• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Да се върнем на трансформаторите.
При преправяне на готов траф най-голяма работа ми е вършела фoрмулата за коефициента на трансформация:
k=U1/U2=L1/L2=I2/I1 където

U1 - напрежение на първичната намотка
U2 - напрежение на вторичната намотка
L1 - бр. навивки на първичната намотка
L2 - бр. навивки на вторичната намотка
I2 - ток през вторичната намотка
I1 - ток през първичната намотка

Другото правило е че U2изпр.=U2х1,41. С две думи след изправяне и филтрация на вторичното напрежение то се умножава с коефициент 1,41.
Fredfred7171 - специалист
съб дек 20, 2025 2:18 pmMamaMy написа:
Дано да си извадил магнитите от макарата. Не уточняваш коя намотка си пренавивал. Ако е само вторичната, излишно си рязал ламелите. Пренавива се през процепите.
Магнитите, за кои става въпрос, тези магнитните шунтове съм ги махнал, незная за какво служат точно?
Прочетох нещо в сандъците за тях, но не ми стана много ясно за какво са..ще четя пак, но отговарям че съм ги махнал, защото ме питате, при обикновен траф не съм срещал такива..а навих и първична и вторична, защото ги прецаках..
Fredfred7171 - специалист
съб яну 03, 2026 1:58 pmESPACE написа:
Tочно транзистора ти регулира изходното напрежение. Дано си го сложил на голям радиатор, че в тая схема с линейно регулиране голяма жега го чака при по-големи токове.
Благодаря, сложил съм голям радиатор и не загрява, но за другите ми въпроси ще чета пак..потенциометъра нали променя напрежението и съответно подава на базата на транзистора различно напрежение (ток), но самият потенциометър доколкото знам не може да се използва самостоятелно като делител без транзистор..не ми отговаряйте, трябва да чета!, да пробвам, но повече четене си трябва, зная че базата е като кран и регулира тока-съответно напрежението, в зависимост колко е завъртян този кран (образно казано) или какво напрежение е подадено на базата, и съответно управлява тока който ще премине през веригата на колектора и емитера.

Питах и за диода за какво служи и писах за това което мисля че е служи!

Благодаря пак, извинявам се но съм много начинаещ..
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Навит трансформатор ръчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: