достъпа сиреч замазана в стената някъде с един тон прахоляк и мазилка вътре.Ако кутията е открита МОЖЕ или поне да и се вижда капачката(грозна работа).
А и друго
п.п. и аз не съм кой знае какъв фен на мостовия ....но белия ми дроб и здравето ми са по важни