Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
aleksnp - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
По непреъснатата нула.
Точно така. Нулата не се прекъсва никъде.
ср дек 24, 2025 4:25 pmaleksnp написа:
По непреъснатата нула.
Точно така. Нулата не се прекъсва.
Въх!
aleksnp - специалист
Въх!
Какво?
Lux Æterna - специалист
Само за протокола - трифазните инвертори не обичат да ги захранват монофазни агрегати с една и съща фаза ! Не знам какво не им понася, но премахнах един ум-шалтер и преправих едно табло да съм в мир с инсталаторите на соларна система с батерия и трифазен инвертор. Сега един монофазен агрегат 4,5kW стои разкачен за съвсем краен резерв.

Поздрави
Baлepu - специалист
Интересно но не схванах ... Би ли разяснил какво е за теб "монофазни агрегати с една и съща фаза"? Потенциалите на двата края на намотката на монофазен генератор са в противофаза (на 180°). Термина "фаза" е условен. При трифазен генератор/ниска страна трафо СН (Y), звездият център (заземен или - не) е приет за "неутрала". Моментните потенциали на така наречените "фази" са дефазирани на 120° една спрямо друга и на 180° спрямо неутралата. Та какво имаш предвид под "една и съща фаза"? Не те заяждам. Само моля за уточнение. Аз съм с впечатлението (от четено тук-там, не от практика), че причината е друга, но ми е интересно да разбера твоето виждане. Само - пробвай с повече аргументи ... по-подробно.
prasse - специалист
ср дек 24, 2025 4:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср дек 24, 2025 4:25 pmaleksnp написа:
По непреъснатата нула.
Точно така. Нулата не се прекъсва.
Въх!
Просто съвет... Вярвай на интуицията си и ума си, а не на енергаджийски соц-девизи от рода на "Нулата не се прекъсва". То е ясно за всички, че не се прекъсва... Да не би да падаме от небето?
Виж, при присъединяване на преносим генератор към каквато и да било съществуваща мрежа трябва много, ама много да се мисли за останалите!!
hidrazin - майстор
И вместо да се дърлите и да пишете ... простотии, що не вземете да ПРОЧЕТЕТЕ ???
Писано е много и има правилните решения.
Пък и търсачката във форума работи и ... четенето тук все още не е забранено. :-D
:partyman:
Lux Æterna - специалист
Към @Валери - това, което бях сътворил за един приятел с трифазно захранване на къщата е, че ум-шалтера чрез мостове подаваше една и съща фаза от монофазния агрегат към неговите три фази. Толкова ли сложно говоря :? ? Инсталаторите на соларната система, с които се опитах да проведа нормален разговор ми заявиха, че инвертора Deye не понася да му се подава една и съща(еднородна) фаза на трите входа и разговора приключи до там. Чакаха ме да си приключа работата по таблото и тогава те започнаха да работят.

Поздрави
hidrazin - майстор
ср дек 24, 2025 10:43 pmLux Æterna написа:
Инсталаторите на соларната система, с които се опитах да проведа нормален разговор ми заявиха, че инвертора Deye не понася да му се подава една и съща(еднородна) фаза на трите входа и разговора приключи до там. Чакаха ме да си приключа работата по таблото и тогава те започнаха да работят.
И в крайна сметка какъв е резултата?
:partyman:
Lux Æterna - специалист
Аз се включих в темата по простата причина, че стартиращият темата заяви, че е разполагал с трифазен агрегат, който е изгорял. По каква причина не стана ясно. Впоследствие се заяви наличието на НОВ МОНОФАЗЕН агрегат, с който да се "спасява" положението. И аз се почувствах задължен да обясня с прости думи, че "сфазирането" на монофазен агрегат с трифазен инвертор не е лесно не само за мен, но и за други запознати с електротехниката.

Поздрави

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: