• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Та,да обясня по-човешки.Имах трифазен генератор,но той изгоря.Има изградена линия със ум.бушон и табло към къщата направено от квалифициран техник,на който съм платил,и организирал множество банкети.Но той почина.Със всеки друг с когото говорих в околията,беше отзивчив колкото във форума.Нямам проблем с инсталация и свързване.Агрегата е полеви и от там идва плаваща нула,което обърква соларния инвертор ,който също е в системата.Както казах,ако някой може тези дни да дойде и да го направи с радост ще си платя,ако не просто моля за указания.За вас не е сложно.Но няма да хвана нулата от мрежата както ме посъветва тукашен бивш електротехник.Благодаря.
вт дек 23, 2025 7:03 pmapolon.1968 написа:
... бивш електротехник...
!!!
Baлepu - специалист
вт дек 23, 2025 7:03 pmapolon.1968 написа:
Но няма да хвана нулата от мрежата както ме посъветва тукашен бивш електротехник.Благодаря.
:? Как ли си го представяш това "хващане"? Инсталацията ти е с "хваната нула". Искаш да кажеш, че за нищо на света не би оставил въпросната нула неразвързана, при включване на агрегата? Добре, а нас какво ни питаш? Да ти кажем "заеби го този бивш електротехник"?
За теб има ли разлика между "зануляване" и "заземяване"? Ако - "да", в какво се изразява?
идва плаваща нула,което обърква соларния инвертор ,който също е в системата.
И него ли ти го е монтирал починалият ел. техник?
hidrazin - майстор
вт дек 23, 2025 6:43 pmapolon.1968 написа:
Защото тукашен такъв,ми даде идея да взема нула от инсталацията на къщата.Дори и аз мисля ,че не е добре!
Съдейки по постовете ти - НЕ Е ТВОЯ РАБОТА както да взимаш, както и даваш НУЛИ и ФАЗИ от където и да е до където и да е.
Толкова ли бързаш да отидеш при оня електротехник дето вече го няма?
Айде, тее те яли кучетата. Ама покрай тея простотии може при оня електротехник да отидат и ... деца, жени...

Оди в Плевен или Ловеч и търси кой да го оправи...
:partyman:
Това последното е от вашия форум "КАПАЦИТЕТИ"явно като всички българи,нарочно не го пиша със главни букви,не сте тук за да помагате,а да се подигравате и оплювате.Това ако са "капацитет,майстор,специалист" затова не ви викат.!
hidrazin - майстор
вт дек 23, 2025 11:31 pmapolon.1968 написа:
Това последното е от вашия форум "КАПАЦИТЕТИ"явно като всички българи,нарочно не го пиша със главни букви,не сте тук за да помагате,а да се подигравате и оплювате.
Видно от снимката която си сложил си на грешното място - МАЙСТОР ПЛЮС
Сега вземи тъпия телефон и виж най-отдолу на страницата.
Там има "Смени дизайн" - направи го на "OLD" и ще имаш щастие.
С преминаването на "OLD" ще влезеш в истинския и полезен форум... :)
Не в недоразумението МАЙСТОР ПЛЮС...
вт дек 23, 2025 11:31 pmapolon.1968 написа:
Това ако са "капацитет,майстор,специалист" затова не ви викат.!
Пак объркване между "Направи си сам" и "Майстор Плюс".
Две отделни неща са.
Във форума "Направи си сам" нещата си ги правим ... сами. И даваме идеи когато е приложимо.
И в тоя форум НИКОЙ не ни ВИКА и нищо НЕ ПРЕДЛАГАМЕ срещу пари. Безплатно е...

Друга бира е МАЙСТОР ПЛЮС - разни некадърници си предлагат услугите срещу заплащане.
Форум "Направи си сам" няма нищо общо с тях.

Успех и дано ... стоплиш... :-D
:partyman:
aleksnp - специалист
Не се занимавай със заземления. Използвай нулата от енергото.

https://konner-sohnen.com/blogs/article ... generators
prasse - специалист
ср дек 24, 2025 6:35 amaleksnp написа:
Не се занимавай със заземления. Използвай нулата от енергото.

https://konner-sohnen.com/blogs/article ... generators
Не исках да се намесвам, защото ще настане лют спор (както в една друга тема), ама ти казвам да не правиш това никога!!!
И тези рисунки от този сайт ги забрави!

https://www.gli.government.bg/bg/taxono ... /node/5279 - ЕНЕРГЕТИК ПОПАДА ПОД ОБРАТНО НАПРЕЖЕНИЕ

Недопустимо е използването на принадлежащия на обществената захранваща мрежа заземител или свързан с него защитен проводник за присъединяване към заземяване на собствен генератор.
При такова свързване съществуват най-различни сценарии за създаване на реална опасност от предаване на висок потенциал към мрежата на ЕРП и застрашаване безопасността на работниците по линията на мрежата (нали нямаме ток в момента, има авария, Енергото работят по съоръженията, а ние работим на генератор...). Особено тези, нищо неподозиращи работници, работещи на стълб и още повече - работещите по високата страна на уж "обезточения" трансформатор. Само 1VAC, подаден обратно към трафа предизвиква опасните 50VAC във високата страна. Ами ако по нея работи някой и е забравил да извърши заземяване (на работното място от всички страни!)?

Недопустимо е две различни TN системи, едната обществена, другата автономна (собствена) да ползват общ проводник и то той да е този на обществената!!!!!!! PEN-проводникът (или РЕ-проводникът, ако въобще някога и някъде имаме система TN-S) не е Ваш и не е предназначен да си свързвате генериращите опасни напрежения домашни боклучави машини към него.

Ако все пак някой е решил да прави подобна ненужна и напълно безсмислена глупост, единственото допустимо решение е заземяване на полюса на източника на собственото захранване (генератора) през собствен заземителен контур и заземителна система, различни от системата на ЕРП! Т.е... (не мога да повярвам, че го казвам!) да направи забраненото и недопустимо от правилниците отделяне от собствения (на къщата) заземител на PEN-проводника, идващ от захранващата мрежа на ЕРП. Само така може да се осигури пълно отделяне от обществената мрежа. Всъщност, такова прекъсване на PEN-проводника би трябвало да се направи дори и при система IT, защото ако не се прекъсне, евентуална повреда в изолацията (първа повреда, втора повреда...) и корпусно съединение, също би предизвикала възможност от предаване на опасен потенциал в оществената мрежа!!!

Не разбирам, защо изобщо е необходимо да се прави това извращение!?!? Пълни глупости!!

Някой знае ли какъв е смисълът на TN системата, изобщо? Защо се прави, защо е въведена, защо се използва земята?
И има ли логично обяснение, защо да се прави такава система за захранване на една къща, където разстоянието от генератора до къщата е от порядъка на не повече от 10 метра и поради това нищожно разстояние всичко е заземено в една точка, а системата е в затворен проводников контур? Какво се очаква в такава схема? Някога, еветнуално да протече ток на земно през заземителя ли? Никога! Освен да утрепете някой работник, друго нищо - пълна бесмислица е.
silent - майстор
Аз съм с двупроводна инсталация. На генератор напълно се откачам от мрежата и по фаза и по нула. Генератора не го заземявам. Генератора ми е Атлас Копко 3кв.инвертор. Нямам уреди изрично изискващи заземяване. Нямам бойлери индиректно заземени през водопровод.. Нямам други директно или индиректно заземени ел. уреди. Генератора е изолиран от земята. Засега при мен това работи. Споделям мнение и личен опит. Това не е съвет и не претендира за правилност. Всички ваши действия са си ваша отговорност.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: