• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
Вземи си драсни един грец и се загледай как от кондера ще протече ток през намотката на трафа :idea:
Практически ... премери напрежението на вторичната на траф без нищо. После с грец. И после - и с кондензатор. Или имаш готов отговор? По-високото напрежение е причина за протичане на по-голям ток при едно и също съпротивление. Или не? Не е ли нормално по-големият ток да предизвика по-голямо загряване при еднакво (вътрешно) активно съпротивление на вторичната на трафа? Дали разбра намека ми?
hidrazin - майстор
пон дек 22, 2025 11:51 pmFredfred7171 написа:
Здравейте, с какво е по различен от другите трансформатори..?
Ще го използвам примерно да направя регулируемо захранване от 30-0 волта..на празен ход не грее, пробвах го за 20-30 мин., друг е въпросът с товар какво ще стане, по-голям товар..примерно по мощно моторче..
Гледам си писал че си го пренавивал...
съб дек 20, 2025 10:00 pmFredfred7171 написа:
И двете навих по рецепта около 600 и нещо на първичната и 60-70 на вторичната
А като го пренавива махна ли магнитните шунтове между първична и двете вторични?
Предполагам да, ама все пак да попитам...

Иначе тези трансформатори имат възможно най-калпавия магнитопровод за да правиш каквото и да е от тях.
Особено пък за работа над 30 минути...
:partyman:
P.S. И в първична кога го пробваш ... ми свържи един амперметър и кажи колко е тока на празен ход бре.
Не някакви си му там ламБички... Те (ламБите) при пускане за са задруги неща/устройства.
От тъпия ФЕЙС - електротехника и електроника - НАЙН. :lol:
MamaMy - майстор
Още в третото мнение го питам за магнитите. Отговор няма. Не е лошо да си любопитен и да искаш да се научиш, но някой неща искат малко по-сериозна основа. Едно време имаше радио клубове. Отделно има в "Сандъците" едни сканирани книжки "193 български книги по радиотехника" които сме ги изяли с кориците и пак без специалното образование нещата не са същите. Четенето обаче не е забранено и ако ти е интересна темата, не само, че не тежи, но и увлича. Като ги изчетеш и изпробваш част от схемите ще може да кажеш вече, че си радиолюбител.
batkoce - специалист
вт дек 23, 2025 11:18 pmBaлepu написа:
Вземи си драсни един грец и се загледай ...
Няма да успея да обясня с писане във форума. Каня те в моята лаборатория, която е скромна, но все пак има достатъчно добра апаратура за изследване на един изправител. Вече съм си драсвал схеми и съм изследвал реални обекти. Освен това,за нещата които изписах, не съм се досетил сам, а първо съм изслушал обясненията на по-учени хора, например инженери по силова електроника, които имат опит в развойна дейност...

Извинявам се на автора на темата! Още не е дошъл моментът, да мисли за тези неща.
Baлepu - специалист
Споко, имам осцилоскоп, даже два. Как гледаш ток на него? Специално тока на заряд-разряд на филтровия кондензатор? Още по-интересно - как виждаш обратно течащия (загряващ) ток през трафа :cool: Защо просто не качиш снимка с разяснения?
Да уточним: твърдиш, че траф с прикачен изправител на вторичната и филтров кондензатор, грее повече на празен ход от само траф със захранена първична? И това може да се види с осцилоскоп? Колко е това Δt примерно за 1 час (за траф с каква мощност и ток на празен ход)? Не разглеждаме варианта с включен активен товар. За него ти обясних, защо се случва (надявам се си вдянал).
fbr - майстор
Кондензатор в променливотокова верига и кондензатор в постояннотокова верига са две различни вселени.
batkoce - специалист
ср дек 24, 2025 5:59 amBaлepu написа:
Споко, имам осцилоскоп, даже два. Как гледаш ток на него? Специално тока на заряд-разряд на филтровия кондензатор? Още по-интересно - как виждаш обратно течащия (загряващ) ток през трафа :cool: Защо просто не качиш снимка с разяснения?
Да уточним: твърдиш, че траф с прикачен изправител на вторичната и филтров кондензатор, грее повече на празен ход от само траф със захранена първична? И това може да се види с осцилоскоп? Колко е това Δt примерно за 1 час (за траф с каква мощност и ток на празен ход)? Не разглеждаме варианта с включен активен товар. За него ти обясних, защо се случва (надявам се си вдянал).
На празен ход нищо не грее, поне във вторична страна. За обратни токове не съм споменал нищо.

Направили сме два изправителя грец, захранени от два еднакви трафа. На единия изправител добавяме филтров кондензатор, достатъчно голям за да постигнем малки пулсации под товар. Вземаме два активни товара, например реостат. Включваме товарите и ги настройваме да консумират точно еднаква мощност, например 300 вата.
Естествено, формата на токовете и напреженията в двата случая ще са различни, но трябва да осигурим ефективната мощност върху товарите да е точно еднаква. Наблюдаваме как ще загряват диодите и трафовете. Причина за по-голямото загряване е формулата P=I^2*R, като Р е изгубената мощност в системата трансформатор-диоди, R е съпротивлението на проводниците в тази система, а I е токът който тече през вторичната намотка.
Токова сонда за 50 херца се прави лесно. Просто слагаме нискоомен шунт последователно на веригата и "гледаме" върху него с осцилоскопа. Там , където няма изправител ще видим, че формата на тока е познатата ни синусоида.
А какво ще видим там, където сме добавили кондензатор?
Baлepu - специалист
Ще видиш едни пулсации макар и съвсем незначителни дори и при липсата на товар. Това заради макар и незначителния обратен ток на диодите. Мислех, че точно този ток имаш предвид, че загрява вторичната допълнително. От теоретична гледна точка това е факт, но в реалността не се отчита.
Падът върху диодите ... 0,6V по, да речем 5А прави 3W. При 30V изходно напрежение, върху товара отдадената мощност ще е 150W. Съотношение 1:50 (2%). Или в единия случай от вторичната ще се консумират 150W, в другия - 153W. За това ли става дума? Помолих те да пишеш реални, конкретни числа - с колко градуса ще е по-топъл трафа след един час примерно?
Изобщо траф се смята приблизително. Оставят му се няколко навивки повече, с идеята след натоварване да се отмотаят ако напрежението е по-високо. То след изправяне и филтриране си е по-високо от ефективната стойност на променливото.
ср дек 24, 2025 8:21 amfbr написа:
Кондензатор в променливотокова верига и кондензатор в постояннотокова верига са две различни вселени.
А? Как се смята постоянен ток през кондензатор :cool:
fbr - майстор
А кой е споменал за постоянен ток през кондензатор.
Baлepu - специалист
ср дек 24, 2025 8:21 amfbr написа:
Кондензатор в променливотокова верига и кондензатор в постояннотокова верига
са две различни вселени.
"Постояннотокова верига" ще рече, че през такава тече постоянен ток. Защо там изобщо има кондензатор ако през него няма да тече ток?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Навит трансформатор ръчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: